Στέγη, φροντίδα, υποστήριξη, μια «φτερούγα προστασίας» για τα άτομα που έχουν δεχθεί κάθε μορφής βία δημιουργήθηκε στο δήμο της Αθήνας. Τα εγκαίνια του Κέντρου για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων στη γειτονιά του Αγίου Μελετίου, εγκαινιάστηκε την Τρίτη, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη

Στην εκδήλωση, στην οποία ήταν παρούσες η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Μαρία Συρεγγέλα, καθώς και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας κ. Άννα Ροκοφύλλου, τονίστηκε η σημασία της δημιουργίας αυτού του Κέντρου σε μία περίοδο που στην ελληνική κοινωνία καταγράφονται όλο και πιο συχνά περιστατικά βίας.

Η νέα δομή του Δήμου Αθηναίων απευθύνεται σε ενήλικες -ανεξαρτήτως φύλου- που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας (ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική ή κοινωνική), σε άτομα που είναι αποδέκτες κακοποιητικής συμπεριφοράς εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος (ενδοοικογενειακή βία), καθώς και σε όλους όσοι έχουν υπάρξει θύματα πολλαπλών διακρίσεων (μετανάστες, πρόσφυγες, ΑμΕΑ, άνεργοι, μονογονείς κ.ά.)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Με μεγάλη ικανοποίηση εγκαινιάζω σήμερα το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων. Είναι μια σπουδαία πρωτοβουλία που ευελπιστώ να συμβάλει αποφασιστικά στην ανακούφιση και την ενδυνάμωση όσων ατόμων, ανεξαρτήτως φύλου, έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική, όσων κακοποιούνται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, όσων υπήρξαν θύματα διακρίσεων, είτε αυτοί είναι πρόσφυγες και μετανάστες, είτε άτομα με ειδικές ανάγκες, είτε άνεργοι, άστεγοι, κοινωνικά περιθωριοποιημένοι συμπολίτες μας. Μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στη συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής υποστήριξης, νομικής εκπροσώπησης και φιλοξενίας των θυμάτων, αναδεικνύοντας τη σημασία των μηχανισμών αλληλεγγύης και δημιουργώντας πρότυπα συλλογικής ευθύνης», και πρόσθεσε: «Ζούμε μια περίοδο μεγάλης κοινωνικής έντασης.

Εκρηκτικές προϋποθέσεις

Η πανδημία, η αλλαγή επί τα χείρω της καθημερινότητάς μας, η ανασφάλεια, η οικονομική στενότητα, δημιουργούν προϋποθέσεις εκρηκτικές. Η βία, σε όλες τις μορφές της, διαχέεται στους κοινωνικούς χώρους, στο σχολείο, στην οικογένεια. […]

Όλες οι μορφές βίας συνδέονται μεταξύ τους· καταπολεμώντας μια μορφή, προλαβαίνουμε τις άλλες. Ωστόσο, όπως έχει παρατηρηθεί, οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες φαίνεται ότι είναι περισσότερο αφορμές για τη διάπραξη εγκλημάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, παρά γενεσιουργοί παράγοντες. Κι αυτό γιατί αυτά τα φαινόμενα εμφανίζονται μέσα σε ένα ήδη καθορισμένο κοινωνικό πλαίσιο, βασικά χαρακτηριστικά του οποίου είναι η κυριαρχία των πατριαρχικών δομών, ο προκαθορισμός των έμφυλων ρόλων και οι διακρίσεις μεταξύ των φύλων. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο συμβαίνει συχνά οι γυναίκες να εσωτερικεύουν τα κοινωνικά πρότυπα που δικαιολογούν την κακοποίησή τους. Να αποδέχονται όχι μόνο την συναισθηματική και οικονομική τους καταπίεση, μέσω των οποίων ασκείται πάνω τους εξουσία και έλεγχος, αλλά και τη σωματική βία σε βάρος τους, επειδή δεν είναι «επαρκείς» σύντροφοι, μητέρες, ή κόρες. Και να σωπαίνουν. Η σιωπή τους, όμως, είναι πλέον ηχηρή.

