Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο καναδέζικος οίκος αξιολόγησης DBRS που είναι ένας από τους τέσσερις μεγάλους που λαμβάνει υπόψη της η ΕΚΤ.

Το βασικό σενάριο

Ειδικότερα, στο βασικό της σενάριο, η DBRS Morningstar, αναμένει πλέον αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 7,7% το 2021, προχωρώντας σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες, για το 2022, προβλέπει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 4,4% (0,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου), ενώ το 2023, εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην χώρα θα κυμανθεί στο 3,1%.

Ο οίκος προβλέπει επίσης πως η ανεργία θα αποκλιμακωθεί στο 15,8% φέτος, στο 14,6% το 2022 και στο 13,5% το 2023.

Η πανδημία συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον και της αύξησης των κρουσμάτων, που οδηγούν σε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, παραμένουν ο βασικός κίνδυνος για το 2022.

Οι επιπτώσεις της Ομικρον

Προς το παρόν πάντως θεωρεί απίθανο οι εξελίξεις με τη νέα μετάλλαξη και οι κίνδυνοι όσον αφορά την κινητικότητα ή την βιομηχανία ταξιδιών και ψυχαγωγίας να εκτροχιάσουν την παγκόσμια ανάκαμψη, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να προσαρμόζονται και να μαθαίνουν να ζουν με αυτούς τους κινδύνους, ενώ εμβόλια και αντιιικά χάπια συγκρατούν τα ποσοστά θνησιμότητας.

Πηγή: ΟΤ