Την πλήρη διαλεύκανση των καταγγελιών της ΠΟΕΔΗΝ, για τις οποίες παρενέβη η Εισαγγελία, για το ενδεχόμενο προτεραιοποίησης VIP ασθενών σε σχέση με τη νοσηλεία τους εντός ή εκτός ΜΕΘ, ζήτησε σε δήλωσή του προς τα ΜΜΕ, κατά την περιοδεία του στα Γιάννενα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα, η επικαιρότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι στα νοσοκομεία μας εκατοντάδες άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι έξω από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι οι 80, 100 και 120 απώλειες την ημέρα «δεν είναι αριθμοί αλλά άνθρωποι».

«Και βεβαίως», προσέθεσε, «με το γεγονός ότι ορθώς έσπευσε η Εισαγγελία στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, σε σχέση με την ιδιαίτερη διαχείριση ‘VIP πολιτών για την προοπτική θεραπείας και της αξιοπρεπούς περίθαλψης».

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει όλα τα στοιχεία και στη Δικαιοσύνη και στη δημοσιότητα. Πρώτα από όλα, πρέπει να δώσει όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των συμπολιτών μας που είναι εκτός ΜΕΘ. Όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό της θνητότητας των ανθρώπων που είναι διασωληνωμένοι έξω από τις ΜΕΘ. Και να διαλευκάνει μέχρι τέλους, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, για περιπτώσεις που μπορεί να υπήρξε προτεραιοποίηση με βάση την ιδιότητα του ασθενούς».

«Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο δικαίωμα για ζωή, απέναντι στο δικαίωμα για αξιοπρεπή περίθαλψη. Φτάσαμε ως εδώ, διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτίμησε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή περίθαλψη και τη ζωή και δεν έχει κάνει τίποτα πραγματικά, για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την Πρωτοβάθμια περίθαλψη, τίποτα σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες για μία περίοδο πανδημίας. Και αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξάνθος, κράτησε αποστάσεις για το θέμα των «VIP ΜΕΘ», που κατήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ, ζητώντας ωστόσο περισσότερα στοιχεία από την κυβέρνηση.

Να ληφθούν μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συζητήσει στα Γιάννενα και με εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης, συνεταιρισμένους αγρότες, αλλά και πολίτες, για τη διπλή κρίση που βιώνουν. Αναφερόμενος στην έκρηξη της ακρίβειας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «διπλή κρίση», που «μαστίζει πλέον κάθε ελληνικό νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση».

«Ο μέσος πολίτης σήμερα βιώνει την αγωνία για τη ζωή και την επιβίωση. Όμως, και η αγωνία για το αν θα βγει η εβδομάδα ή ο μήνας, καθώς την τρίτη εβδομάδα τελειώνουν τα διαθέσιμα χρήματα, είναι και αυτό πάρα πολύ κρίσιμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσέθεσε: «Θέλω να πω λοιπόν ότι αυτή η εικόνα της αγωνίας, της απόγνωσης, πρέπει να γίνει κατανοητή. Αφορά την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ανεξάρτητα από το αν έχει κανείς μεσαίο ή χαμηλό εισόδημα. Ίσως να μην αφορά μόνο κάποιους λίγους που έχουν υψηλό εισόδημα» πρόσθεσε, τονίζοντας την ανάγκη «ο Προϋπολογισμός του 2022 να μην είναι ένας Προϋπολογισμός τέλους της πανδημίας».

Γι’ αυτό και επανέλαβε αυτό που σημείωσε νωρίτερα στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της εστίασης, ότι δηλαδή «χρειάζονται μέτρα στήριξης, τόσο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που είναι αποτέλεσμα της υγειονομικής, όσο όμως και για την αντιμετώπιση του τρομακτικού κύματος της ακρίβειας που είναι απότοκο της ενεργειακής κρίσης».