Συνεχίζει τις προκλήσεις και την εμπρηστική ρητορική, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ούτε λίγο ούτε πολύ, διατείνεται ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ειδικότερα, ο Τσαβούσογλου, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, αναφέρθηκε στις έρευνες της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Energy μετά την αδειοδότησή τους στο τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ, και υποστήριξε ότι «κανείς δεν μπορεί να μπει στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς άδεια», προσθέτοντας ότι ΗΠΑ και Κατάρ, «έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας».

Έτοιμοι για όλα

«Όσον αφορά στη συμφωνία που υπογράφηκε από το Κατάρ και την Exxon, κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδειά μας, ανεξάρτητα από το ποιος είναι», είπε ο Τσαβούσογλου.

«Επομένως σε αυτή τη συμφωνία στο τεμάχιο 5 και οι δύο χώρες – η Αμερική και το Κατάρ – έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας. Η ΤΔΒΚ (σ.σ ψευδοκράτος) και οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα σε όλο τον πλούτο γύρω από την Κύπρο. Γι` αυτό λέμε ότι θα συνεχίσουμε το εργασίες μας για τον τουρκοκυπριακό λαό στις περιοχές που αδειοδοτούνται από την ΤΔΒΚ μέχρι να υπάρξει δίκαιη κατανομή», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός και συνέχισε:

«Στην Ανατολική Μεσόγειο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά και στο πεδίο, πράττουμε ότι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ. Φέτος η Ελλάδα και ο ελληνοκυπριακός τομέας επιχείρησαν ακριβώς έξι φορές να στείλουν στην υφαλοκρηπίδα μας ερευνητικά πλοία με σημαία τρίτων χωρών και κάθε φορά τα εμποδίσαμε μέσω της επαφής με τις σχετιζόμενες χώρες αλλά και μέσω των στρατιωτών μας στο πεδίο, δηλαδή με την παρουσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο
Τι είχαμε δηλώσει παλιότερα ; Είμαστε έτοιμοι για όλα, και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στο πεδίο».

Εμμονή στη διχοτόμηση της Κύπρου

Για το Κυπριακό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατέδειξε την εμμονή του στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου λέγοντας ότι μια λύση «μπορεί να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Τ/κ και της ύπαρξης της «ΤΔΒΚ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.

Πρόσθεσε δε, σύμφωνα με την μετάφραση από τα tourkikanea.gr, ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε άχρηστες προσπάθειες, καθώς «για να μπορέσει να αρχίσει μία νέα διαπραγμάτευση πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί η ισότητα κυριαρχίας και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων».