Τη δομή της Μαλακάσας επισκέφθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, εγκαινιάζοντας την πρώτη ελεγχόμενη δομή φιλοξενείας μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα και την τέταρτη πανελλαδικά μετά από αυτές που λειτουργούν ήδη σε Σάμο, Κω και Λέρο.

Στη διπλή εγκατάσταση της δομής της Μαλακάσας, ο αριθμός των μεταναστών είχε ξεπεράσει τις 3.000, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μηταράκης, σήμερα διαμένουν σε αυτήν 1.300 άτομα κάτω από καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια για τους ίδιους, τους εργαζομένους και την τοπική κοινωνία.

Αντιδρά η τοπική κοινωνία

Στη Μαλακάσα βρέθηκε και ο Δήμαρχος Ωρωπού, αλλά και αντιδήμαρχοι, οι οποίοι από την πλευρά τους διατύπωσαν για άλλη μία φορά το αίτημα για κλείσιμο της δομής, η οποία – όπως ισχυρίζονται – «έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα και υποβάθμιση της ζωής» στο χωριό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μαλακάσας.

«Λειτουργούν πλέον 34 δομές από τις 121 του 2019»

«Στόχος της κυβέρνησης ήταν ο ουσιαστικός περιορισμός των ροών και ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Λειτουργούμε σήμερα την ελεγχόμενη δομή στη Μαλακάσα, που είναι η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι δομές προσφέρουν πλέον καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και αυξημένο αίσθημα ασφάλειας στους οφελούμενους», είπε ο Νότης Μηταράκης.

Και προσέθεσε ότι στη χώρα μας διαμένουν σε δομές φιλοξενείας «35.000 άτομα σε σχέση με τα 85.000 που ήταν τον Ιούλιο του 2019, ενώ λειτουργούν πλέον 34 δομές σε σύγκριση με τις 121 δομές που λειτουργούσαν το 2019».

«Οι ροές είναι μειωμένες κατά 90% και αυτό είναι προϊόν συστηματικής, σκληρής δουλειάς. Με πρόγραμμα και δουλειά ανακτούμε τον έλεγχο», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης.

«Να κλείσει η δομή»

Ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, ανέφερε, μιλώντας με τον υπουργό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και τόνισε την επιβάρυνση που δέχεται η Μαλακάσα, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών και το κλείσιμο της δομής.

«Τονίσαμε στον υπουργό τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή λόγω των δομών. Τονίσαμε επίσης πως η Μαλακάσα και ο Δήμος Ωρωπού έχει πράξει το καθήκον του απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα, που είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Ζητάμε από την Πολιτεία και τον Υπουργό τη σταδιακή απομάκρυνση των μεταταναστών και, κάποια στιγμή, στο άμεσο μέλλον, να κλείσουν και οι δομές», ανέφερε ο δήμαρχος Ωρωπού.

Όπως εξήγησε, μάλιστα: «Η δομή της Μαλακάσας έχει μία ιδιαιτερότητα που δημιουργεί και ένα μεγάλο πρόβλημα – βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό της Μαλακάσας. Είναι στα 500 μέτρα και δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα. Οι υπόλοιπες δομές σε όλη την Ελλάδα είναι 4-5 χιλιόμετρα έξω από κατοικημένες περιοχές. Εδώ το πρόβλημα είναι σοβαρό. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να μην έρθουν άλλοι μετανάστες και σταδιακά να κλείσει η δομή», επανέλαβε εμφατικά.

«Ο εμβολιασμός των μεταναστών είναι στο 40%-50%»

Ο Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση νέων κοντέινερ, ο βιολογικός καθαρισμός, οι νέοι είσοδοι ασφαλείας, που λειτουργούν μόνο με κάρτες για τους ωφελούμενους και τους εργαζόμενους.

Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα των εμβολιασμού των μεταναστών, λέγοντας πως το ποσοστό των εμβολιασμένων ανέρχεται σε περίπου 40 με 50%, δηλαδή κάτω από το μέσο όρο του γενικού πληθυσμού, αλλά γίνονται προσπάθειες, όπως είπε, για να αυξηθεί το ποσοστό αυτό, παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει θάνατος από κοροναϊό. «Υπάρχουν προγράμματα εμβολιασμού μέσα στις δομές και ειδικά για τους άνω των 60 ετών ισχύει η υποχρεωτικότητα, όπως και στο γενικό πληθυσμό», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης.