Η θεραπεία αντισωμάτων που ανέπτυξε η GSK μαζί με την αμερικανική Vir Biotechnology είναι αποτελεσματική κατά όλων των μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, επικαλούμενη νέα στοιχεία από δοκιμές αρχικού σταδίου.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε έλεγχο για να δημοσιευτεί στον επιστημονικό Τύπο, δείχνει ότι η θεραπεία sotrovimab είναι αποτελεσματική κατά και των 37 μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην πρωτεΐνη ακίδα της Όμικρον, διευκρινίζει η GSK σε ανακοίνωσή της.

Την περασμένη εβδομάδα, άλλα προκλινικά δεδομένα έδειξαν ότι το φάρμακο είναι ήταν αποτελεσματικό κατά βασικών μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον. Το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab είναι σχεδιασμένο να γαvτζώνεται στην πρωτεΐνη ακίδα στην επιφάνεια του νέου κορονοϊού, όμως η Όμικρον βρέθηκε να έχει έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταλλάξεων σε αυτήν την πρωτεΐνη.

«Τα προκλινικά στοιχεία δείχνουν τη δυνατότητα του μονοκλωνικού μας αντισώματος να είναι αποτελεσματικό κατά της πρόσφατης παραλλαγής, της Όμικρον, καθώς και κατά όλων των άλλων που έχουν χαρακτηριστεί μέχρι σήμερα παραλλαγές ανησυχίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος της GSK Χαλ Μπάρον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters