Ο Παναθηναϊκός πάτησε την ΑΕΚ για 60 λεπτά, οι γηπεδούχοι βρήκαν γκολ με τον Σιμάνσκι στο 2′ και έπαιξαν μαζική άμυνα, ο Αϊτόρ έχασε την ευκαιρία της… χρονιάς, αλλά νικήτρια ήταν η Ένωση. Έμεινε στο -6 από τον Ολυμπιακό η ΑΕΚ, έχασε ευκαιρία να ξεπεράσει τον ΠΑΟΚ ο Παναθηναϊκός.

Ιδανικό ξεκίνημα για την ΑΕΚ

Το πάθημα του προηγούμενου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό έγινε μάθημα στην ΑΕΚ. Τότε είδε τον αντίπαλό της να σκοράρει πριν καλά – καλά συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό στο ματς. Τώρα… πλήρωσε τον Παναθηναϊκό με ανάλογο νόμισμα. Εκμεταλλεύτηκε το εύκολο λάθος του Κώτσιρα, που μόνος του στο ύψος του κέντρου έδωσε την μπάλα στον Λιβάι Γκαρσία, βγάζοντας σε αντεπίθεση την ΑΕΚ. Δέχτηκε και ντρίπλα από τον Μοχαμάντι στη συνέχεια της φάσης, με τον Ιρανό να σεντράρει και τον Σιμάνσκι μόνο του στην καρδιά της άμυνας του Παναθηναϊκού να ανοίγει το σκορ με κεφαλιά. Ένα γκολ που έδωσε ακόμα μεγαλύτερη επιθετική ορμή στην ΑΕΚ, την ώρα που οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς έμοιαζαν να τα έχουν χαμένα.

Λίγο έλειψε, μάλιστα, μέσα σε αυτό το διάστημα που η ΑΕΚ κυριαρχούσε στο γήπεδο να φτάσει και σε δεύτερο γκολ. Όμως ο Μπρινιόλι είχε απάντηση στην… οβίδα του Λιβάι Γκαρσία στο 7′, ενώ η κεφαλιά του ανενόχλητου Βράνιες δύο λεπτά αργότερα έφυγε άουτ. Η ΑΕΚ πίεζε ψηλά τον Παναθηναϊκό, δεν του επέτρεπε να «ακουμπήσει» την μπάλα με ευκολία στον Ρούμπεν, έβγαλε εκτός παιχνιδιού τον Βιγιαφάνιες και τον Μαουρίσιο, με αποτέλεσμα οι πράσινοι να μην μπορούν να κάνουν το παιχνίδι που ξέρουν: κατοχή και κυκλοφορία με υπομονή, ώστε να ανοίξουν χώρους και να βρουν την ευκαιρία να απλωθούν στο γήπεδο.

Ο Παλάσιος που ξεκίνησε στο δεξί «φτερό» της μεσοεπιθετικής γραμμής ήταν άφαντος σε όλο το πρώτο ημίχρονο, η μπάλα πήγαινε μόνο αριστερά στον Αϊτόρ, η ΑΕΚ στα πρώτα 25 λεπτά έκλεβε μπάλες με το αποτελεσματικό της πρέσινγκ και το ματς κυλούσε όπως ακριβώς το ήθελε – και το είχε σχεδιάσει – ο Γιαννίκης.

Σταδιακά και μετά το 25λεπτο, ο Παναθηναϊκός άρχισε να ισορροπεί, κατάφερε να κυκλοφορήσει καλύτερα την μπάλα, κυρίως με κοντινές πάσες, αλλά παρέμενε ακίνδυνος. Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη τελική του Παναθηναϊκού στην εστία έγινε δύο λεπτά πριν τη συμπλήρωση των 45 λεπτών, έπειτα από ατομική ενέργεια και σουτ του Αϊτόρ, που έδιωξε ο Στάνκοβιτς.

Λίγο πριν, στο 38′, ο Αραούχο είχε την τελευταία ευκαιρία της ΑΕΚ στο πρώτο μέρος, αλλά το πλασέ του από κοντινή απόσταση ήταν αδύναμο και μπλόκαρε ο Μπρινιόλι.

Την πάτησε αλλά δεν έβαλε την μπάλα μέσα

Η ΑΕΚ επιχείρησε να αιφνιδιάσει και στο δεύτερο ημίχρονο τον Παναθηναϊκό, αλλά ο Μπρινιόλι έβαλε εντυπωσιακό «στοπ» σε ανεπανάληπτο τετ α τετ 45 δευτερόλεπτα μετά τη σέντρα. Αυτή ήταν και η τελευταία ευκαιρία της ΑΕΚ στο ματς. Για την ακρίβεια; Η τελευταία φορά που η Ένωση εμφανίστηκε στην περιοχή του Μπρινιόλι, χωρίς να είναι… οφσάιντ (ακυρώθηκαν σωστά δύο γκολ του Τσούμπερ που εφυγε από αντικανονική θέση). Ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε σε όλο το δεύτερο μέρος, ο Γιοβάνοβιτς νίκησε κατά κράτος τον Γιαννίκη, αλλά η μπάλα δεν έμπαινε μέσα με τίποτα.

Με μεγαλύτερη ευκαιρία τη φάση της… χρονιάς στο 47′. Ο Παλάσιος σούταρε μέσα από την περιοχή, η μπάλα δεν πέρασε τη γραμμή για μερικά εκατοστά έπειτα από επέμβαση του Στάνκοβις, έφτασε στον Αϊτόρ που από τη μικρή περιοχή με την εστία κενή την έστειλε στο οριζόντιο δοκάρι! Δέκα λεπτά αργότερα ο Παλάσιος μέσα από την περιοχή με την εστία… φάτσα έστειλε την μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτυών, με τον Παναθηναϊκό να συνεχίζει να κυριαρχεί.

Οι πράσινοι ανέβασαν τις γραμμές τους, είχαν κατοχή μπάλας, έμπαιναν με ευκολία στην αντίπαλη περιοχή αλλά τους έλειψε η τελική προσπάθεια. Στο φινάλε ο Γιοβάνοβιτς έπαιξε φουλ επίθεση με Καρλίτος, Μακέντα, Χατζηγιοβάνη, Βιτάλ και με τον Αλεξανδρόπουλο πιο πίσω, ο Γιαννίκης έκλεινε όλο και περισσότερο την ομάδα του, αλλά δεν το πλήρωσε. Το 1-0 έμεινε μέχρι το τέλος, με την ΑΕΚ να βρίσκει μεν γκολ στην κόντρα, αλλά και τις δύο φορές υπήρξε οφσάιντ, με την πιο… τυχερή και όχι την καλύτερη ομάδα να φεύγει νικήτρια από το γήπεδο.