Με τα τόσα που χρωστάμε και τα τόσα που συνεχώς δανειζόμαστε προετοιμάζοντας την επόμενη χρεοκοπία, λόγω των νέων ΜΟΠ και των νέων πακέτων Ντελόρ που νοσταλγεί και θέλει να συνεχίσει να παίρνει κραδαίνοντας την πατρική απειλή του βέτο ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και λόγω των κεφαλαίων ανάκαμψης που χρειαζόμαστε μήπως και ορθοποδήσουμε – λόγω αυτής της όχι και τόσο ένδοξης πορείας μας μάς έχει γίνει υπαρξιακή η ανάγκη να αισθανόμαστε αξιοπρεπείς και σπουδαίοι -, για τούτο θέλουμε όποιος επισκέπτης έρχεται, αντί να λέει «καλημέρα», να ζητάει γονατιστός συγγνώμη.

Το κατάλαβαν και το κάνουν, να μας βοηθήσουν ψυχολογικά, οι καλοί άνθρωποι αυτού του πλανήτη: ο Μπιλ Κλίντον ζήτησε συγγνώμη για τη δικτατορία του 1967, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος για την προ 800 ετών Δ’ Σταυροφορία, δεν έμενε παρά ο νυν Πάπας Φραγκίσκος να ζητήσει συγγνώμη επειδή πριν από 200 χρόνια ο προκάτοχός του δεν είχε έρθει να πολεμήσει δίπλα στον Παπαφλέσσα.

Μου άρεσε πολύ ότι από τη σχετική περί συγγνώμης ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου μάθαμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μιλάει πολυτονικό: «Ἡ Ὑμετέρα Ἁγιότης, ὡς ὁ σεμνός καί ταὐτοχρόνως δυναμικός Ἡγέτης τῆς Ρωμαιοκαθολικῆς Ἐκκλησίας…» διάβασα. Ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος μιλάει μονοτονικό: «Με ντροπή – το αναγνωρίζω για την Καθολική Εκκλησία – πράξεις και επιλογές,… προερχόμενες μάλλον από τη δίψα για κέρδος και ισχύ, μάραναν τη μεταξύ μας κοινωνία». Μάλλον επειδή το γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής θέλει να τονίσει καθολικούς και ορθοδόξους, χωρίζει θέμα σπουδαιότερο και από το filioque.

Οι ορθόδοξοι Ελληνες, που αμέσως μόλις καταργήθηκε η οθωμανική εξουσία, έσπευσαν το 1823 να ανακαλύψουν εικόνα της Παναγίας στην Τήνο και να χτίσουν τον γνωστό τεράστιο ναό, πότε θα ζητήσουν συγγνώμη από τους έλληνες καθολικούς για την εισβολή στο νησί;

Αλλες εκκλησιαστικές ειδήσεις: ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Δημήτρης Λινός, σύζυγος της επίσης καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής Αθηνάς Λινού – που προτάθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ως «κοινής εμπιστοσύνης» υπουργός Υγείας -, ομότιμοι πλέον και οι δύο, χειροτονήθηκε διάκονος στην Αγιά και την Κυριακή ιερέας στη μονή Ταξιαρχών Πηλίου – που είναι γυναικεία μονή και ίσως αυτό κάτι να σημαίνει.

Οι ενδείξεις πληθαίνουν, ημερολόγιό μου, ότι η Ομικρον είναι η μετάλλαξη που περιμέναμε: εξαιρετικά μεταδοτική, εκτοπίζει τη Δέλτα παντού, αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι θανατηφόρος όσο η Δέλτα – ήτοι εκτοπίζει τη φόνισσα για να συμβιώσει μαζί μας!

Να αναπαράγεται χωρίς να μας σκοτώνει – πάντα εν σοφία ποιεί η εξέλιξη των ειδών, ακόμη και των ιών. Αλλά όσους γλιτώσουν για τον λόγο αυτόν, θα τους σκοτώσουν στους πολέμους οι λιμασμένοι για εξουσία συνάνθρωποί τους. Εμβόλιο κατά της αρχομανίας πότε θα βρεθεί άραγε;

«Στα Λεχαινά, η μάχη είναι μεταξύ Παπανδρέου – Λοβέρδου, κάτι ψιλά θα πάρει ο Ανδρουλάκης» με στενοχώρησαν οι δημογέροντες της πλατείας Αγίου Δημητρίου, οι συνεδριάζοντες υπό το βλέμμα της προτομής του Ανδρέα Καρκαβίτσα.

Ισως επειδή είναι γέροντες και δεν ξέρουν τι κάνει η νεολαία, έκαναν τέτοια προγνωστικά διότι στα Λεχαινά θριάμβευσε ο Νίκος Ανδρουλάκης: ψήφισαν 385, Ανδρουλάκης 199, Λοβέρδος 74, Παπανδρέου 74, Χρηστίδης 18, Γερουλάνος 15, Καστανίδης 4.

Δηλαδή, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 50% + 6,5 ψήφους! Σαν να είναι τα Λεχαινά παράρτημα της Κρήτης. Ή σαν να είμαι εγώ που ήρθα να ψηφίσω εδώ πολύ γούρικος.

