Ύστερα από τρεις εκλογικές διαδικασίες (Απρίλιος, Ιούνιος, Νοέμβριος) και αστάθεια μηνών, η Βουλγαρία επιστρέφει σήμερα στην πολιτική «κανονικότητα». Ο Κίριλ Πέτκοφ, ηγέτης του νεότευκτου κόμματος «Συνεχίζουμε την αλλαγή» που επικράτησε στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου, θα λάβει εντός της ημέρας ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλγαρική βουλή και θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Εκτός από το «Συνεχίζουμε την αλλαγή», στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό θα μετάσχουν Σοσιαλιστικό Κόμμα, «Υπάρχει τέτοιος λαός» και «Δημοκρατική Βουλγαρία». Οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων εταίρων διήρκησαν σχεδόν ένα μήνα έως ότου καταλήξουν στην «Συμφωνία για κοινή διαχείριση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας την περίοδο 2021-2025», όπως ονόμασαν την τελική τους σύγκλιση.

Το νέο σχήμα

Πέντε αντιπρόεδροι, δύο από το πρώτο κόμμα και ένας από τα υπόλοιπα, θα στελεχώσουν τον νέο πρωθυπουργό Πέτκοφ. Ο πυλώνας του συνασπισμού, το «Συνεχίζουμε την αλλαγή», θα έχει οκτώ υπουργεία (Οικονομικών, Εσωτερικών, Άμυνας, Μεταφορών, Παιδείας, Υγείας και Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Καινοτομίας). Από τέσσερα χαρτοφυλάκια θα αναλάβουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το «Υπάρχει τέτοιος λαός», ενώ τρία θα έχει η «Δημοκρατική Βουλγαρία».

ΥΠΕΞ και αλλαγές

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση εξωκοινοβουλευτικού προσώπου στο χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών. Αρχικά, για τη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών προορίζονταν ο Ντίμιταρ Γκάρντεφ («Υπάρχει και τέτοιος λαός). Ωστόσο, απώλεσε τη θέση του μετά από καταγγελίες ότι παραποίησε το βιογραφικό του. Έτσι, επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας τοποθετείται η Τεοντόρα Τζέντσοφσκα, εμπειρογνώμονας από την Προεδρία της Βουλγαρίας και πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), Ρούμεν Ράντεφ.

Μερικές από τις διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνει η κυβερνητική συμφωνία αφορούν στην υπαγωγή των κρατικών νοσοκομείων στο υπουργείο Υγείας, ενώ στο ίδιο χαρτοφυλάκιο θα μεταβιβαστεί και ο Βουλγαρικός Οργανισμός Τροφίμων και Ασφάλειας. Ακόμα, ο κρατικός οργανισμός για την βουλγαρική διασπορά τίθεται υπό την αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ κλείνει η κρατική επιχείρηση State Oil Company EAD. Οι εταίροι του συνασπισμού θα συγκροτήσουν 18 συμβούλια εμπειρογνωμόνων, τα οποία θα συνεδριάζουν τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.

Προσδοκίες

Η ανάδειξη νέας βουλγαρικής κυβέρνησης δημιουργεί προσδοκίες στη δύση ότι η Σόφια θα άρει το βέτο της προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας -και επακόλουθα της Αλβανίας- με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εντούτοις, επί του διμερούς πεδίου όπου επιχειρείται η άμβλυνση των διαφορών, τα πράγματα δεν οδεύουν κατ’ ευχή. Τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης  της 16ης  Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα δεν ήταν θετικά με τις «δύο πλευρές ακόμη βρίσκονται μακριά από την εξεύρεση μιας λύσης» όπως ανέφερε το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας.

Ταυτόχρονα, ο ειδικός απεσταλμένος των Σκοπίων για τις διαπραγματεύσεις με τη Σόφια, Βλάντο Μπουκόφσκι, εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να αλλάξει τα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας και Γεωγραφίας (ακόμα και Λογοτεχνίας), ώστε να λάβει ημερομηνία διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Μάλιστα, όπως τόνισε, συμφωνεί με την ανάγκη να υπάρξει συνταγματική πρόνοια για τους συμπολίτες του που αισθάνονται Βούλγαροι. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον ΠτΔ της Βουλγαρίας, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν τη στάση της Σόφιας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων.