Με απανωτές… δόσεις στήνεται το τείχος ανοσίας έναντι της Ομικρον στη χώρα μας, καθώς τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών άναψαν το πράσινο φως για την επίσπευση του τρίτου τσιμπήματος. Ομως, την περασμένη Παρασκευή περίμενε ένας ακόμη αιφνιδιασμός τους πολίτες. Ειδικότερα, και παρά τις αρχικές διαρροές ότι ο ενδιάμεσος χρόνος από τη δεύτερη στην τρίτη δόση θα μειωνόταν στους τέσσερις μήνες, εν τέλει συρρικνώθηκε κατά το ήμισυ – δηλαδή στους τρεις μήνες!

Μάλιστα, η οδηγία αυτή αφορά το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού, συμπεριλαμβάνει δηλαδή όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών αλλά και τους νοσήσαντες – για τους οποίους η σχετική σύσταση προέβλεπε ο εμβολιασμός να προγραμματίζεται έξι μήνες μετά τη νόσηση.

Προαναγγελία από τη Βουλή

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε κάνει τη σχετική… εισαγωγή από το βήμα της Βουλής για εκείνα που θα ακολουθούσαν. «Εχω ζητήσει να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε, και το εγκρίνουν οι ειδικοί, να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες» είχε πει χαρακτηριστικά την περασμένη Τετάρτη.

Εκτοτε η είδηση ανακυκλωνόταν σχεδόν με βεβαιότητα, παρότι τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν είχαν ακόμη συνεδριάσει σχετικά. Επίσημα η συζήτηση των επιστημόνων «έκλεισε» νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται διά στόματος του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους.

Ανησυχητικές διαπιστώσεις

Σε κάθε περίπτωση, η ταχύτητα με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις αλλά και η αμεσότητα των ανακοινώσεων και της υλοποίησης του νέου σχεδίου καθρεφτίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Το σκεπτικό της εισήγησης της Επιτροπής, που αμέσως υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση, καθορίστηκε από δύο ανησυχητικές διαπιστώσεις: Η πρώτη είναι πως η χώρα βρίσκεται μια ανάσα από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μπαίνοντας παράλληλα στην καρδιά του χειμώνα, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι μεταδόσεις σε μια «σκληρή» επιδημιολογικά περίοδο – όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται από τους δείκτες που αφορούν τις νοσηλείες, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους. Η δεύτερη επικεντρώνεται στις αγωνίες που ξυπνά η… άγνωστη προς το παρόν Ομικρον, η οποία ήδη πέρασε τα σύνορα (και) της χώρας μας.

Σημαντική αύξηση στα αντισώματα

«Είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε επείγουσα ανοσία έναντι της Ομικρον» εξηγεί στο «Βήμα» ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών  Γεώργιος Χρούσος. Και διευκρινίζει ότι τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η τρίτη δόση αυξάνει σημαντικά τα αντισώματα αλλά και την κυτταρική ανοσία, με τον ίδιο να σημειώνει με βεβαιότητα ότι είναι θέμα χρόνου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις και από άλλες χώρες.

Αναλυτικότερα, πρόσφατη δημοσίευση στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «Lancet» δείχνει μεταξύ άλλων πως από όλα τα διαθέσιμα εμβόλια τα mRNA είναι αυτά που παράγουν τη μεγαλύτερη αύξηση των αντισωμάτων, όταν χορηγούνται 10-12 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Οι συγγραφείς δε υπογραμμίζουν ότι μια τρίτη δόση Pfizer/BioNTech ή Moderna επιφέρει πολύ αποτελεσματική ενίσχυση τόσο των επιπέδων αντισωμάτων όσο και της ανοσίας σε επίπεδο Τ-κυττάρων (τουλάχιστον κατά της παραλλαγής Δέλτα), άσχετα με το αν κάποιος είχε προηγουμένως εμβολιαστεί με mRNA εμβόλιο ή με AstraZeneca.

Διαβεβαιώσεις για το σύστημα

Υπό τις καταιγιστικές αυτές εξελίξεις, ο κ. Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε πως το σύστημα είναι έτοιμο επιχειρησιακά να σηκώσει το βάρος των τρίτων δόσεων, την ώρα που παράλληλα αυξάνονται και τα ραντεβού για πρώτες δόσεις. Ειδικότερα, η πλατφόρμα για τα ραντεβού που αφορούν την ενισχυτική δόση άνοιξε σταδιακά από την Παρασκευή το βράδυ, δεδομένου ότι υπήρχαν διαθέσιμα ραντεβού.

Και διευκρίνισε ότι στόχος είναι όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους μέχρι τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, να έχουν υποβληθεί στην αναμνηστική δόση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Μάλιστα, υπολογίζεται πως οι  δικαιούχοι ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια.

Ενταξη στο βασικό εμβολιαστικό σχήμα

Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο εξετάζουν το ενδεχόμενο η τρίτη δόση να ενταχθεί στο βασικό εμβολιαστικό σχήμα. «Αυτό στηρίζεται στην υπόθεση ότι με την τρίτη δόση παραμένουν υψηλά τα επίπεδα αντισωμάτων, αντί να μειώνονται βαθμιαία, όπως συμβαίνει με τη δεύτερη δόση. Πρέπει όμως να παρατηρηθεί και να μελετηθεί επιπλέον» σημειώνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Και προσθέτει με νόημα πως «οι τρίτες δόσεις είναι διαθέσιμες για όλους τους ενήλικες πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις. Δεν υπάρχει λόγος για αμφιβολίες ή δεύτερες σκέψεις. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και δεν πρέπει να επικρατεί φόβος».