Ο Ίλον Μασκ έχει ήδη φτιάξει το δικό του χρονοδιάγραμμα για το μεγάλο project στον Άρη — και είναι νωρίτερα από ό,τι φαντάζεστε.

«Θα εκπλαγώ αν δεν φτάσουμε στον Άρη μέσα σε πέντε χρόνια», είπε ο Μασκ στο περιοδικό Time, σχετικά με τα «ταξίδια» της SpaceX στον Άρη.

Ο Μασκ, ο 50χρονος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX που ανακηρύχθηκε Πρόσωπο της Χρονιάς από το Time, έχει μεγάλα σχέδια για τον Κόκκινο Πλανήτη: μια αυτοσυντηρούμενη πόλη με υδροπονικές φάρμες με ηλιακή ενέργεια, όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζουν μόνιμα, 34 εκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη.

«Το επόμενο πραγματικά μεγάλο πράγμα είναι να χτίσουμε μια αυτοσυντηρούμενη πόλη στον Άρη και να φέρουμε εκεί τα ζώα και τα πλάσματα της Γης», είπε ο Μασκ στο Time. «Κάπως σαν μια φουτουριστική κιβωτός του Νώε. Θα φέρουμε περισσότερα από δύο, όμως — είναι λίγο περίεργο αν υπάρχουν μόνο δύο».

Όπως επισημαίνει το CNBC, τον περασμένο Φεβρουάριο , ο ειδικός της διαστημικής πολιτικής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Γκρεγκ Ότρι, είπε στο Business Insider ότι ο Μασκ πιθανότατα δεν θα φτάσει στον Άρη τουλάχιστον μέχρι το 2029, με ή χωρίς τη βοήθεια της NASA.

Άλλοι ειδικοί στο διάστημα λένε ότι ο Άρης πιθανότατα δεν μπορεί να διατηρήσει μακροπρόθεσμη ανθρώπινη εγκατάσταση. Ο ίδιος ο Μασκ είπε στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό XPrize τον Απρίλιο ότι ορισμένοι αστροναύτες «μάλλον θα πεθάνουν» καθοδόν προς τον Άρη.

Ο Μασκ – αυτή τη στιγμή ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 247 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes – έχει επίσης ιστορικό καθορισμού μη ρεαλιστικών χρονοδιαγραμμάτων για τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Το 2016, ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι τα πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα της Tesla θα είναι διαθέσιμα μέσα σε περίπου δύο χρόνια. Το 2019, υποσχέθηκε 1 εκατομμύριο Tesla “Robotaxis” έως το 2020. Η Boring Company, την οποία ίδρυσε ο Musk το 2017 για να κατασκευάσει τούνελ υψηλής ταχύτητας στις μεγάλες πόλεις, φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει ένα έργο στο Σικάγο και έχει αναβάλει ένα άλλο κοντά στην Ουάσιγκτον και τη Βαλτιμόρη .

Η SpaceX, που εκτιμήθηκε πρόσφατα στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια , είναι ένας σημαντικός παίκτης στον σημερινό διαστημικό αγώνα: Τον Απρίλιο, η εταιρεία έλαβε αποκλειστικό συμβόλαιο με τη NASA για να μεταφέρει Αμερικανούς αστροναύτες στο φεγγάρι.

Αλλά ο Μασκ είπε στο Time ότι δεν προσπαθεί απαραίτητα να βγάλει χρήματα από τον Άρη. Μάλλον, είπε, είναι περισσότερο για το τι είναι «συναρπαστικό», συμπεριλαμβανομένου ενός γενικού στόχου «να γίνει η ζωή πολυπλανητική και να μπορέσει η ανθρωπότητα να γίνει ένας διαστημικός πολιτισμός».

Η SpaceX έχει επαναπροσδιορίσει τα πρότυπα βιωσιμότητας στην αεροδιαστημική μηχανική από τότε που εκτοξεύτηκε το 2002, και έγινε η πρώτη εταιρεία που επαναχρησιμοποίησε έναν πύραυλο για αποστολή της NASA το 2017. Τον Μάιο, έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που μεταφέρει αστροναύτες από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό .