Μεγάλη είναι η συμμετοχή στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχαν ψηφίσει πάνω από 75 χιλιάδες πολίτες. Έμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι αν η προσέλευση έχει τον ίδιο αριθμό τότε είναι πολύ πιθανό η συμμετοχή να φτάσει τις 230 χιλιάδες, δηλαδή θα είναι μεγαλύτερη του 2017 όταν είχαν ψηφίσει περί τις 212 πολίτες.

Στην διαδικασία της ψηφοφορίας, που έχει ήδη ολοκληρωθεί στην Αυστραλία, δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα. Ανοιχτό είναι, επίσης, το ενδεχόμενο να δοθεί, αν χρειαστεί, παράταση.

Όλα δείχνουν ότι το πρώτο μεγάλο στοίχημα της εκλογής, η συμμετοχή, κινείται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Μένει να διαπιστωθεί, όταν κλείσουν οι κάλπες, η σύνθεση του εκλογικού σώματος, κρίσιμη παράμετρος στη μάχη των Νίκου Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Παπανδρέου για την είσοδο στο δεύτερο γύρο

Στο φινάλε της, η προεκλογική περίοδος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θύμιζε κάτι από σκηνικό εθνικών εκλογών. Εν μέσω πανδημίας οι υποψήφιοι «όργωσαν» τη χώρα και  πραγματοποίησαν πλήθος ανοιχτών συγκεντρώσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα, στις οποίες συμμετείχε κόσμος πολύς. Εκεί παίχθηκε τις τελευταίες μέρες το παιχνίδι των εντυπώσεων αλλά, όπως και στο debate, καμία πλευρά δεν εξέπεμψε εικόνα σαφούς υπεροχής.

Το μήνυμα το έστειλε η βάση.

Η συμμετοχή, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη για αυτή την περίοδο, έδειξε ότι ο κόσμος της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης θα δώσει, με την παρουσία του στις κάλπες, μια ακόμα ευκαιρία επανεκκίνησης στον κεντροαριστερό σχηματισμό. Οι εκτιμήσεις, που μένει να επιβεβαιωθούν, ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στα επιτελεία θεωρείται βέβαιο ότι θα ψηφίσουν περισσότεροι πολίτες σε σχέση με τους 212.000 του 2017. Το σενάριο της μεγάλης συμμετοχής ενίσχυσε και η τηλεθέαση του debate. Το παρακολούθησαν 382.434 τηλεθεατές, 137.000 είχαν παρακολουθήσει το debate το 2017.

Αμφίρροπη μάχη

Είναι πράγματι αυτές οι εκλογές «οι πιο σπουδαίες εκλογές για το ΠαΣοΚ αλλά και για τη χώρα»; Είναι σίγουρα οι πιο ενδιαφέρουσες. Οχι μόνο γιατί είναι μια αμφίρροπη μάχη στην οποία συμμετέχει ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο  πρώτος σε ψήφους βουλευτής και ο πρώτος σε ψήφους ευρωβουλευτής του κόμματος, οι Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης. Αλλά και γιατί γίνεται σε μια περίοδο που η δυσφορία για τις πολιτικές της ΝΔ και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει αντιπολιτευτικό βηματισμό αφήνει και πάλι χώρο στο Κίνημα Αλλαγής.

Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά δημιούργησε ένα νέο σκηνικό, διαπότισε με ενότητα το κόμμα και έφτιαξε στην κοινωνία κλίμα συμπάθειας για το πολιτικό της τέκνο. Ο διακαής πόθος της ηγεσίας και της βάσης της παράταξης, το διψήφιο ποσοστό, έκανε την εμφάνισή του στις δημοσκοπήσεις, δίνοντας μια υπολογίσιμη προίκα στον νέο αρχηγό. Ποιος θα είναι; Και, πρώτα από όλα, ποιοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο;

Οι εκτιμήσεις

Η απάντηση θα δοθεί λίγες ώρες μετά τις 7 το βράδυ, όταν κλείσουν οι κάλπες. Οι  εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι οι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Παπανδρέου θα συγκεντρώσουν περί το 90% των ψήφων.

