Έχουν περάσει 13 χρόνια από το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, όταν το πανελλήνιο έμενε εμβρόντητο μπροστά στην είδηση ότι o 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός, στην περιοχή των Εξαρχείων, από τις σφαίρες του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η Λία Νεσφυγέ, ο Στέλιος Βραδέλης και «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσίευσαν τις μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την τραγωδία από κοντά.

«ΤΑ ΝΕΑ», 8.12.2008, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

«Τον Αλέξη τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Ο αστυνομικός έστρεψε το όπλο του προς την πλευρά που βρίσκονταν τα παιδιά και πυροβόλησε στο ψαχνό για να σκοτώσει και όχι για να εκφοβίσει».

«Η Κατερίνα, που διηγείται στα «ΝΕΑ» τις τραγικές στιγμές του φόνου του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, βρισκόταν στο καφέ της οδού Τσαμαδού μαζί με τον φίλο της όταν ο νεαρός μαθητής έπεσε νεκρός με μια σφαίρα στο στήθος.

»Το Σάββατο το βράδυ, λίγο πριν από τις 9, δύο ειδικοί φρουροί που υπηρετούσαν στο Α.Τ. Εξαρχείων, ο 37χρονος Επαμεινώνδας Κορκονέας και ο 31χρονος Βασίλης Σαραλιώτης, πέρασαν από τη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου με περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ.

Ισχυρισμοί Κορκονέα και διαψεύσεις από μάρτυρα και αστυνομία

»Στο σημείο εκείνο βρισκόταν συγκεντρωμένη μια ομάδα νεαρών που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των δύο αστυνομικών, αποτελούνταν από περισσότερα από 30 άτομα, τα οποία επιτέθηκαν στο περιπολικό με πέτρες και ξύλα.

»Οι αυτόπτες μάρτυρες όμως του περιστατικού διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των αστυνομικών, καθώς κάνουν λόγο για μία ομάδα 10 νεαρών που πέταξαν δύο πλαστικά μπουκάλια και ένα τασάκι στο περιπολικό- κάτι που επιβεβαιώνουν και τα ευρήματα στο περιπολικό.

»Αμέσως μετά, οι δύο ειδικοί φρουροί πήγαν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, όπου πάρκαραν το περιπολικό και πήγαν περπατώντας προς το καφέ όπου βρισκόταν συγκεντρωμένη η ομάδα των νεαρών που προηγουμένως είχαν τις αντεγκλήσεις με τους αστυνομικούς.

«Είδαμε ξαφνικά δύο αστυνομικούς με τις στολές τους να κατευθύνονται προς το μέρος μας                 εκστομίζοντας βρισιές στα παιδιά.
Μάλιστα, ο πιο μεγαλόσωμος, αυτός που στη συνέχεια πυροβόλησε, έπιανε το παντελόνι του               στο ύψος των γεννητικών του οργάνων και τα έδειχνε στα παιδιά εκστομίζοντας χοντρές
         βρισιές.
        Στο ίδιο ύφος απαντούσαν και τα παιδιά, με τη μεταξύ τους όμως απόσταση να είναι στα 10 με
15 μέτρα»

»Σύμφωνα με την κατάθεση του Κορκονέα και του Σαραλιώτη, η ομάδα των νεαρών που βρισκόταν σε καφέ στη διασταύρωση των οδών Τσαμαδού και Μεσολογγίου μόλις τους είδε ξεκίνησε να τους ρίχνει διάφορα αντικείμενα, όπως πέτρες, μπουκάλια και ξύλα.

»Τον ισχυρισμό όμως των δύο αστυνομικών διαψεύδουν οι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας, αλλά και τα όσα βρέθηκαν στον τόπο της δολοφονίας. «Δεν βρήκαμε ούτε ξύλα ούτε πέτρες εκεί για να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε την κατάθεση των συναδέλφων μας», αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

»Στο σημείο εκείνο ο Σαραλιώτης, όπως είπε και στους ανωτέρους του, θεώρησε πως διαμορφωνόταν μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση γι΄ αυτόν και τον συνάδελφό του και έριξε μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης προκειμένου να απωθήσει τους νεαρούς.

