Τη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο: «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care», παρουσιάζει το Κέντρο Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδας στο Μουσείο της Τράπεζας.

Η έκθεση περιγράφει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και αναλύει τις οικονομικές του συνέπειες, εστιάζοντας στη χώρα μας. Συγχρόνως, αποσκοπεί στην ανάδειξη των κινδύνων, αλλά και των ευκαιριών που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, η οποία αποτελεί πλέον βασική παράμετρο για τη χάραξη περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών.

Οι προσπάθειες μετριασμού και προσαρμογής του φαινομένου έχουν σημαντική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα. Οι κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του στους τομείς που τις αφορούν, ως ανεξάρτητοι οργανισμοί που επιτελούν σημαντική δημόσια λειτουργία, δημιουργώντας χρήμα και φροντίζοντας για τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Όπως αναφέρει στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, «με την έκθεση αναδεικνύεται ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους».

Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι από τις πρώτες τράπεζες παγκοσμίως που ασχολούνται συστηματικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχοντας συστήσει από το 2009 την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) και το 2021 το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας.

Περισσότερα για την έκθεση

Η έκθεση αξιοποιεί την καίρια συνεισφορά εξειδικευμένων οικονομολόγων και εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας της Ελλάδος και πλαισιώνεται από σειρά παράλληλων πολιτιστικών και επιμορφωτικών δράσεων, οι οποίες ενισχύουν την ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή του κοινού – κυρίως της νέας γενιάς – στην επείγουσα δέσμευση και κινητοποίηση που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε παγκόσμια κλίμακα.

Η έκθεση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και τα εκθέματά της είναι κατά κύριο λόγο ψηφιακά και διαδραστικά. Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η έκθεση απαντά σε ερωτήματα όπως:

• Γιατί οι πόλεις θα επηρεαστούν περισσότερο από ό,τι η ύπαιθρος από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής;

• Ποιος είναι ο θερμοστάτης του πλανήτη μας;

• Σχετίζεται η κλιματική αλλαγή με την οικονομία;

• Ποιες είναι οι πλέον τρωτές γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας μας και ποιες οικονομικές δραστηριότητες επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή;

• Γιατί οι κεντρικές τράπεζες ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή;

• Πώς δουλεύουν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες και πώς επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή;

• Γιατί η κλιματική αλλαγή αποτελεί πηγή κινδύνων, αλλά και ευκαιριών;

• Τι είναι η σταθερότητα των τιμών και πώς επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή;

• Τι είναι οι πράσινες επενδύσεις;

Υλικό που συνοδεύει την έκθεση

· Η έκθεση συνοδεύεται από μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

· Στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος υπάρχει ολοκληρωμένη ψηφιακή παρουσίαση της έκθεσης.

· Σχεδιάστηκε και κόπηκε αναμνηστικό/συλλεκτικό έγχρωμο μετάλλιο της έκθεσης, το οποίο διατίθεται δωρεάν στους επισκέπτες.

Η έκθεση πλαισιώνεται από δύο εκδόσεις, που διατίθενται και αυτές δωρεάν στους επισκέπτες: · Τον πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης και · Το κόμικ «Ο μεγάλος μετασχηματισμός. Κλίμα – Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία;», το οποίο αποτελεί την ελληνική μετάφραση της γερμανικής έκδοσης με τίτλο «Die große Transformation: Klima – Kriegen wir die Kurve?», που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2013 από το WBGU (Wissenschaftlicher Beirat der Bundesregierung Globale Umweltveränderungen – ανεξάρτητο επιστημονικό όργανο που συμβουλεύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σε θέματα κλιματικής αλλαγής), με τη στήριξη του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας και έχει μεταφραστεί σε αρκετές ακόμη γλώσσες. Στο κόμικ, εννέα επιστήμονες εξηγούν με απλό και καταληπτό τρόπο τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.

Ένα παιχνίδι προσομοίωσης επενδύσεων για κινητό τηλέφωνο

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης, οι επισκέπτες μπορούν να παίξουν σε κινητή συσκευή ένα παιχνίδι προσομοίωσης επενδύσεων, το οποίο εξηγεί στην πράξη τον τρόπο που μπορεί να επηρεάσουν το κλίμα. Το παιχνίδι «Handle with care» παίζεται και εκτός Μουσείου με έναν παίκτη ή ομάδα παικτών και είναι διαθέσιμο δωρεάν στο App Store της Apple και στο Google Play.

Συντελεστές της έκθεσης

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας, τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών, τη Διεύθυνση Τεχνικής και Διοικητικής Υποστήριξης, τη Διεύθυνση Πληροφορικής, τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης, τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, τη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, τη Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων, το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών και την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής.