Ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη ακόμη ένα εμπόδιο στο αμερικανικό Κογκρέσο ώστε να αυξηθεί το όριο του χρέους των ΗΠΑ, ώστε η χώρα να μη βρεθεί αναγκασμένη να κηρύξει στάση πληρωμών, για πρώτη φορά στην ιστορία της, κάτι που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της και όχι μόνο.

Αύξηση ή αναστολή

Το όριο του χρέους είναι το μέγιστο ποσό που μπορεί να δανειστεί το δημόσιο των ΗΠΑ.

Ορίζεται από το Κογκρέσο και πρέπει πάση θυσία να αυξηθεί ή να ανασταλεί ως τη 15η Δεκεμβρίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποπληρώνει τις οφειλές της στους πιστωτές της και θα αναγκαστεί να πετσοκόψει τις δαπάνες της.

Αυτή η κατάσταση άνευ προηγουμένου θα βύθιζε τις αμερικανικές χρηματαγορές και την αμερικανική οικονομία σε κρίση, συμπαρασύροντας την παγκόσμια οικονομία και προκαλώντας ύφεση.

Οι ΗΠΑ, που όπως σχεδόν όλες οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου ζουν με πίστωση εδώ και δεκαετίες σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά τους, έχουν αυξήσει σε αρκετές περιπτώσεις αυτό το περιλάλητο «όριο», κάτι που υπό κανονικές συνθήκες προϋποθέτει τις ψήφους τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων.

Ομως η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση αρνείται κατηγορηματικά να συναινέσει σε αυτό το τρέχον διάστημα, ερίζοντας πως έτσι θα έδινε λευκή επιταγή στον Τζο Μπάιντεν, τον οποίο κατηγορεί για την αύξηση του πληθωρισμού.

Πράσινο φως

Επειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, έδωσε εντέλει την Τρίτη πράσινο φως για την καταφυγή σε περίπλοκο κοινοβουλευτικό ελιγμό, που ενέκρινε ήδη η Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να επιτραπεί στους Δημοκρατικούς να αυξήσουν μόνο με τις δικές τους ψήφους το όριο δανεισμού.

Αυτόν τον ελιγμό ενέκρινε χθες και η Γερουσία.

Το θέμα θα επιστρέψει έτσι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στα χέρια των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που έχουν προθεσμία ως την Τετάρτη για να αποτρέψουν τη στάση πληρωμών.

«Ακόμη μερικά βήματα»

«Εχουμε ακόμη μερικά βήματα να διανύσουμε για να επιλύσουμε πλήρως το ζήτημα αυτό», τόνισε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, απευθυνόμενος στο ημικύκλιο χθες.

«Ομως είμαι αισιόδοξος πως μετά τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ψηφοφορία, είμαστε σε καλό δρόμο για να αποφύγουμε μια καταστροφική στάση πληρωμών», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