Οι συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος του 2015 προχωρούν, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι διάφορα μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά για μια συμφωνία επί του τελικού κειμένου.

«Η εντύπωσή μου είναι ότι προχωράμε απλά στη λογική της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε αν η ΕΕ, η οποία προεδρεύει των συνομιλιών, είναι αισιόδοξη για τη θέση της νέας ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Παραμένουν αγκάθια

«Μάλλον γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι φίλοι μας εκλαμβάνουν ως πιο ανοιχτή την ιρανική αντιπροσωπεία, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι επτά ή οκτώ σημεία παραμένουν ακόμη ανοιχτά για να επιτευχθεί μια συμφωνία και ότι αυτά αποτελούν «πολύ μεγάλα πολιτικά σημεία».

Παράλληλα στην Τεχεράνη, ο ιρανικός ιστότοπος Nournews μετέδωσε ότι το Ιράν και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είχαν θετικές συναντήσεις στη Βιέννη, προσθέτοντας ότι λεπτομέρειες για το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών θα ανακοινωθούν σύντομα.

«Καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εποικοδομητικές διαβουλεύσεις διεξάγονται μεταξύ της υπηρεσίας και Ιρανών αξιωματούχων στη Βιέννη», μετέδωσε το Nournews, το οποίο συνδέεται με το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν.

«Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters