Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι συνέλαβε σε 37 περιοχές της Ρωσίας 106 υποστηρικτές μιας ουκρανικής νεοναζιστικής ομάδας νεολαίας που σχεδίαζε επιθέσεις και μαζικές δολοφονίες, προσθέτοντας ένα ακόμη μελανό σημείο σε έναν μακρύ κατάλογο πιθανών σημείων ανάφλεξης μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) δήλωσε ότι η ομάδα «Maniacs: Cult of Murder» («Μανιακοί: Λατρεία του φόνου») είχε συσταθεί από έναν Ουκρανό, τον Γιεγκρόρ Κρασνόφ, ηλικίας 21 ετών, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης και ο οποίος ενεργεί υπό την αιγίδα των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας.

Τι είπε το Κίεβο

Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU το διέψευσε αυτό, δηλώνοντας στο Reuters ότι δεν είχε κανένα ρόλο στην υπόθεση και ότι έχει επικεντρωθεί στην αντικατασκοπεία στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Εκ μέρους της ουκρανικής κυβέρνησης δεν υπήρξε σχόλιο.

Η FSB, στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι δύο από τους συλληφθέντες σχεδίαζαν να επιτεθούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Μπαράζ εχθρικής ρητορικής

Η Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες έχει εξαπολύσει κατά του Κιέβου ένα μπαράζ εχθρικής ρητορικής, καθώς η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικές πρωτεύουσες έχουν εγείρει φόβους για την αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και την πιθανότητα εισβολής.

Κατηγορίες κατά Ουκρανίας και ΝΑΤΟ

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδίαζε επίθεση και κατηγόρησε την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ ότι υποδαυλίζουν τις εντάσεις, απαιτώντας διαβεβαιώσεις από την βορειοατλαντική συμμαχία που τελεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να μην εντάξει την Ουκρανία σε αυτήν.

Το σενάριο της επίθεσης

Η Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει ότι θεωρεί πως η Ρωσία ενδέχεται να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει υποτιθέμενες «προκλήσεις» εκ μέρους της Ουκρανίας για να δικαιολογήσει στρατιωτική επίθεση. Η Ουκρανία κατηγόρησε τον περασμένο μήνα τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από ένα υποτιθέμενο σχέδιο πραξικοπήματος κατά του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάτι που το Κρεμλίνο αρνήθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