Οι σχέσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να φθάσουν σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962, αλλά υπάρχει χρόνος να συμφωνήσουμε σε μια λογική βάση για την μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, κάνοντας μια σαφή αναφορά στην αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου.

«Ξέρετε ότι τα πράγματα μπορούν να φθάσουν κάλλιστα σ’ αυτό το σημείο», δήλωσε ο Ριαμπκόφ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα και προσέθεσε: «Εάν, όπως λένε οι σύντροφοι από την άλλη πλευρά, δεν το αντιλαμβάνονται και όλα συνεχισθούν όπως προχωράνε τα πράγματα, μπορούμε κάλλιστα, με βάση τη λογική που εξελίσσονται τα γεγονότα, να ξυπνήσουμε ξαφνικά και να βρεθούμε σε κάτι παρόμοιο. Αυτό θα σημαίνει γενικά αποτυχία της διπλωματίας, αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής. Όμως υπάρχει ακόμη χρόνος να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε πάνω σε μια λογική βάση».

Μπορεί να υπάρξει συμφωνία;

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θεωρεί προκαθορισμένο το ενδεχόμενο να αρνηθεί το ΝΑΤΟ να υπογράψει μια συμφωνία εγγυήσεων για την μη διεύρυνσή του προς ανατολάς, λέγοντας ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να διατυπωθεί με διαφορετικούς τρόπους, αλλά πρέπει να είναι δεσμευτική.

Ο Ριαμπκόφ διευκρίνισε ότι η Ρωσία βλέπει ως καθήκον της να απομακρύνει την απειλή από τα σύνορά της και ότι η Μόσχα δεν προτείνει στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφάλειας, να κατοχυρώσει σε ορισμένα εδάφη το στάτους της ουδετερότητας, ώστε να μην επιτρέπεται η διεύρυνση της συμμαχίας προς ανατολάς.

«Όχι, δεν θέτουμε ζήτημα να κατοχυρωθεί το στάτους κάποιων εδαφών σε κάποιο έγγραφο. Αυτό στο οποίο αποσκοπούμε είναι ότι εμείς στη Ρωσία χρειαζόμαστε νομικές εγγυήσεις για την ασφάλειά μας σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Ριαμπκόφ απαντώντας στο ερώτημα, αν μπορούν Ρωσία και ΝΑΤΟ να εξετάσουν το ενδεχόμενο της κατοχύρωσης του στάτους ουδετερότητας για μια σειρά χώρες, με βάση το παράδειγμα της Αυστρίας, η οποία το 1955 αποδέχθηκε την απόφαση να τηρεί το στάτους της διαρκούς ουδετερότητας.

Οι δηλώσεις του Ριαμπκόφ γίνονται εν μέσω των ανησυχιών που διατυπώνονται στη Δύση για την αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει εκφράσει την ανησυχία της για τους στενότερους δεσμούς της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ και έχει επίσης κατηγορήσει το Κίεβο για αύξηση των στρατευμάτων του στη γραμμή επαφής μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