Η θεία Μάρω, Τσατσαμάρω

Αφησα τελευταία τα προσωπικά μου δράματα: πρώτον, τον αγώνα που δίνω για να καθαρίσω τα υπόγεια από τις συνέπειες της πλημμύρας της περασμένης εβδομάδας και να διασώσω τις γήινες εκλεκτές τροφές του κελαριού και τις πνευματικές τροφές της χθόνιας οικογενειακής βιβλιοθήκης. Δεύτερον, ότι ξαφνικά έχω να κάνω και με τη θεία Μάρω – την Τσατσαμάρω, την αλεπού του Πεδίου Αρεως που έφεραν μαζί τους ο Μπούφος και η Κανέλλα! Για τούτο αποχώρησαν κρυφά και βιαστικά από το Αρχιπέλαγος, για να μην καταλάβω ότι με την ιπτάμενη σχεδία έφερναν και την Αλεπού μαζί τους.

Αλλά τούτη την ώρα είναι χρήσιμη, η Τσατσαμάρω, χρειάζομαι εργατικά χέρια: έρχονται ξανά «ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι», από Πέμπτη βράδυ, ανακοίνωσε η ΕΜΥ – σπεύδω να κλείσω τις σελίδες σου να συντονίσω τη μάχη: σακιά με άμμο στις σκάλες που οδηγούν στο κελάρι και στη χθόνια βιβλιοθήκη, δοκιμή αντλιών ότι δουλεύουν τέλεια, γρήγορο κλάδεμα επικίνδυνων να σπάσουν κλαδιών, προσεκτικό κλείσιμο πορτοπαράθυρων, προσεκτικό καθάρισμα του τράφου γύρω από το περιβόλι για να απορροφήσει το νερό – και κυρίως μετάγγιση του κρασιού από τις δεξαμενές της ζύμωσης που κείνται στο πάτωμα στα δρύινα βαρέλια που στέκονται περήφανα πάνω σε τρίποδα· εκεί, το νερό δεν φτάνει.

Εγώ δεν θα μάχομαι, θα συντονίζω απλώς – δεν πρέπει να  διακινδυνεύσω, πρέπει υγιής τον τε νουν και σώμα, να ψηφίσω πάλι την Κυριακή υπέρ της ανανέωσης και της κατάργησης των βέτο στην Ενωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

«Σήκω, Γέρο, να μας δεις» φωνάξαμε πριν από 53 χρόνια, φοιτητές τότε, Διόδωρε. Σήμερα, κάθε άλλο παρά θα του επαναλαμβάναμε αυτή την προτροπή· γιατί θα ξαναπέθαινε βλέποντας τα καμώματα απογόνων του.
ΣΤΑΥΡΟΣ, 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1968

Είναι να το θαυμάζεις το αεικίνητο του Μητσοτάκη. Εως το τέλος της τετραετίας, δεν θα έχει αφήσει πρόεδρο για πρόεδρο, πρωθυπουργό για πρωθυπουργό και εμίρη για εμίρη που να μην έχει επισκεφθεί…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, GORTYNIA TRAVEL

Η μάνα γη, θνήσκοντας, όλα τα φυλλοβόλα, / Τα στόλισε πολύχρωμα, τα ‘καμε φωτοβόλα! / Συνταίριαξε αρμονικά κάλλος, μελαγχολία, / Απάλυνε τη θλίψη της φθοράς με οπτική μαγεία!
ΜΙΧ. ΜΑΡΤΙΑΛΗΣ, ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Παρ’ όλο που το «λαγκάδι βγήκε» και τους 116 νεκρούς (Θεέ και Κύριε!!) νομίζω πως κάτι αλλάζει στο γενικό κλίμα. (Χωρίς λίγη αισιοδοξία, χωρίς μια θετική σκέψη δεν βγαίνει το πράγμα!)
ΚΛΕΛΙΑ ΜΩΡΑΪΤΗ, ΕΚΑΛΗ

Εύκολα θα βρουν αρχηγό στο ΚΙΝΑΛ/ΠαΣοΚ σήμερα. Είναι το ίδιο εύκολο να βρουν και αφήγημα; Διαφοροποιητικό, συγκεκριμένο και πειστικό;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

Αυτή δεν είναι απογραφή, το νέο γεφύρι της Αρτας είναι. Το πρωί δηλώνουν, το βράδυ ξεδηλώνουν.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

Δεν χρειάστηκε debate! «Ρήτορας πολυφθόγγους ως ιχθύας αφώνους ορώμεν επί σοι Γεώργιε!… Χαίρε, ο φιλοσόφους ασόφους δεικνύων· χαίρε τεχνολόγους αλόγους ελέγχων· χαίρε, ότι εμωράνθησαν οι δεινοί συζητηταί· χαίρε, ότι εμαράνθησαν οι των μύθων ποιηταί!»
ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΒΟΛΗΣ, ΓΛΥΦΑΔΑ

Ενα σαραντάκιλο σακί λίπασμα 11-15-15 έφθασε τα 26 ευρώ. Αυτό που απομένει είναι κάποιος κυβερνητικός να μας προτρέψει, α λα Τούρκα, να αγοράζουμε τέσσερα κιλά αντί για σαράντα. Ή να μας προτείνει κάτι καλύτερο, μιμούμενος την Αντουανέτα!
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Ποτέ δεν ήσαν πειστικοί οι λαλίστατοι, όπως ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Ομως η ύπαρξη «ΜΕΘ για VIP» παραείναι στραβό. Ενας εισαγγελέας, να το ισιώσει – κι αν δεν συμβαίνει, να ισιώσει το στόμα τού περί πολλών καταγγέλλοντος.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

Ετσι είναι, Γιώργο. Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα λαχανάκια Βρυξελλών…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