Ο δεύτερος γύρος των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής δεν έχει ούτε τις αβεβαιότητες αλλά όπως φαίνεται και το κλίμα του πρώτου γύρου. Η τελική αναμέτρηση έχει άλλα δεδομένα και άλλα χαρακτηριστικά. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο φαβορί, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ένα αουτσάιντερ, ο Γιώργος Παπανδρέου που εμφανίζεται αποφασισμένος να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Το ερώτημα που υπάρχει από χθες είναι η στάση που θα κρατήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λοβέρδος με γραπτή του δήλωση, στη διάρκεια της ημέρας θα παράσχει και επισήμως στήριξη στην υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεν είναι απολύτως σαφές αν υπάρχει ονομαστική αναφορά στον ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής. Αλλά είναι βέβαιο ότι στη δήλωση του κ. Λοβέρδου θα υπογραμμίζεται ότι  το κυρίως μήνυμα που έστειλαν οι κάλπες του ΚΙΝΑΛ είναι η ανανέωση και αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό.

Από χθες, πάντως, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «επώνυμοι» υποστηρικτές του κ. Λοβέρδου άρχισαν να παίρνουν θέση υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνοντας προς τα πού θα κινηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κ. Λοβέδρου που θα αποφασίσουν να πάνε στην κάλπη και την ερχόμενη Κυριακή.

Σε κάθε εκλογική μάχη, εν αρχή είναι οι αριθμοί. Η στήριξη Λοβέδρου σε Ανδρουλάκη δημιουργεί ένα σκηνικό που κάνει την ανατροπή από πλευράς Παπανδρέου πολύ δύσκολη υπόθεση.  Ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε περί τους 95 χιλιάδες ψήφους. Η στήριξη του κ. Λοβέρδου του προσφέρει μια δεξαμενή άλλων 67 χιλιάδων ψήφων. Ο Γ. Παπανδρέου έλαβες περί τις 71 χιλιάδες.

Στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού λαμβάνουν υπόψη τους αυτή τη στήριξη και δεν αλλάζουν το σχεδιασμό τους. Την θεωρούσαν εξ αρχής δεδομένη. Όμως, πως αλλάζουν, μέσα σε 5 μέρες οι συσχετισμοί; Ο αντίπαλος έχει στα υπέρ του το κλίμα και η πλευρά Παπανδρέου δεν δείχνει να διαθέτει σημαντικές εφεδρείες. Ακόμα και το σύνολο όσων ψήφισαν Καστανίδη, Γερουλάνο και Χρηστίδη (που θα πάρει θέση, κατά πληροφορίες «δείχνοντας» Ανδρουλάκη) δεν αρκεί για γίνει η ανατροπή.

Βασικός πυλώνας της στρατηγικής Παπανδρέου φαίνεται να είναι η κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τον κ. Ανδρουλάκη. Στην χθεσινή του τηλεοπτική εμφάνιση (Σκάι) οι αιχμές κατά του συνυποψηφίου του περίσσεψαν. «Εκφράζει τον παλαιοκοματισμό» «δεν γνωρίζω ποιο είναι το στίγμα του», «χρειαζόμαστε μάχιμη ηγεσία στη Βουλή». Έμπειρα στελέχη ερμήνευσαν το ανέβασμα των τόνων από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, ως μονόδρομο. Ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να μεταδώσει την εικόνα ότι «τα πάντα μπορούν να συμβούν». Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος της αποσυσπείρωσης των δυνάμεων του γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο η διαφορά να είναι πολύ μεγάλη.

Δεν ήταν λίγοι όσοι επεσήμαναν τις αναφορές του κ. Παπανδρέου στην εκπροσώπηση της κοινοβουλευτικής ομάδας και στα οργανωτικά ζητήματα του Κινήματος Αλλαγής που θα συζητηθούν στο συνέδριο. Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι στα πεδία αυτά θα εκδηλωθεί και η αμφισβήτηση προς τον κ. Ανδρουλάκη, εφόσον εκλεγεί. Οι εκτιμήσεις αυτές, θεωρούνται πρόωρες από έμπειρα στελέχη. Θα έχει προηγηθεί το αποτέλεσμα της κάλπης. Και όπως προβλέπουν, το αποτέλεσμα δεν θα αφήνει περιθώρια για φυγόκεντρες τάσεις.

Ένα άλλο σημείο που σχολιάζεται είναι η αναφορά του κ. Παπανδρέου ότι ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα θα συνεχίσει να μάχεται για τις ιδέες του. «Ναι, αλλά οι ιδέες δεν επιβάλλονται με το ζόρι. Υπάρχουν πλειοψηφίες και μειοψηφίες οι οποίες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές», αναφέρουν συνομιλητές του κ. Ανδρουλάκη.

Θα σηκώσει το γάντι ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής. Όχι. Στο επιτελείο του είναι κυρίαρχη η άποψη ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να συνεχίσει να απευθύνεται στη βάση της παράταξης και να ενισχύσει το μήνυμα της ανανέωσης και του «έρχονται καλύτερες μέρες για την παράταξη». Αυτό ήταν και το μήνυμα της κάλπης, λένε. Η επιστροφή της παράταξης σε ρόλο πρωταγωνιστή και όχι ρυθμιστή.

Ένα άλλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει debate. Ο Γ. Παπανδρέου θα το επιδιώξει. Ο κ. Ανδρουλάκης δηλώνει ότι πρέπει να γίνει. Ουδέτεροι παρατηρητές λένε ότι δεν πρέπει να το περιμένουμε. Δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στους όρους διεξαγωγής του. Ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί μια διαδικασία «ελεύθερη» κατά την οποία μπορεί να πιέσει τον κ΄Ανδρουλάκη να κάνει το «καθοριστικό λάθος». Ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει τους όρους διεξαγωγής του debate των 5 υποψηφίων. « Ο Νίκος ήταν εκεί» υπογραμμίζουν απαντώντας στις αιτιάσεις της πλευράς Παπανδρέου για κρυπτόμενους. Είναι  πολύ δύσκολο, λοιπόν, να δούμε μια μονομαχία των δύο. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί και ένα άλλο στοιχείο. Ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει ήδη ανακοινώσει ανοιχτές ομιλίες σε Πειραιά, Ρόδο και Κοζάνη, την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή.