Η πανδημία δεν εμποδίζει τα «αδελφά» κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα να συνδιαλέγονται για τα μείζονα θέματα της εποχής. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με θέμα «Οι διεθνείς οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις. Η εμπειρία από την πάλη των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων και των λαών. Αλληλεγγύη στην Κούβα, στον λαό της Παλαιστίνης, σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στις κυρώσεις, στις μηχανορραφίες και στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα». Το ΚΚΕ, το οποίο πρωτοστατεί σε αυτές τις επαφές, εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίο τόνισε ότι παρά τα εμπόδια που θέτει η πανδημία, «όρια στον αναγκαίο συντονισμό και στην πάλη των λαών, των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων δεν μπορούν να μπουν». Η Κούβα ήταν πρώτη στην ατζέντα των θεμάτων, με τον κ. Κουτσούμπα να υπογραμμίζει την «ηχηρή καταδίκη στον αποκλεισμό της Κούβας από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό», εκφράζοντας αμέριστη αλληλεγγύη «στο ΚΚ της Κούβας και στο λαό της, που για άλλη μια φορά, σε δύσκολες και σύνθετες συνθήκες, υπερασπίζεται τις κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης». «Εκφράζουμε την πεποίθησή μας, πως τα σχέδια αποσταθεροποίησης της Κούβας, τα οποία καταρτίζει ο ιμπεριαλισμός, δεν θα περάσουν, πως ο λαός της Κούβας για άλλη μια φορά θα τα ανατρέψει», σημείωσε ο γραμματέας του ΚΚΕ. Μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης έστειλε και «στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό, που μάχεται για δεκαετίες τώρα, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, για την αναγνώριση της πατρίδας του», καταδικάζοντας «την ισραηλινή επιθετικότητα, τη στήριξη που παρέχει ο αμερικάνικος και ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός στο Ισραήλ για να συνεχίζει την καταπίεση ενός ολόκληρου λαού», ενώ κατήγγειλε «την εξίσωση θύτη και θύματος, που ιδιαίτερα καλλιεργεί η ΕΕ και απαιτούμε και από την ελληνική κυβέρνηση την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού κοινοβουλίου για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Το κάλεσμα συμπόρευσης

Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας ενημέρωσε τα άλλα κόμματα για το «Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης» που έχει απευθύνει το ΚΚΕ και το οποίο, όπως είπε, «αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερους εργαζόμενους, επιστήμονες, νέους, που εκφράζουν τη διάθεση να συγκρουστούμε με τις αντιλαϊκές πολιτικές, με την καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, με τις ξένες αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και σχεδιασμούς». Στόχος του κόμματος είναι «να ανοίξει ο δρόμος της συγκρότησης της Κοινωνικής Συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που θα ανατρέψει αντιλαϊκά μέτρα και θα συσπειρώσει μεγάλες λαϊκές δυνάμεις σε γραμμή σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό». «Οι κομμουνιστές στην Ελλάδα εργαζόμαστε σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Της αναγκαιότητας, που προβάλλει από την ίδια την εποχή μας και τις εξελίξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Είναι η εποχή που επιβάλει την οριστική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και οικοδόμησης μιας νέας σοσιαλιστικής- κομμουνιστικής κοινωνίας, απαλλαγμένης από ελλείψεις και λάθη του παρελθόντος», ανέφερε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «αυτό καθόλου δεν σημαίνει πως παραβλέπουμε τις δυσκολίες του αρνητικού συσχετισμού δύναμης διεθνώς, όπως και των σημαντικών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που εκδηλώνονται στην περιοχή μας και ευρύτερα στον κόσμο».

Σταθερά κατά της Ε.Ε.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ επιτέθηκε σφοδρά στα κόμματα που προσβλέπουν σε ισχυρότερο και ουσιαστικότερο ρόλο της Ε.Ε. στις εξελίξεις. «Η ιμπεριαλιστική ΕΕ, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παίξει “προοδευτικό” ρόλο στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρόκειται για μεγάλη αυταπάτη, όσων προσανατολίζονται σε μια τέτοια άποψη», εκτίμησε. Μάλιστα είπε ότι «οι εκκλήσεις που ακούγονται από διάφορες δυνάμεις όλου του αστικού πολιτικού φάσματος, από φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, αλλά και από κάθε απόχρωσης οπορτουνιστές, για την ανάγκη “απογαλάκτισης” της ΕΕ από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, θεωρούμε ότι λειτουργούν ως “στάχτη στα μάτια” των λαών». «Η ΕΕ ήταν και είναι μια ένωση που θα γίνεται όλο και πιο αντιδραστική και αντιλαϊκή. Η διέξοδος για τους λαούς δεν είναι ο λεγόμενος “εκδημοκρατισμός” και “εξανθρωπισμός” της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά η πάλη για την έξοδο των χωρών από αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, σε συνδυασμό με την πάλη για την ανάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της σε κάθε χώρα», τόνισε, συμπληρώνοντας: «Αυτό έδειξε και η πείρα από το ΒREXIT. Αποδέσμευση που δεν συνδυάζεται με ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και εξουσίας σε κάθε ξεχωριστή χώρα, σε ομάδα χωρών και σε όλη την Ευρώπη, δεν μπορεί να αποβεί υπέρ των λαϊκών συμφερόντων».​