Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο ΠΑΟΚ κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια τους στην Ευρώπη, καθώς οι ερυθρόλευκοι τερμάτισαν στη 2η θέση του ομίλου τους στο Europa League, ενώ οι «ασπρόμαυροι» αντίστοιχα στη 2η θέση του ομίλου τους στο Europa Conference League.

Μπορεί πολλοί να μιλάνε για τις προκρίσεις των δύο ελληνικών ομάδων, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Οι δύο ομάδες της χώρας μας κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και όχι την πρόκριση τους στα νοκ άουτ.

Διότι τα παιχνίδια που θα δώσουν είναι ματς για τα μπαράζ που οδηγούν στα νοκ άουτ. Η δημιουργία του Europa Conference League, άλλαξε ουσιαστικά και τη δομή του Europa League, καθώς οι ομάδες της δεύτερης διοργάνωσης «έπεσαν» στις 32 από τις 48.

Το Champions League από την άλλη έμεινε όπως ήταν, που σημαίνει πως οι τρίτες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης πηγαίνουν στο Europa League, ωστόσο όχι για τα νοκ άουτ, αλλά για μια… δεύτερη ευκαιρία.

Από το Champions League υποβιβάστηκαν συνολικά 8 ομάδες, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις δεύτερες των ομίλων του Europa League για μία θέση στους «16» της δεύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης της UEFA.

Αυτή τη στιγμή στους «16» περιμένουν οι οχτώ ομάδες που τερμάτισαν πρώτες στους ομίλους τους. Οι αντίπαλοι των συγκεκριμένων ομάδων θα προκύψουν από τα παιχνίδια για τα μπαράζ, που θα δώσουν οι τρίτοι του Champions League με τους δεύτερους του Europa League.

Το αντίστοιχο έγινε και με τις τρίτες των ομίλων του Europa League, οι οποίες υποβιβάστηκαν στο Europa Conference League για να διασταυρωθούν με τις δεύτερες της νεοσύστατης διοργάνωσης της UEFA, με στόχο επίσης μία θέση στους «16» της τρίτης διασυλλογικής διοργάνωσης.

Εκεί επίσης περιμένουν οι οχτώ ομάδες που τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις των ομίλων τους, όπως συμβαίνει και στο Europa League.

Μάλιστα, από τα συγκεκριμένα παιχνίδια για τα μπαράζ, η UEFA δεν θα δώσει κανένα βαθμολογικό «μπόνους» στις ομάδες, που σημαίνει πως σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ καταφέρουν να νικήσουν στους αγώνες για τα μπαράζ, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία δεν πρόκειται να δώσει κάποιο βαθμολογικό μπόνους.

Φυσικά, όλα γυρνάνε στην… κανονικότητα με το τέλος των μπαράζ, καθώς από εκεί και πέρα θα ξεκινήσουν τα νοκ άουτ και οι ομάδες θα έχουν κανονικά βαθμολογικά μπόνους…