Σε κρίσιμα σταυροδρόμια βρίσκεται συνεχώς η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς ο ιός SARS-CoV-2 «γεννά» μαζί με τις μεταλλάξεις του και νέες προκλήσεις, αναγκάζοντας κυβερνήσεις και ειδικούς σε αναπροσαρμογή των στρατηγικών τους για την αναχαίτιση της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό και ενώ μαίνεται η εκστρατεία πειθούς για την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, ιδίως μετά την ανάδυση της Ομικρον, ήδη άνοιξε η συζήτηση για το… τέταρτο τσίμπημα.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά έγραψε την εισαγωγή στο επόμενο εμβολιαστικό κεφάλαιο, δηλώνοντας πως ενδεχομένως να χρειαστεί η χορήγηση τέταρτης δόσης νωρίτερα από ό,τι θα περιμέναμε. «Με την Ομικρον πρέπει να περιμένουμε και να δούμε, διότι έχουμε ακόμη πολύ λίγες πληροφορίες. Ομως, είναι πιθανόν να χρειαστούμε (τέταρτη δόση) γρηγορότερα» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται δε πως σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε προβλέψει πως η τέταρτη δόση (εφόσον χρειαστεί) θα απέχει – σύμφωνα με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου – 12 μήνες από την τρίτη.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί