Νέος «πονοκέφαλος» για τον Μπόρις Τζόνσον, που αντιμετωπίζει «ανταρσία» στο κόμμα του. Τα νέα μέτρα για την αναχαίτηση της πανδημίας καταψηφίστηκαν από δεκάδες Συντηρητικούς βουλευτές, ενώ τελικά πέρασαν με τις ψήφους της αντιπολίτευσης.

Έπειτα από μία ημέρα ξέφρενων παρασκηνιακών πιέσεων, ο Τζόνσον δεν κατάφερε να αποτρέψει την «ανταρσία» των βουλευτών του για μέτρα όπως η τηλεργασία, η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και η είσοδος σε ορισμένες εκδηλώσεις με την επίδειξη υγειονομικού πιστοποιητικού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πράξη περιφρόνησης του Τζόνσον από τους δικούς του βουλευτές από τότε που έγινε πρωθυπουργός.

Η εξέλιξη αυτή εντείνει την πίεση στον Τζόνσον, ο οποίος δεχόταν ήδη πυρά για τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι έκανε πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ πέρσι, εν μέσω λοκντάουν, αλλά και για την δαπανηρή ανακαίνιση του διαμερίσματός του, τη στιγμή που και η δημοτικότητά του καταρρέει.

Τα μέτρα που προκάλεσαν αντιδράσεις

Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές χαρακτηρίζουν δρακόντεια τα μέτρα και αρκετοί προβληματίζονται για την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης προκειμένου να μπει κανείς σε ορισμένους χώρους, όπως τα κλαμπ. Η πρόταση εγκρίθηκε από τη Βουλή, με 369 ψήφους υπέρ και 126 κατά, ωστόσο 98 βουλευτές των Συντηρητικών την καταψήφισαν.

Η επέκταση της χρήσης μάσκας εγκρίθηκε ευκολότερα, με 441 ψήφους υπέρ έναντι 41 κατά, ενώ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς στην Αγγλία πέρασε με 385 ψήφους υπέρ έναντι 100 κατά.

Κάποιοι χρησιμοποίησαν την ψηφοφορία ως ευκαιρία για να εκτονώσουν τον θυμό τους στον Τζόνσον, πιστεύοντας ότι ο άνθρωπος που βοήθησε τους Συντηρητικούς να αποσπάσουν μεγάλη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τώρα σπαταλά τις επιτυχίες του κόμματος με ολισθήματα και γκάφες.

Δεν διαφαίνεται ικανός αντικαταστάτης

Παρά τις δυσαρεστημένες φωνές ωστόσο, όσοι έχουν γνώση των εσωκομματικών διεργασιών εκτιμούν ότι δεν υπάρχει, ακόμη, κάποιο διογκούμενο ρεύμα για την απομάκρυνση του Τζόνσον, ούτε κάποιος πιθανός δελφίνος που θα συγκέντρωνε την υποστήριξη των υπολοίπων για να τον διαδεχτεί.

«Ο Μπόρις σε μια κακή μέρα είναι καλύτερος από οποιονδήποτε από τους άλλους επίδοξους (ηγέτες) στις καλές τους μέρες», σχολίασε ένας βετεράνος Συντηρητικός πολιτικός, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.