Δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη της απασχόλησης, την  ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την ισότιμη ένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων περιλαμβάνει το  νέο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας ΕΣΠΑ  2021-2027, με  την χρηματοδοτική στήριξη του  Ευρωπαϊκού  Κοινωνικού  Ταμείου.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επεκτείνει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης σε  ακόμα περισσότερους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη συνέχιση όλων των κοινωνικών δομών  και υπηρεσιών  που χρηματοδοτούμε και δρομολογώντας νέες δράσεις  στις οποίες διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων, σύμφωνα με τις προκλήσεις της εποχής» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη διαδικτυακή διαβούλευση με την Αρμόδια  Μονάδα της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, στην Περιφέρεια εξελίσσεται ένα πρόγραμμα ύψους 91,2 εκατομμυρίων ευρώ με  βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.  Επιπλέον, με 47 εκατ. ευρώ  στηρίζουμε εργαζομένους  που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας λόγω της πανδημίας του covid-19.

Στο νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας  2021-2027 που σχεδιάσαμε με την πολιτική φιλοσοφία της συλλογικής ηγεσίας, από κάτω προς τα πάνω, δρομολογούνται νέες κοινωνικές δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατομμυρίων ευρώ» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

«Συνεχίζουμε  τις καλές πρακτικές,  δηλαδή όλες τις δομές και υπηρεσίες  με αποδεδειγμένη προσφορά και προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και εντάσσουμε  νέες δράσεις που απαντούν στις ανάγκες που έχει η κοινωνία σήμερα. Ζούμε σε  δύσκολη, αναθεωρητική εποχή όπου η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα. Χρειάζεται να προεξοφλήσουμε το μέλλον και όχι να μελλοποιούμε το παρόν.

Για αυτό και λειτουργούμε με ταχύτητα, απλοποίηση, αυτοματισμό και συνέργειες, τόσο στο σχεδιασμό όσο και την υλοποίηση των προγραμμάτων. Στόχος μας  είναι οι πόροι που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κοινωνικό Ταμείο  να φτάνουν εγκαίρως, όσο πιο γρήγορα γίνεται,  ώστε να είναι αποτελεσματικότεροι σε όλους τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Όλοι μαζί, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Υπουργεία, Διαχειριστικές Αρχές και Φορείς Υλοποίησης αποτελούμε τους κρίκους μιας αδιάσπαστης αλυσίδας  αλληλεγγύης. Από τη διαχειριστική και διοικητική μας επάρκεια, από την καλή συνεργασία και την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων  κρίνεται η  ικανότητά μας να  ανταποκριθούμε στις πρωτόγνωρες προκλήσεις της πανδημίας,  της κλιματικής κρίσης, της ενεργειακής κρίσης και της φτώχειας και της ανεργίας που αυτές πυροδοτούν.

Οι πόροι του Ευρωπαϊκού  Κοινωνικού Ταμείου είναι το ισχυρό εργαλείο  που έχουμε στη διάθεσή μας  και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο για να κρατήσουμε  συνεκτική την κοινωνία, να προωθήσουμε την  κοινωνική ένταξη, να ενισχύσουμε την απασχόληση και να καταπολεμήσουμε κάθε  διάκριση και αποκλεισμό» πρόσθεσε ο Κώστας Αγοραστός.

Δράσεις 91,2 εκατ. ευρώ  για τον άνθρωπο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας  2014-2020

Η περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοίνωσε επίσης απολογιστικά δράσεις που πραγματοποίησε με κοινωνικό αποτύπωμα και τα έως σήμερα αποτελέσματα:

-Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής (voucher βρεφονηπιακών σταθμών για παιδιά οικογενειών κάτω του ορίου της φτώχειας), από το σχολικό έτος 2015-2016 έως και το τρέχον έτος. 35,7 εκ. ευρώ επιλέξιμη δαπάνη και πρόσθετα 38 εκ. ευρώ αμιγώς εθνικοί πόροι (σύνολο 73,6 εκ. ευρώ). Αφορά έως τώρα σε 30.400 ωφελούμενους και  περισσότερα από  35.000 παιδιά.

-Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη για την Ένταξη Μαθητών με Αναπηρία ή και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, από το σχολικό έτος 2015-2016 έως και το τρέχον έτος. 4,8 εκ. ευρώ επιλέξιμη δαπάνη. Αφορά σε 392 ωφελούμενους.

-Δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών ( 3 Συμβουλευτικά Κέντρα  και 2 Ξενώνες Φιλοξενίας).3,5 εκ. ευρώ επιλέξιμη δαπάνη για τις 5 Δομές. Αφορά έως τώρα σε 1.591 ωφελούμενες.

-4 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ με 182 ωφελούμενους έως σήμερα.

-2 Κέντρα Διημέρευσης Φροντίδας ΑμεΑ, με  προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ, με 53 ωφελούμενους έως σήμερα.

-2 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)  στο Βόλο, με  προϋπολογισμό  800.000 ευρώ και 14 ωφελούμενους.

-Δομές Στήριξης Απασχόλησης στο πλαίσιο των εγκεκριμένων Στρατηγικών ΒΑΑ των Δήμων

-25 Κέντρα Κοινότητας στους  Δήμους της Θεσσαλίας. Έχουν 8 Παραρτήματα Ρομά και 1 Παράρτημα Ένταξης Μεταναστών. Συνολικός  προϋπολογισμός 8,8 εκ. ευρώ. Οι ωφελούμενοι μέχρι σήμερα ξεπερνούν τους 50.000.  Οι εργαζόμενοι στις Δομές αυτές είναι 97. Επίκειται η παράταση λειτουργίας τους έως 10/2023 και η επέκτασή τους (για δράσεις στήριξης οικογένειας και παιδιού, ηλικιωμένων, απασχόλησης Ρομά, επέκταση με 1 Παράρτημα Ρομά)

-11 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) στη Θεσσαλία,  συνολικού προϋπολογισμού 11,6 εκ. ευρώ. Επίκειται παράταση  λειτουργίας τους έως 30/10/2023. Προβλέπονται 132 άτομα προσωπικό. Οι ωφελούμενοι έως σήμερα είναι 4.400 άτομα.

-7 Δομές στήριξης Ψυχικής Υγείας, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ για λειτουργία έως 10/2023. Ωφελούμενοι έως τώρα 1.160 άτομα.

-7 Δομές υποστήριξης καταπολέμησης των Εξαρτήσεων, συνολικού προϋπολογισμού  1,7 εκ. ευρώ για διάρκεια λειτουργίας 24 μηνών. Ωφελούμενοι έως τώρα 185 άτομα.

-2 Δομές Αστέγων, συνολικού προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, σε Βόλο και Τρίκαλα.

-8 Δομές παροχής βασικών αγαθών : 4 Κοινωνικά Φαρμακεία και 4 Κοινωνικά Παντοπωλεία στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλίας.  Συνολικός  προϋπολογισμός  2 εκ. ευρώ με ωφελούμενους 4.250 ανθρώπους έως σήμερα.

-Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας, προϋπολογισμού  270.000 ευρώ, που λειτουργεί σε περιφερειακό επίπεδο για την κοινωνική ένταξη, δικτύωση, πληροφόρηση  κλπ.

-Επικουρικό προσωπικό στήριξης Δημόσιων Δομών Υγείας στην περίοδο Covid, προϋπολογισμού 10,3 εκ. ευρώ για στήριξη 15 Δομών. Προβλέπονται 200 άτομα προσωπικό.

-Επικουρικό προσωπικό στήριξης  για 2 Δομές Μεταναστών  στη Θεσσαλία στην περίοδο Covid, προϋπολογισμού  1,5 εκ. ευρώ , με 28 άτομα πρόβλεψη προσωπικού.