Η βουβή τους απελπισία μια έκκληση για βοήθεια. Πρωτοβουλίες όπως αυτή του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος, με τη δημιουργία του Κέντρου, ενσωματώνει τη διάσταση του φύλου στις δράσεις του, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην αλληλεπίδρασή της με άλλες μορφές διακρίσεων, είναι μια ιδιαιτέρως ενθαρρυντική απάντηση. Εύχομαι δύναμη σε όλους τους ανθρώπους που μέσα από την επιστημονική γνώση, μα πάνω από όλα τα αποθέματα ψυχής, θα εργάζονται, ώστε αυτό το νεοσύστατο Κέντρο να λειτουργεί ως ένας χώρος ασφάλειας, ελευθερίας και αυτονομίας για εκείνους που τον έχουν τόσο ανάγκη».

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά. Συνολικά η παρουσία σας, το παράδειγμά σας, η συμπεριφορά σας, ο λόγος σας, μάς εμπνέει. Και, φυσικά, ειδικά σήμερα, η παρουσία σας ενισχύει την προσπάθειά μας να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα κατά των διακρίσεων, κατά του εκφοβισμού και κατά της βίας. Η έμφυλη βία είναι εδώ: Ακμαία, ακραία, καθημερινή, δολοφονική. Τη βλέπουμε σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη, σε όλα τα οικονομικά και κοινωνικά μήκη της χώρας. Εμείς ως Δήμος Αθηναίων είμαστε, θα μου επιτρέψετε κυρία Πρόεδρε να το πω, διπλά υπερήφανοι. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τη δημιουργία αυτού του Κέντρου για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και των πολλαπλών διακρίσεων. Αξιοποιήσαμε κοινοτικούς και εθνικούς πόρους και δημιουργήσαμε ένα σπίτι, ένα καταφύγιο για όσους το χρειαστούν. Μία ασπίδα που, βεβαίως, όλοι ευχόμαστε να μην έχει ποτέ κανείς ανάγκη. Είμαστε, όμως, και υπερήφανοι για την καινοτομική μας πρωτοβουλία να συστήσουμε την πρώτη στη χώρα αντιδημαρχία πολιτικών ισότητας, αντιμετώπισης διακρίσεων και έμφυλης βίας, προκειμένου να ασκήσουμε ολοκληρωμένες πολιτικές ενδυνάμωσης των γυναικών και αναστροφής των στερεοτύπων. Είναι μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, καθώς και μια κίνηση ουσίας για το πώς αντιλαμβάνεται η τοπική αυτοδιοίκηση τον ρόλο της ως ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη και ταυτόχρονα τη βαθιά ανάγκη να αναμετρηθούμε στα ίσια με τα προβλήματα και τις προκλήσεις της εποχής, χωρίς δισταγμούς, χωρίς «ναι μεν αλλά», χωρίς την παραμικρή διάθεση να κρύψουμε κάτι κάτω από το χαλί».

Από την πλευρά της, η αρμόδια Αντιδήμαρχος πρόσθεσε ότι «το νέο αυτό Κέντρο του Δήμου λειτουργεί πολυ-επίπεδα, σε μια προσπάθεια να χτυπήσουμε τις ανισότητες στη «ρίζα» τους: Στα στερεότυπα». Η ίδια ανακοίνωσε πως «σχεδιάζονται δράσεις, πλήρως εναρμονισμένες με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ 2021-2025), που θα συμβάλλουν στην ένταξη των πολιτικών του Δήμου υπό την οπτική του φύλου, ώστε το «νοικοκύρεμα» των νοοτροπιών να ξεκινά από το σπίτι μας».

Δωρεάν υπηρεσίες

Το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που σε καθημερινή βάση παρέχει κοινωνική, ψυχολογική και νομική συμβουλευτική σε θύματα βίας. Στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, οι υπεύθυνοι της δομής κινούν τις διαδικασίες για παραπομπή σε ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία ή σε κέντρα υγείας, σε αρμόδιους φορείς για επιδόματα (π.χ. πρόνοιας).

Ανάμεσα στις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο στα άτομα που έχουν υπάρξει θύματα βίας είναι και η προώθησή τους στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο ενεργά στην προσπάθειά τους να επιτύχουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Διεύθυνση:

Αγίου Μελετίου και Λήθης 2, Αθήνα 112 51

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 17:00

*Το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων λειτουργεί στο πλαίσιο της υλοποίησης της Πράξης «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων και την αντιμετώπιση των Έμφυλων και πολλαπλών διακρίσεων, στον άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και των Διακρίσεων-Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής» του Ε.Π. “Αττική 2014-2020”» και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.