Λήξη συναγερμού φαίνεται πως σήμανε στο Στενό του Κερτς, όπου ουκρανικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού κατευθυνόταν προς τα ρωσικά χωρικά ύδατα, στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας, και αγνοούσε τις προειδοποιήσεις να αλλάξει πορεία.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που έχουν σημάνει διεθνή συναγερμό.

Σύμφωνα με ρωσικά δίκτυα ενημέρωσης, το πλοίο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που κινούνταν προς το στενό του Κερτς, άλλαξε πορεία αλλά ακόμη δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB).

Σύμφωνα την ίδια πηγή, το πλοίο «Ντονμπάς» (A-500) είναι στην Αζοφική Θάλασσα με αντίθετη πορεία από το στενό του Κερτς.

Παράλληλα, εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στα ρωσικά αιτήματα για συμμόρφωση με τους νόμους, επιδιδόμενο σε «προκλητικές ενέργειες» που αποτελούν «απειλή για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

«Βρισκόμαστε νόμιμα εκεί»

Από την πλευρά του, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι το ουκρανικό πλοίο έπλεε νόμιμα στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς πρόκειται για «κοινόχρηστη υδάτινη περιοχή».

«Είναι πολύ περίεργο που οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών είδαν απειλή από ένα σκάφος έρευνας και διάσωσης, ένα σκάφος χωρίς όπλα. Γενικά, η Αζοφική Θάλασσα είναι μια κοινή υδάτινη περιοχή, βρισκόμαστε εκεί νόμιμα» υπογράμμισε ο υπ. Άμυνας της Ουκρανίας.