«Τύμπανα πολέμου» ηχούν στο Στενό του Κέρτς -σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που έχουν προκαλέσει συναγερμό διεθνώς- καθώς ουκρανικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού κινείται προς τα ρωσικά χωρικά ύδατα, στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας, και αγνοεί τις προειδοποιήσεις να αλλάξει πορεία.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), το ουκρανικό σκάφος ξεκίνησε από το λιμάνι της Μαριούπολης και κινήθηκε προς το Στενό του Κερτς, χωρίς να έχει υποβάλει αίτηση για τη διέλευση από το κανάλι Kerch-Yenikalsky.

Πλοίο της ακτοφυλακής της FSB προειδοποίησε το ουκρανικό σκάφος πως πρέπει να συμμορφωθεί με τη ρωσική νομοθεσία, με εκείνο να αντιδρά και να συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του, παρά την προειδοποίηση.

Προς το παρόν, σύμφωνα με ρωσικά δίκτυα ενημέρωσης, το σκάφος της Ουκρανίας βρίσκεται σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων από το στενό του Κερτς και δεν αλλάζει πορεία, αποτελώντας «απειλή για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Σύμφωνα με ρώσους αξιωματούχους, το σκάφος δεν έχει άδεια να περάσει από το κανάλι Kerch-Yenikalsky που ελέγχεται από τη Ρωσία και χωρίζει τη Μαύρη Θάλασσα από τη Θάλασσα του Αζόφ.