Τεράστια είναι η ανταπόκριση του κόσμου, μετά τις ανακοινώσεις για τρίτη δόση του εμβολίου στους τρεις μήνες. Ήδη, πάνω από μισό εκατομμύριο ραντεβού κλείστηκαν έως το πρωί της Κυριακής, μόλις 36 ώρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος των πολιτών, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι ότι μόνο από το μεσημέρι του Σαββάτου έχουν κλειστεί 250.000 ραντεβού.

Εκτιμάται από τους ειδικούς ως μια σημαντική εξέλιξη, καθώς η τρίτη δόση λειτουργεί άμεσα στον οργανισμό μέσα σε 3-4 ημέρες με αποτέλεσμα να θωρακίζεται ο εμβολιασμένος απέναντι σε νόσηση που θα τον οδηγήσει στο νοσοκομείο.

Σήμερα, από τους πλήρως εμβολιασμένους για τους οποίους έχει παρέλθει το διάστημα 6 μηνών από την δεύτερη δόση, αποτελούν το 30-35% των νοσηλευομένων στις απλές κλίνες νοσηλείας και το 10% στις ΜΕΘ.

Θα ανακουφιστεί και το σύστημα υγείας

Εκτιμάται ακόμα ότι πέραν της θωράκισης των εμβολιασμένων με την τρίτη δόση, ανακουφίζεται παράλληλα και το σύστημα Υγείας. Όσοι εμβολιάζονται με την πρώτη δόση εκτιμάται ότι θα έχουν αναπτύξει ικανό αριθμό αντισωμάτων εντός της περιόδου των γιορτών, με τα οποία θα προστατευτούν από σοβαρή νόσηση. Σήμερα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας περίπου 5.000 ασθενείς, με τους μισούς να βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα.

Κατά το τελευταίο 24ωρο οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία τη χώρας ανήλθαν σε 501 με το ισοζύγιο εισαγωγών – εξιτηρίων να είναι 5 προς 3, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας.

Η σταθεροποίηση που καταγράφεται κατά τις τελευταίες ημέρες σε ότι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων είναι σε υψηλά επίπεδα, γι’ αυτό και οι νοσηλείες και ο αριθμός των νοσούντων παραμένει αντίστοιχα σε επίσης υψηλά επίπεδα.

Στις 15 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα τα πρώτα παιδικά εμβόλια

Στο μεταξύ, σε περίπου δέκα ημέρες αναμένεται να παραλάβει η χώρα μας τα παιδικά εμβόλια για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών. Στις 15 Δεκεμβρίου θα έρθουν στην Ελλάδα οι πρώτες 60.000 δόσεις του εμβολίου.