«ΤΑ ΝΕΑ», 8.12.2008, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

»Την ώρα που ο Σαραλιώτης έριχνε τη χειροβομβίδα, ο Κορκονέας, σύμφωνα με την κατάθεση του, έριξε τρεις πυροβολισμούς. «Έριξα δυο φορές στον αέρα και μία στο έδαφος για εκφοβισμό. Δεν είδα κανέναν να τραυματίζεται. Έμαθα για τον θάνατο του 15χρονου ύστερα από λίγα λεπτά από τους ανωτέρους μου», κατέθεσε ο 37χρονος ειδικός φρουρός.

«Δεν γύρισαν ούτε να κοιτάξουν»

«Το παιδί έπεσε αιμόφυρτο κάτω και όλοι παγώσαμε.
Κάποιος του πήρε τον σφυγμό και μας είπε ότι ο Αλέξης είναι νεκρός.
Οι δύο αστυνομικοί όμως δεν γύρισαν ούτε να κοιτάξουν τι έγινε»,

λέει στα «ΝΕΑ» ο αυτόπτης μάρτυρας Δημήτρης Γ.

»»Δεν κατάλαβα πως κάποιος έπεσε νεκρός. Γι΄ αυτό και δεν πήγα να βοηθήσω», έλεγε ο Κορκονέας σε συναδέλφους του που τον επισκέφθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στα κρατητήρια της Ασφάλειας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Eν ψυχρώ δολοφονία

«ΤΑ ΝΕΑ», 8.12.2008, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

«Eίδα τον αστυνομικό που έβγαλε όπλο, σημάδεψε προς τα παιδιά και πυροβόλησε δύο φορές. Στο βάθος είδα μια φιγούρα να κείτεται και κάποιον να τον τραβάει.
Οι αστυνομικοί έκαναν μεταβολή και με το ίδιο βήμα κατευθύνθηκαν προς τη διμοιρία και έφυγαν.
Ακολούθησε πανικός.
Αργότερα μάθαμε ότι το παιδί πέθανε.
Ήταν εν ψυχρώ δολοφονία».

»Αυτόπτης μάρτυρας στην εν ψυχρώ εκτέλεση ενός 15χρονου παιδιού «της διπλανής πόρτας», του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ήταν ο κ. Νώντας Παπαδημητρίου μαζί με δεκάδες άλλους θαμώνες καφετεριών και περαστικών από την περιοχή των Εξαρχείων το βράδυ του Σαββάτου. Οι περιγραφές των μαρτύρων ανατρέπουν τους ισχυρισμούς των δύο ειδικών φρουρών ότι δέχθηκαν επίθεση από τους νεαρούς και πυροβόλησαν πάνω σε συμπλοκή.

«Εμφανίστηκε ένα περιπολικό με πολύ χαμηλή ταχύτητα στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Ζωοδόχου Πηγής. Βγήκαν δύο αστυνομικοί και άρχισαν φραστικές αντεγκλήσεις με την παρέα των νεαρών, οι οποίοι διακρίνονταν σε απόσταση 30-40 μέτρων»

περιγράφει ο κ. Παπαδημητρίου.

«Δεν υπήρξε καμία απειλή ή επίθεση προς το μέρος τους, κανένας δεν τους πλησίασε. Έπειτα από λίγα λεπτά μπήκαν στο περιπολικό και έφυγαν προς τη Χαριλάου Τρικούπη.
Μετά από λίγο επέστρεψαν με τα πόδια, ενώ πίσω τους, στη γωνία Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη, βρισκόταν μια διμοιρία των ΜΑΤ.
Οι νεαροί παρέμεναν στο ίδιο σημείο. Δεν υπήρχε τίποτα απειλητικό. Ξαφνικά άρχισαν και πάλι να ανταλλάσσουν ύβρεις σε πιο έντονο ύφος.
Ο ένας αστυνομικός μάλιστα τους φώναζε: ‘Ελάτε τώρα ρε μ…’”

»Ακολούθησαν οι πυροβολισμοί. Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος χτυπήθηκε θανάσιμα στο στήθος.

