Αυστηρή προειδοποίηση στη Ρωσία ότι σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ σκληρές κυρώσεις, απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλέσει πρωτοφανείς και καταστροφικές οικονομικές κυρώσεις. Οι Ουκρανοί δεν θα το ανεχτούν, ούτε οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας».

Πρωτοφανής κλιμάκωση

Η προειδοποίηση του Μενέντεζ έρχεται στον απόηχο της πρωτοφανούς κλιμάκωσης, που θυμίζει τις πιο δύσκολες ώρες του Ψυχρού Πολέμου, στις οποίες οδηγούνται οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Ανησυχούμε βαθύτατα, καθώς υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία εκπονεί σχέδια για επιθετικά βήματα εναντίον της Ουκρανίας» δηλώνει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετά από διαβουλεύσεις στη Λετονία με ομολόγους του από όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Οι «προετοιμασίες» της Μόσχας υποτίθεται ότι αφορούν ενέργειες για μία εκ των έσω αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, αλλά και στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας.

«Παρόμοια σενάρια είχαμε δει το 2014, όταν η Ρωσία εισέβαλε για τελευταία φορά στην Ουκρανία» αναφέρει ο Άντονι Μπλίνκεν. «Τότε, όπως και τώρα, είχαν ενισχυθεί τα στρατεύματα στα σύνορα των δύο χωρών».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν θέλει να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για νέα εισβολή στην Ουκρανία, αν και παραμένει άγνωστο, εάν έχει ήδη ληφθεί η οριστική απόφαση για την εισβολή.