Την πλήρη κατάθεση του έλληνα αστυνομικού και της συντρόφου του, οι οποίοι συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα τουρκικά ΜΜΕ.

Ο έλληνας αστυνομικός -που ήταν εκτός υπηρεσίας όταν συνελήφθη- αποδίδει την παρουσία τους στην απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη σε αποπροσανατολισμό τους και τονίζει πως μοναδικός σκοπός του ταξιδιού τους ήταν για να κάνουν ψώνια.

Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο haberler.com, στην κατάθεση του προς το δικαστήριο ο έλληνας αστυνομικός δήλωσε ότι εργάζεται ως αστυνομικός της τροχαίας στο Α.Τ. Φερρών και είπε:

«Στις 5 Δεκεμβρίου και ώρα 14:00 μαζί με την φίλη μου την Αθηνά, εισήλθαμε από την Ελλάδα στην Τουρκία από την συνοριακή πύλη του Παζάρκουλε για ψώνια και για βόλτα. Σκοπός της άφιξής μας στην Αδριανούπολη ήταν να ταξιδέψουμε και να ψωνίσουμε με την κοπέλα μου. Αφού φτάσαμε στο κέντρο της Αδριανούπολης, καθίσαμε για λίγο σε μια καφετέρια και μετά μετά μαζί με την φίλη μου πήγαμε σε ένα εμπορικό κέντρο και φάγαμε. Όταν άρχισε να σκοτεινιάζει αποχωρήσαμε από το εμπορικό κέντρο».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν μπήκαν εσκεμμένα στην στρατιωτική περιοχή αλλά ότι τους οδήγησε εκεί το GPS:

«Καθώς είχε σκοτεινιάσει, επιστρέφαμε στην Ελλάδα και αφού έγραψα στο τηλέφωνο μου τον προορισμό, ξεκινήσαμε. Καθώς το μέρος όπου εργάζομαι και μένω είναι πιο κοντά στη συνοριακή πύλη των Ιψάλων, θα βγαίναμε από εκεί και γράφοντάς το στο GPS, πήραμε το δρόμο για την Κεσσάνη. Συνεχίσαμε όπου μας πήγαινε το GPS. Μετά από κάποιο διάστημα είχε σκοτεινιάσει εντελώς και, ενώ συνεχίζαμε σε ένα χωματόδρομο, βγήκαν μπροστά μας στρατιώτες οι οποίοι μας σταμάτησαν και ζήτησαν από μένα και από τη φίλη μου τα διαβατήρια» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «μας κατέβασαν από το αυτοκίνητο και προχωρώντας μαζί μου με ένα φακό μου έδειξαν μία κόκκινη πινακίδα λέγοντάς μου πως πρόκειται για απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Αλλά επειδή εγώ δεν είδα οποιαδήποτε πινακίδα απαγόρευσης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή και επειδή αυτή που μου δείξανε ήταν μακριά, δεν πιστεύω πως εισήλθαμε σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, καθώς μας σταμάτησαν πριν την πινακίδα».

Σχετικά με τις φωτογραφίες και τα βίντεο που υπάρχουν στο στικάκι μνήμης που έφερε πάνω του, ο αστυνομικός είπε: Στη μνήμη έχω ιδιωτικό αρχείο με φωτογραφίες. Είναι υλικό με προσωπικό περιεχόμενο και θα φανεί από την εξέταση πως δεν υπάρχει κανένα μεμπτό στοιχείο».

Από την πλευρά της, η σύντροφος του έλληνα αστυνομικού ανέφερε πως εργάζεται ως γραμματέας. Σύμφωνα με την ίδια, μετέβησαν στην Αδριανούπολη για βόλτα και διασκέδαση.

«Σκοπός της άφιξης μου στην Αδριανούπολη μαζί με τον φίλο μου, ήταν να κάνουμε βόλτα και να διασκεδάσουμε, δεν υπήρχε άλλος σκοπός. Λόγω λανθασμένης πλοήγησης φτάσαμε στα σύνορα και μέχρι που μας σταμάτησαν οι στρατιώτες δεν είδαμε κανένα σημάδι ή πινακίδα. Άλλωστε ήταν σκοτεινά. Δεν είχαμε σκοπό διάπραξης εγκλήματος».

Ελέγχονται τα κινητά

Σημειώνεται πως το ζευγάρι αφέθηκε προσωρινά ελεύθερο με περιοριστικούς όρους από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Αδριανούπολης μετά τη σύλληψή του, το απόγευμα της Δευτέρας.

Μοναδικός όρος που τέθηκε ήταν να παραμείνουν για 48ωρες στην Τουρκία προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κινητών τους τηλεφώνων.