Συνωστισμός στους δρόμους μεγάλων πόλεων, στην Βαρκελώνη, την Αλικάντε, την Μαδρίτη. Οι αποστάσεις δεν τηρούνται, δεν μπορούν να τηρηθούν. Σαν να μην υπάρχει η Covid-19, σαν να μην καιροφυλαχτεί η «Όμικρον».Η Ισπανία φαίνεται να βρίσκεται ενώπιον ενός ακόμη κύματος πανδημίας, του 6ου κατά σειρά. Και παρά τις εκκλήσεις, τις προειδοποιήσεις, ότι ο κίνδυνος είναι παρών, οι Ισπανοί εκμεταλλεύτηκαν τις προάλλες την ευκαιρία συνεχόμενων αργιών μετά από ένα Σαββατοκύριακο για να αγοράσουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους, να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους, να κάνουν τουρισμό και να φάνε σε εστιατόρια.

Χριστουγεννιάτικο γεύμα-υπερμεταδότης

Μαδρίτη, σε περίοδο κορωνοϊού

Ο επιδημιολόγος Αλφρέντο Κορέλι βλέπει ένα μεγάλο πρόβλημα. «Έχουμε σαφώς ενεργοποίηση των κοινωνικών επαφών. Τα φαρμακεία πωλούν επτά φορές περισσότερα rapid test σε σχέση με το καλοκαίρι. Οι κλιματικές συνθήκες στην Ισπανία είναι τέτοιες, που όλοι μένουν μέσα. Ίσως είναι ο λόγος που ο αριθμός των κρουσμάτων στις βόρειες περιοχές, όπως στη χώρα των Βάσκων και την Αραγονία, έχει ανέβει πολύ ψηλά». Πριν λίγες ημέρες 68 νοσοκόμες και γιατροί που δούλευαν σε μονάδα εντατικής στο πανεπιστημιακό περιφερειακό νοσοκομείο της Μάλαγας, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά από χριστουγεννιάτικο πάρτι. Μαζί με αυτούς ήταν κι άλλοι 173 άνθρωποι. Σε αυτούς που ανιχνεύτηκε κορωνοϊός, είχαν προηγουμένως κάνει τεστ αντιγόνου, που ήταν αρνητικό.

Μια άλλη πιθανή εστία μόλυνσης μπορεί να ήταν ένα γεύμα στο νοσοκομείο με πολλούς προσκεκλημένους. Όλοι βρίσκονται σε καραντίνα και έχουν ήπια συμπτώματα. Η μετάλλαξη Όμικρον έχει φτάσει και στην Ισπανία με συνολικά 9 κρούσματα, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές. Σε ποιο βαθμό η νέα μετάλλαξη επηρεάζει τα υγειονομικά δεδομένα, δεν μπορούν να απαντήσουν με ακρίβεια οι ειδικοί.

Πρωταθλητές και στους εμβολιασμούς παιδιών οι Ισπανοί;

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες θέλει να γίνει η χώρα του πρότυπο και στους εμβολιασμούς παιδιών

Το βέβαιο είναι ότι σε δύο ηλικιακές κατηγορίες τα ποσοστά θετικότητας είναι ιδιαίτερα αυξημένα: Στα παιδιά κάτω των 12 ετών και στις ηλικίες από 30 έως 49 ετών. Τα παιδιά αυτής της κατηγορίας δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και πιθανότατα μολύνουν τους γονείς τους, που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και το αμυντικό τους σύστημα έχει εξασθενήσει.Από την περασμένη Τετάρτη (08.12) ξεκίνησε ο εμβολιασμός και για παιδιά από 5 έως 11 χρονών. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες δεν κουράζεται να υπενθυμίζει ότι η Ισπανία αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο εμβολιαστικού «ζήλου».

«Όπως και στους εμβολιασμούς ηλικιωμένων η Ισπανία θα γίνει πρωτοπόρα και στους εμβολιασμούς παιδιών. Μέχρι τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, που είναι συνήθως οικογενειακές, θα έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση και η προστασία θα είναι περιορισμένη. Τη δεύτερη θα κάνουν μετά τις γιορτές». Σε μερικές περιοχές της Ισπανίας τα κρούσματα είναι τόσα πολλά που επίκεινται αυστηρότεροι κανόνες. Δεν αποφεύγονται, όπως πιστεύουν οι επιδημιολόγοι.

Ράινχαρντ Σπιγκελχάουερ/ARD

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου