Σκανάροντας τις δράσεις του ΚΚΕ σε αυτή τη συγκυρία θα έλεγε κάποιος πως το παρόν του περνάει απ’ το παρελθόν του. Κι αυτό αφού η σημερινή του δράση για τρέχοντα θέματα (Υγεία, εργασιακά κ.λπ.) δένεται με μια μακρόχρονη και κλιμακούμενη ιδεολογική και ιστορική αντεπίθεση. Είναι γνωστό εξάλλου πως για τον Περισσό, η μάχη της ιδεολογικής ηγεμονίας και υπεράσπισης πλευρών του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος του 20ου αιώνα, είναι από μόνη της κρίκος της συνολικής του παρουσίας στο πολιτικό σκηνικό. Ετσι κινήθηκε και όλο το προηγούμενο διάστημα με προγραμματικές παρεμβάσεις.

Ξεχώρισε την εβδομάδα αυτή η εκδήλωση για την Πολιτική Προστασία όπου ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών ξεδίπλωσε τις θέσεις του ΚΚΕ στο πεδίο, εξαπολύοντας δομική πολεμική σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και συνδέοντας την πρόταση του κόμματός του με συνολικότερες μεταβολές στο κοινωνικό-οικονομικό σύστημα. Στα της τρέχουσας ατζέντας ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ σήμερα το πρωί θα παραστεί στο Σύνταγμα, στη συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στα Χανιά της Κρήτης για τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Τομεακής  Επιτροπής Χανίων και μετά στο Ηράκλειο. Τη Δευτέρα θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΚΕ για την παρουσίαση του Καλέσματος Αγωνιστικής Συμπόρευσης με το ΚΚΕ στον Περισσό.

Για το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς ο εκλογικός συναγερμός είναι διαρκής και επίσης είναι μέρος της δράσης του. Αυτά αφορούν βέβαια το παρόν του ΚΚΕ όπου με προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας και ευρύτερα. Την ίδια ώρα και παράλληλα, αλλά και μια διάθεση αδιαίρετη όπως λέει στέλεχος του κόμματος, κοιτάει και το παρελθόν. Αύριο η οργάνωση  Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ διοργανώνει μια εκδήλωση για το Πολυτεχνείο στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ όπου θα μιλήσει η πρώην γ.γ. της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα και εκ των στελεχών με αντιδικτατορική δράση και αναφορά επίσης στη γενιά του 1-1-4. Η εβδομάδα που έρχεται είναι η επέτειος της εξέγερσης του Νοέμβρη και για το ΚΚΕ είναι πάντα σταθμός παρέμβασης, πολύ περισσότερο σε φόντο πανδημίας και όπως λένε οι επιτελικοί του «σε φάση όλο και περισσότερης περιστολής ελευθεριών για το λαϊκό κίνημα».

Στην Καστοριά

Μένοντας κι άλλο στα της Ιστορίας και όπως είπαμε, πέραν της αναφοράς για το Πολυτεχνείο όλο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ κλιμάκωσε μια παρουσία σε τέτοια θέματα όπως στα εγκαίνια του Μουσείου – Μνημείου του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ στο Νεστόριο Καστοριάς. «Ο αγώνας της ΕΑΜικής αντίστασης και του ΔΣΕ, έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στη μεγάλη πλειονότητα του λαού. Αποτύπωμα που η κυρίαρχη τάξη θέλει να το σβήσει. Επιδιώκουν να το διαστρεβλώσουν, γιατί δείχνει τι μπορεί να πετύχει ο λαός όταν εμπιστεύεται τη δύναμή του», ήταν μια ενδιαφέρουσα αποστροφή του Δημήτρη Κουτσούμπα στην ομιλία του, αρκετά ενδεικτική του πώς βλέπει τα θέματα ο πολιτικός αυτός χώρος. «Με μνημεία, μουσεία, εκδόσεις, αναδεικνύουμε τους ηρωικούς αγώνες, τη δράση ανθρώπων του λαού που εμπνεύστηκαν από το ΚΚΕ και πήραν τις τύχες τους στα χέρια τους. Αυτούς τους χιλιάδες αγωνιστές, θέλουμε να τιμήσουμε με ένα δίκτυο τόπων μνήμης, τιμής, μα και γνώσης. Οι μόνιμες εκθέσεις, τα μνημεία, δεν αφορούν στενά το παρελθόν. Αποτελούν εφαλτήριο γνωριμίας με την ιστορία της ταξικής πάλης. Γίνονται πηγή έμπνευσης για το σήμερα», συμπλήρωσε ο γ.γ. της ΚΕ του κόμματος ενισχύοντας τα όσα αναφέρουμε για το παρελθόν και το παρόν του πολιτικού χώρου.

Επίσης, είχαμε τη συνάντηση του Κουτσούμπα στον Περισσό με τη Φωτεινή Θεραπιώτη – Σουκατζίδη, πρώτη ξαδέλφη του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, τον οποίο εκτέλεσαν οι Γερμανοί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου και ο γενικός γραμματέας της παρέδωσε αναμνηστικό βιβλιόδετο φάκελο με υλικά από το Αρχείο του ΚΚΕ για τον Σουκατζίδη ενώ είχαν προηγηθεί τα εγκαίνια της Εκθεσης Κειμένων και Φωτογραφίας στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