Από «σαράντα κύματα» υπηρεσιών και εγγράφων θα πρέπει να περάσουν οι φορολογούμενοι μέχρι να φθάσουν στην υπογραφή του τελικού συμβολαίου για την αγορά ή γονική παροχή ενός ακινήτου.

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, «συνωστίζονται» σε συμβολαιογραφεία, Εφορίες, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία, πολεοδομίες για να εξασφαλίσουν τα πολυπόθητα δικαιολογητικά και παραστατικά ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν μια μεταβίβαση ακινήτου.

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά έως και 20 έγγραφα απαιτούνται, πολλά από τα οποία μάλιστα έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι να εκδοθεί το ένα παραστατικό έχει λήξει το άλλο και έτσι η περιπέτεια ξεκινάει από την αρχή.

Δεν είναι όμως μόνο οι ενδιαφερόμενοι που βρίσκονται σε απόγνωση. Είναι και οι συμβολαιογράφοι που έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, καθώς δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τη σύνταξη των συμβολαίων και αναγκάζονται να «κατεβάζουν ρολά» και να διώχνουν πελάτες.

Φέτος η κατάσταση έχει γίνει ακόμα πιο δραματική εν όψει της ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων την 1η Ιανουαρίου 2022, οι οποίες είναι αυξημένες έως και 250% σε περισσότερες από 7.000 περιοχές και απειλούν με πρόσθετους φόρους τους φορολογουμένους που σχεδιάζουν να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο.

Το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας το κύμα των μεταβιβάσεων να έχει «φουσκώσει», τους ιδιοκτήτες ακινήτων να διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στην έκδοση των παραστατικών και δικαιολογητικών και τους φορείς της αγοράς ακινήτων να ζητούν το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών για να ολοκληρωθούν οι μεταβιβάσεις, αποφάσισε να παρατείνει κατά έναν μήνα την προθεσμία για την υπογραφή συμβολαίων με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα και λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Με τη νομοθετική διάταξη, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2022 να υπογράφουν συμβόλαια για μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην έκδοση των δικαιολογητικών καταγράφονται στους δήμους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμα και δύο μήνες για να λάβουν το πιστοποιητικό ΤΑΠ.

Το «χαρτοβασίλειο» και η ταλαιπωρία των φορολογουμένων αναμένεται να τελειώσει τους πρώτους μήνες του 2022, καθώς έρχεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Μεταβίβαση που δημιουργεί τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου, ο οποίος θα απαλλάξει τους πολίτες από τη «χαρτούρα» των δεκάδων δικαιολογητικών που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η πλατφόρμα e-Μεταβίβαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα «τρέχει» στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr έχει ήδη παρουσιαστεί στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι εκπαιδεύονται στο νέο σύστημα. Μέσω της νέας πλατφόρμας θα συλλέγονται ηλεκτρονικά όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στη σύνταξη των συμβολαίων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται σήμερα για μια μεταβίβαση ακινήτου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΕΦΚΑ) θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά και θα καταχωρίζονται στον φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί. Η ηλεκτρονική συλλογή των εγγράφων και πιστοποιητικών θα γίνεται από τον συμβολαιογράφο τον οποίο θα εξουσιοδοτούν οι συμβαλλόμενοι. Με τον «Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου» και τις ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα ολοκληρώνονται σε χρόνο-εξπρές χωρίς ταλαιπωρία και καθυστερήσεις για τους φορολογουμένους.