Ο Θανάσης Κοντογεώργης, γ.γ. συντονισμού του κυβερνητικού έργου, μίλησε στο «ΜΕGA Σαββατοκύριακο» για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών και για το αν η κυβέρνηση σκέφτεται να επεκτείνει το μέτρο αυτό.
«Στο πλαίσιο μίας συλλογικής προετοιμασίας που υπάρχει λόγω του κοροναϊού και της παραλλαγής Όμικρον, η κυβέρνηση έχει μία συγκεκριμένη στρατηγική, να θωρακίσει ότι έχουμε μέχρι τώρα, δηλαδή την τρίτη δόση. Το δεύτερο σκέλος αφορά τη διεύρυνση της εμβολιαστικής κάλυψης και αποφασίστηκε για τους άνω των 60 να προχωρήσουμε την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. Δύσκολη απόφαση, αλλά αναγκαία. Το μήνυμα είναι ότι όλοι άνω των 60 να κάνουν την τρίτη δόση».

«Θέσαμε περιορισμούς στην είσοδο στους εσωτερικούς χώρους στους ανθρώπους άνω των 60 ετών εφόσον πέρασαν 7 μήνες από τη δεύτερη δόση. Χτες η Επιτροπή Εμβολιασμού αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα αποφάσισε τη διεύρυνση του ανοίγματος και φαίνεται ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι καλή».

Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και ΕΜΑΚ δίνει το «πράσινο» φως στην κυβέρνηση για να προχωρήσει σε καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμού όταν φτάσουμε στο μη περαιτέρω, σχολίασε ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης.

Όπως τόνισε ο κ. Κοντογεώργος, αυτή τη στιγμή η υποχρεωτικότητα αφορά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, καθώς εκεί υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Ως προς τον εμβολιασμό των σωμάτων ασφαλείας τίθεται θέμα της λειτουργικής ικανότητας του δημοσίου.

Για την ισχύ των πιστοποιητικών

Ο κ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε και στο τι θα ισχύσει για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

«Δεν γίνεται να ισχύει εσαεί», τόνισε και είπε πως τη συζήτηση για το εύρος διάρκειας των πιστοποιητικών χειρίζεται από τον Θάνο Πλεύρη, υπουργός Υγείας.

Μάλιστα, ανέφερε πως μέσα στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις και ότι είναι χρήσιμο σε όσους έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού να επισκέπτονται την πλατφόρμα για να βρουν διαθέσιμο ραντεβού νωρίτερα, καθώς ανοίγουν νέες γραμμές. Ήδη από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα έχουν κλειστεί 460.000 ραντεβού για την αναμνηστική δόση.

Σχετικά με νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, όπως αυτά που θέσπισε η Γερμανία (δηλαδή να μπορούν να μεταβούν μόνο στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία) δήλωσε πως δεν υπάρχει τέτοια σκέψη.

«Μπαίνουμε σε μία διαφορετική φάση της πανδημίας και είναι η κατάλληλη στιγμή να θωρακίσουμε αυτό που έχουμε πετύχει», κατέληξε.