Στη σύλληψη συνολικά 12 ατόμων προχώρησε η Αστυνομία, για συμμετοχή σε μεγάλη εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά, μετέφερε παράνομα μετανάστες από και προς την Ελλάδα και εξέδιδε πλαστά μοριακά τεστ κορονοϊού.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα κέρδη της σπείρας ανέρχονται συνολικά στα 900.000 ευρώ! Εντύπωση προκαλεί η άρτια οργάνωση της σπείρας, αφού διέθετε συνολικά 3 υποομάδες, ενώ για την παράνομη μετακίνηση μεταναστών χωρίς έγγραφα χρησιμοποιούσε ακόμη και ταξιδιωτικό γραφείο της Αθήνας! Παράλληλα, η σπείρα διακινούσε ναρκωτικά σε σχολικά συγκροτήματα στο κέντρο της Αθήνας.

Εγκλειστος στις φυλακές

Σημειώνεται πως ένα από τα βασικά στελέχη της σπείρας είναι έγκλειστος των φυλακών.

Ειδικότερα, η Ασφάλεια Αθηνών ύστερα από έρευνα σχημάτισε δικογραφία για συνολικά 31 άτομα, 27 αλλοδαπών και 4 Ελλήνων για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας πιστοποιητικών και νομιμοποιήσεις εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως διακίνηση εξαρτησιογόνων ουσιών και παράνομη μεταφορά μεταναστών.

Πως αποκαλύφθηκε η σπείρα

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 8 και 9 Δεκεμβρίου 2021, συνελήφθησαν 12 μέλη της οργάνωσης, ενώ 6 επιπλέον είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι.

Μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, αποκαλύφθηκε η δράση της οργάνωσης με τις τρεις υποομάδες.

Η Α’ Υποομάδα μετέφερε μετανάστες

Στην Α’ υποομάδα συμμετείχαν 13 από τους κατηγορούμενους, με δράση τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2020, υπό την καθοδήγηση 27χρονου, που μετέφεραν μετανάστες από και προς τη χώρα έναντι χρηματικού ποσού.

Ο 27χρονος αρχηγός της οργάνωσης, συντόνιζε τις μεταφορές των μεταναστών που θα πραγματοποιούνταν μέσω Ελλάδας και ήταν το πρόσωπο στο οποίο απευθύνονταν όσοι ήθελαν να εισέλθουν παράνομα σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των χρημάτων που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, προκειμένου να νοικιάζει οχήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν στη διακίνηση των μεταναστών. Οι πληρωμές που διαχειριζόταν πραγματοποιούνταν κατά κύριο λόγο με το άτυπο σύστημα μεταφοράς χρημάτων «Hawala».

Νοίκιαζε αυτοκίνητα

Κομβικό ρόλο στην ομάδα είχε 31χρονος Έλληνας, ο οποίος χρησιμοποιώντας ελληνικό δίπλωμα οδήγησης και ταυτότητα, νοίκιαζε αυτοκίνητα τα οποία στη συνέχεια παρέδιδε σε άλλα μέλη της ομάδας για να χρησιμοποιηθούν στη παράνομη διακίνηση των μεταναστών.

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είχαν διακριτούς ρόλους ως προς την παραλαβή των ενοικιαζόμενων οχημάτων, την παράδοση τους στους διακινητές – οδηγούς, την οδήγηση των οχημάτων και τη διαχείριση του συστήματος «Hawala», δια μέσω καταστήματος mini market που διατηρούσαν στην Θεσσαλονίκη.

B’ Υποομάδα με αρχηγό φυλακισμένο

Στη δεύτερη υποομάδα συμμετείχαν 8 από τους κατηγορούμενους, υπό την καθοδήγηση 23χρονου… φυλακισμένου. Ο κρατούμενος διαχειριζόταν τα χρήματα της ομάδας και μεριμνούσε για την παραλαβή και παράδοση των ενοικιαζόμενων οχημάτων, στους διακινητές οδηγούς.

Η ομάδα χρησιμοποιούσε Ταξιδιωτικό Γραφείο στην Αθήνα, με πραγματικό διαχειριστή και μεσάζοντα 2 αλλοδαπούς μέλη της, όπου καταρτίζονταν πλαστά μοριακά τεστ ανίχνευσής covid και δίνονταν μαζί με τα αντίστοιχα δελτία επιβίβασης, στους μετανάστες – πελάτες.