Βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα παρατηρούνται σήμερα το πρωί στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, οι οποίες θα εξασθενήσουν σταδιακά μετά το μεσημέρι.

Οι τοπικές βροχές και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως πάνω από τα 1000μ υψόμετρο που επίσης σημειώνονται στην Αν. Θεσσαλία, την Αν. Στερεά και τα νησιά του Αιγαίου θα συνεχιστούν καθ’όλη τη διάρκεια της Τρίτης και κατά διαστήματα στα κεντρικά τα φαινόμενα θα είναι έντονα (Αν. Θεσσαλία – Εύβοια). Δεν αποκλείεται η εκδήλωση καταιγίδων στο Αιγαίο, ενώ οι άνεμοι θα ενισχυθούν περαιτέρω και θα φτάσουν τα 7 Μποφόρ από βόρειες διευθύνσεις.

Οι παρακάτω χάρτες του meteo δείχνουν τις περιοχές όπου αναμένονται βροχοπτώσεις (αποχρώσεις του πράσινου-μπλε) και χιονοπτώσεις (αποχρώσεις του μωβ) τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Τρίτη.

«Ντύθηκε» στα λευκά η Πάρνηθα

Στα λευκά ξύπνησε η Πάρνηθα το πρωί της Τρίτης καθώς πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε κατά τις βραδινές ώρες με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα πανέμορφο χιονισμένο τοπίο, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσίευσε η σελίδα Forecast Weather Greece στο Facebook, η περιοχή του καταφυγίου Μπάφι είναι «ντυμένη» στα λευκά και το πρώτο χιόνι για φέτος είναι γεγονός, παρά το ότι οι πιο ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αργότερα μέσα στη μέρα.

Δείτε live κάμερα



Κεντρική Μακεδονία: Σε ποια σημεία είναι απαραίτητες οι αλυσίδες

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στην Κεντρική Μακεδονία και τους περισσότερους δρόμους της βόρειας Ελλάδας.

Στη Θεσσαλονίκη, δόθηκε στην κυκλοφορία ο επαρχιακός δρόμος Μελισσοχωρίου – Ωραιοκάστρου, που ήταν κλειστός από χθες το βράδυ, λόγω χιονιού και παγετού. Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε τμήμα του δικτύου της Χαλκιδικής, συγκεκριμένα από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Ιερισσού, μέσω Ταξιάρχη, αλλά και στην Πιερία από το 40ο έως το 44ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κατερίνης- Ελασσόνας, στα όρια με το νομό Λάρισας.

Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου- Φαναρίου, στο ύψος του Δημοτικού Διαμερίσματος Λειψυδρίου, στο Κιλκίς, λόγω υπερχείλισης παραπόταμου του Γαλλικού εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης.

Στη Δυτική Μακεδονία κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού, το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικά ελαστικά πρέπει να κινούνται οι οδηγοί σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου: στα Γρεβενά, από το 40ο έως το 45χλμ της επαρχιακής οδού Γρεβενών- Σαμαρίνας- Βασιλίτσας. Στην Καστοριά, από το 34ο έως το 45ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστοριάς Ιωάννίνων μέσω Νεστορίου. Στη Φλώρινα, από το 15ο έως το 22ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Φλώρινας- Καστοριάς, μέσω Βίγλας και από το 6ο ως το 9ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αετού- Νυμφαίου.

Ο καιρός σήμερα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια, χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και κυρίως στα βορειανατολικά ημιορεινά, ισχυροί και βαθμιαία τοπικά σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο, παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρώτες πρωινές ώρες, θερμοκρασία σε πτώση.

Πιο αναλυτικά:

Για σήμερα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά, σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και πρόσκαιρα στα βόρεια και κυρίως βορειοανατολικά ημιορεινά τμήματα. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -4 έως 2 βαθμούς), 2 έως 12 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 4 έως 12 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 1 έως 8 βαθμούς), 9 έως 13 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 9 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και βαθμιαία στο Βόρειο Αιγαίο τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 8 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ και βαθμιαία μέτριοι 5 μποφόρ και στα ανατολικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Νεφώσεις με παροδικό χιονόνερο και στα ορεινά και ημιορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις έως το μεσημέρι περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.