Η προστασία που προσφέρουν οι πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer παρουσιάζει σημαντική πτώση έναντι της Όμικρον, όμως η αναμνηστική δόση εξουδετερώνει τη νέα παραλλαγή, ανακοίνωσαν οι Pfizer/BioNTech επικαλούμενες προκαταρκτικά δεδομένα.

Στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση φαρμακοβιομηχανίας για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον, η Pfizer και η γερμανική BioNTech που ανέπτυξε αρχικά το εμβόλιο αναφέρουν ότι η αναμνηστική δόση ανεβάζει τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά 25 φορές.

Ωστόσο ακόμα και οι δύο δόσεις είναι πιθανό να προστατεύουν έναντι της σοβαρής νόσου,  διευκρινίζει η ανακοίνωση. Ο λόγος είναι ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον δεν δείχνουν να επηρεάζουν την απόκριση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρόλα αυτά, η τρίτη δόση ανεβάζει τα επίπεδα και των Τ-κυττάρων, εκτός από τα επίπεδα αντισωμάτων.

Οι δύο εταιρείες αναφέρουν επίσης ότι, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, μπορούν να έχουν ετοιμάσει εμβόλιο προσαρμοσμένο στην Όμικρον τον Μάρτιο του 2022.

Οι διαπιστώσεις της Pfizer και της BioNTech βρίσκονται σε συμφωνία με τα αποτελέσματα των δύο πρώτων μελετών για το θέμα, οι οποίες έδειξαν ότι η Όμικρον μπορεί εν μέρει να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν δύο δόσεις εμβολίου mRNA