Ανακοίνωση εξέδωσε ο Τομέας Περιβάλλονος Ιωαννίνων του Μέρα25 με αφορμή την υπόθεση που εκδικάζεται σήμερα στο Πρωτοδικείο της Πρέβεζας σε βάρος ακτιβιστών που δραστηριοπούνται για  τη διάσωση του δημόσιου χαρακτήρα του δάσους της Βαλανιδοράχης, 

Διαβάστε επίσης: Δάσος Βαλανιδοράχης – Απαλλοτριωμένο και αποζημιωμένο, στα χέρια ιδιωτών

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Δυστυχώς η πρακτική που εφαρμόζεται ολοένα και περισσότερο για να κάμψει την αγωνιστικότητα των πολιτών όταν αγωνίζονται για την σωτηρία του Περιβάλλοντος βρίσκει έδαφος ΚΑΙ στην περίπτωση του κινήματος για την διάσωση της Βαλανιδόρραχης: τα οικονομικά συμφέροντα σέρνουν τα κινήματα στα δικαστήρια.

Η στοχοποίηση συγκεκριμένων πολιτών έχει ως στόχο τον εκφοβισμό όλων!

Έτσι προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό της Επιτροπής Αγώνα Φαναρίου που προσπαθεί να πετύχει να μείνει το δάσος δημόσιο και να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία.

Η πρακτική της δικαστικής πίεσης στα κινήματα από οικονομικά συμφέροντα βρίσκει το ΜέΡΑ25 στην πλευρά των κινημάτων τα οποία εθελοντικά και με πενιχρά μέσα αγωνίζονται να διασώσουν το Περιβάλλον από την λαίλαπα της χρεοδουλοπαροικίας και της Μητσοτάκης Α.Ε. Αυτή η πρακτική αφορά μηνύσεις ή αγωγές που υποβάλλονται από κάποιο ισχυρό πρόσωπο, εταιρεία, οργανισμό (για παράδειγμα μια επιχείρηση ή έναν υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο) ενάντια σε μη κυβερνητικά πρόσωπα, οργανισμούς, κινήματα, πολίτες που εκφράζουν κριτική απέναντι στο πρώτο. Αυτή η πρακτική είναι γνωστή με τον όρο SLAPP (Strategic lawsuits against public participation) και έχει στόχο να κάμψει το ηθικό των κινημάτων.

To ΜέΡΑ25 πολύ πρόσφατα με αφορμή παρόμοια περίπτωση στην Σύρο,  εναντιώθηκε σε αυτές τις πρακτικές και κατέθεσε τροπολογία για εισαγωγή αντι-SLAPP νομοθεσίας στην Ελλάδα.   

ΜέΡΑ25 Ιωαννίνων

Τομέας Προστασίας Περιβάλλοντος και Δημόσιου Χώρου ΜέΡΑ25

Επιτροπή Αγώνα Φαναρίου

Σχετική ανακοίνωση με αφορμή το σημερινό δικαστήριο εξέδωσε και η Επιτροπή Αγώνα Φαναρίου:

«Η Επιτροπή Αγώνα Φαναρίου καλεί την κοινωνία του Δήμου μας και όλου του Νομού Πρεβέζης, σε διαμαρτυρία συμπαράστασης στις 15-Δεκεμβρίου-2021, στις 11.00, έξω από τα Δικαστήρια Πρέβεζας, καθώς εκδικάζεται η μήνυση που υπέβαλε ένας εκ της Διαχειριστικής Επιτροπής του δάσους της Βαλανιδορράχης.
Πρακτική που όλο και περισσότερο εφαρμόζεται, σε τοπικά κινήματα που διεκδικούν το δίκιο τους και τον τόπο τους, από τα αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα. Αφενός μεν να τρομοκρατήσουν τις τοπικές κοινωνίες για να μην αντιδράσουν, στην ιδιοποίηση δημόσιων χώρων, αφετέρου δε να παραπλανήσουν για τις παρατυπίες τους. Για το σκοπό αυτό επιστρατεύεται η στοχοποίηση συγκεκριμένων ατόμων, προς παραδειγματισμό και εκφοβισμό, τοιουτοτρόπως να κάμψουν τις αντιδράσεις ολόκληρης της κοινωνίας, προκειμένου να σφετεριστούν και να λεηλατήσουν δημόσια γη.

Στο πλαίσιο του εκφοβισμού κινείται και η μήνυση, που κατέθεσε ο προεδρεύων της τριμελούς «Διαχειριστικής Επιτροπής του δάσους της Βαλανιδορράχης». Σε τι άλλωστε αποσκοπεί η μήνυση σε μια μαζική και καθόλα ειρηνική διαμαρτυρία των κατοίκων; Η τοπική κοινωνία δεν ήταν ενήμερη ούτε για την επικείμενη ξύλευση ούτε για τις δικαστικές αποφάσεις. Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε την ενυπόγραφη ανακοίνωση της τριμελούς «Διαχειριστικής Επιτροπής του δάσους»: https://fanaripress.gr/parga/anatropi-to-idiotiko-dasos-alonaki-eggrafa-fotia-peftoyn-keno-oi-katigories-oson-miloysan-peri-katastrofis/. H ανακοίνωση είναι σε χρόνο μεταγενέστερο της διαμαρτυρίας, όπου γνωστοποιείται σε όλους μας ότι το δάσος και οι παραλίες που γνωρίζαμε, ως δημόσιες έχουν περιέλθει σε χέρια «ιδιωτών».

Το δάσος της Βαλανιδορράχης είναι δημόσιο, καθώς οι φερόμενοι ιδιοκτήτες αποδεδειγμένα πια δεν κατέχουν τίτλο. Ως Επιτροπή ζητάμε την αναψηλάφηση της δίκης αμφισβητώντας, ευθέως το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ αναμένουμε την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Καμία δίωξη σε όσους υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα του δάσους της Βαλανιδορράχης
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ  – Τα δάση και οι παραλίες είναι κοινωνικά αγαθά