Επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό και πολιτική σημασία αναμένεται να πραγματοποιήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Θράκη ο Νίκος Δένδιας. Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα στον Νομό Έβρου, κάτι όχι και τόσο σύνηθες, θα μπορούσε να συνδυαστεί με τρία σημεία.

Το πρώτο είναι η αναβάθμιση της σημασίας της Θράκης και του Έβρου στους αμερικανικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς λόγω του λιμένος της Αλεξανδρούπολης και της αξιοποίησής του από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το δεύτερο είναι τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 με την ξεκάθαρη απόπειρα της Άγκυρας να εργαλειοποιήσει το Μεταναστευτικό για την άσκηση πίεσης.

Το τρίτο σημείο είναι η ολοκλήρωση του πρόσφατου πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη, οι ιδέες για αλλαγή στον τρόπο ορισμού των Μουφτήδων και η διαχείριση της πιθανότητας να επιδιωχθεί άμεση εκλογή νέου «ψευδομουφτή» στην Ξάνθη που περιέγραψε αναλυτικά στο τελευταίο τεύχος του το κυριακάτικο «Βήμα».

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στον Νομό Έβρου το βράδυ της Πέμπτης και μάλιστα θα παρακαθήσει σε δείπνο στο Εθνολογικό Μουσείο στο οποίο θα βρεθούν μαζί οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης (Μαρωνείας και Κομοτηνής, Ξάνθης και Περιθεωρίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης)), αλλά και οι τρεις τοποτηρητές Μουφτήδες (Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου). Ο συμβολισμός αυτής της συνάντησης είναι ιδιαίτερος.

Ο κ. Δένδιας, ο οποίος θα αναγορευθεί και επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης, θα επισκεφθεί το λιμάνι της ακριτικής πόλης την Παρασκευή, το οποίο έχει ουσιαστικά αναδειχθεί σε μία «δεύτερη Σούδα» επί ελληνικού εδάφους – προκαλώντας και έντονη ενόχληση στην Άγκυρα.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τον Τεκέ της Ρούσας. Το εν λόγω μνημείο, ηλικίας περίπου έξι αιώνων, βρίσκεται σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και αποτελεί σύμφωνα με εκτιμήσεις το δεύτερο σημαντικότερο μνημείο των Αλεβιτών στον κόσμο.