«Μιλάμε για παιδιά»

«Άκουσα ξαφνικά τους πυροβολισμούς.
Στη Μεσολογγίου, το τονίζω κατηγορηματικά, δεν είχε προηγηθεί κανένα επεισόδιο.
Κάτι θα ακούγαμε. Όλα άρχισαν με τους πυροβολισμούς»

»Η κ. Αιμιλία και ο σύζυγός της Κωνσταντίνος κατοικούν σε πολυκατοικία της οδού Μεταξά και είδαν το σκηνικό της δολοφονίας του 15χρονου.

«Θα μπορούσα να πω ότι ήταν ένα ήσυχο βράδυ στα Εξάρχεια μέχρι που ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.
Βγήκαμε στο μπαλκόνι και είδαμε γύρω στα 15 παιδιά. Είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον δολοφονημένο νεαρό. Ακούγονταν συνέχεια ουρλιαχτά.
Τηλεφωνήσαμε για το ασθενοφόρο. Πρώτη φορά είδα ένα τέτοιο συγκλονιστικό θέαμα.
Μιλάμε για παιδιά.
Όλα ήταν μικρής ηλικίας. Τα υπολογίζω στα 15 με 16. Ούτε κουκούλες φορούσαν ούτε κρατούσαν μολότοφ
«.

»Ο σύζυγός της μιλάει και αυτός για δολοφονία.

«Τσαμπουκάς του αστυνομικού που ξέσπασε και πυροβόλησε το παιδί. Το μόνο που προηγήθηκε ήταν ένας τσακωμός. Τίποτε άλλο, τουλάχιστον στη Μεσολογγίου. Μετά άρχισαν οι αντιδράσεις για τη δολοφονία. Πρώτα ξεκίνησαν από την Πλατεία Εξαρχείων και επεκτάθηκαν σε όλη την περιοχή».

«Σημάδεψαν, χτύπησαν και απλώς έφυγαν»!

»Λεπτό προς λεπτό περιγράφει τα τραγικά γεγονότα η Λητώ, η οποία έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή.

«Το περιπολικό πέρασε από το ύψος της Ζωοδόχου Πηγής.
Ανέβηκε στη συνέχεια προς τα πάνω και οι αστυνομικοί το στάθμευσαν στη Χαριλάου Τρικούπη. Επέστρεψαν στη Μεσολογγίου με τα πόδια.
Θα πρέπει να μεσολάβησαν γύρω στα δύο λεπτά μέχρι να επιστρέψουν»

»Οι δυο αστυνομικοί, σύμφωνα με τη Λητώ, «στάθηκαν στην αρχή του πεζόδρομου της Μεσολογγίου.

«Άκουσα που έβριζαν χυδαία. “Ελάτε εδώ ρε μ…”. Και τότε ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Και οι δύο έβγαλαν όπλα.
Για μένα, το παιδί πυροβολήθηκε στο ψαχνό. Σημάδεψαν και χτύπησαν.
Την ώρα του πυροβολισμού ο μικρός βρισκόταν περίπου στο μέσο του πεζόδρομου.
Μετά τη δολοφονία είδα τους αστυνομικούς απλώς να απομακρύνονται»».

«ΤΑ ΝΕΑ», 8.12.2008, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Η δικαστική απόφαση

Το 2010, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας έκρινε, με πλειοψηφία, και τους δύο κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη ενόχους.  Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες, ενώ ο Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση.

Το 2019, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας έκρινε τον Βασίλη Σαραλιώτη, που είχε ήδη αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους το 2011, αθώο «λόγω έλλειψης δόλου».

Ο Κορκονέας κρίθηκε ένοχος για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο». Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, όμως,  τού αναγνώρισε το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου» επιβάλοντάς του κάθειρξη 13 ετών,«σπάζοντας» έτσι τα ισόβια στα οποία είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως. Έτσι, ο Κορκονέας έχοντας εκτίσει ως τότε 11 έτη φυλάκισης και με συνυπολισμό της εργασίας που είχε κάνει εντός της φυλακής, αποφυλακίστηκε στις 31 Ιουλίου 2019.

Ωστόσο, τον περασμένο Φεβρουάριο (2021) το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με πλειοψηφία 3 -2, έκανε δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας κατά της απόφασης του Εφετείου, με την οποία αναγνωρίστηκε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του συννόμου βίου.

Έτσι, η υπόθεση έχει οδηγηθεί προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.