Οι Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσουν το υπόλοιπο 10%. Το ζητούμενο είναι πώς θα κατανεμηθεί αυτό το 90% ανάμεσα στους Γιώργο Παπανδρέου, Ανδρέα Λοβέρδο και Νίκο Ανδρουλάκη. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Η τελευταία εβδομάδα πιστοποίησε δυνάμεις και αδυναμίες των υποψηφίων, έδειξε τη δυναμική τους, αλλά δεν έδωσε ισχυρές ενδείξεις για σίγουρα στοιχήματα. Οι κοινές διαπιστώσεις, των ερευνητών της κοινής γνώμης, των επιτελείων των υποψηφίων αλλά και έμπειρων στελεχών του κόμματος που γνωρίζουν τα μυστικά των εσωκομματικών εκλογών και την ανθρωπογεωγραφία του χώρου, οδηγούν πάντως στην παρακάτω εικόνα.

Ο στόχος Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου μπήκε στην κούρσα τελευταίος και, πράγματι, της άλλαξε επίπεδο και της προσέδωσε μεγάλο ενδιαφέρον. Ωστόσο, το επιτελείο του δέχθηκε μια ψυχρολουσία όταν οι δημοσκοπήσεις όχι μόνο δεν αποτύπωναν την εικόνα της σαφούς υπεροχής που επιχειρούσαν να μεταδώσουν, αλλά έδειχναν τον Γιώργο Παπανδρέου τρίτο.

Οι μετρήσεις επίσης έδειχναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχανε στον δεύτερο γύρο είτε είχε αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη είτε τον Ανδρέα Λοβέρδο. Στην εικόνα των δημοσκοπήσεων οι επιτελείς του κ. Παπανδρέου αντέταξαν την εικόνα των μεγάλων συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα. Παράλληλα άρχισε μια σε βάθος οργανωτική δουλειά που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, απέδωσε καρπούς. «Ο Παπανδρέου έχει καταφέρει να μαζέψει τον κόσμο του» αναφέρουν έμπειρα στελέχη. Ο πρώην πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να μεταδώσει το μήνυμα της αυξημένης συσπείρωσης και να τονώσει το ηθικό των υποστηρικτών του, δήλωσε ότι αν η συμμετοχή αγγίξει μεγάλα επίπεδα τότε ίσως έχουμε ανάδειξη αρχηγού από τον πρώτο γύρο. Γνωρίζει ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο. Στόχος του κ. Παπανδρέου είναι να κόψει πρώτος το νήμα, αλλά και να καταγράψει και μια σημαντική διαφορά από τον δεύτερο. Και αυτό γιατί κοινή εκτίμηση είναι ότι και ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης διαθέτουν περισσότερες εφεδρείες στον δεύτερο γύρο. Η πρωτιά με μικρή διαφορά δεν του διασφαλίζει τη νίκη.

Αν κάποιος επιθυμεί να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, αυτός είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ολες οι δημοσκοπήσεις του δίνουν προβάδισμα στο καλούμενο «μεγάλο εκλογικό σώμα». Ο κ. Λοβέρδος αν και κατέβηκε νωρίς στο γήπεδο είχε ένα μειονέκτημα σε σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Δεν διέθετε οργανωμένα δίκτυα υποστηρικτών σε κάθε νομό της χώρας. Η προσπάθεια που κατέβαλε ήταν μεγάλη και τα αποτελέσματα εμφανή. Ωστόσο η υποψηφιότητά του κ. Λοβέρδου δεν αντλεί τη δυναμική της από τη στενή κομματική βάση. Φαίνεται αυτό, όπως λέγεται, και από τις δημόσιες εκδηλώσεις του, δεν παρατηρεί κανείς τα συνήθη κομματικά πρόσωπα. Από τις συγκεντρώσεις του κ. Λοβέρδου δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τη δυναμική της υποψηφιότητάς του. Και αυτό γιατί όπως λέγεται υπάρχει ένα υπολογίσιμο κοινό που τον στηρίζει, δηλώνει ότι θα προσέλθει στις κάλπες για να τον ψηφίσει, όμως το κοινό αυτό δεν πηγαίνει εύκολα σε συγκεντρώσεις. Υπάρχει ακόμα ένα κρίσιμο κομμάτι ψηφοφόρων που εκτιμάται ότι κινούνται, αναποφάσιστοι, μεταξύ της υποψηφιότητας του κ. Λοβέρδου και του κ. Ανδρουλάκη. Και εκεί ρίχτηκε το βάρος των τελευταίων προσπαθειών του επιτελείου του. Οι υποστηρικτές του κ. Λοβέρδου θεωρούν βέβαιη την είσοδό του στον δεύτερο γύρο. Η εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα για την ηγεσία του δημιούργησε τα λιγότερα προβλήματα σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους.

Τα κέρδη των τριών
Ο Παύλος Γερουλάνος δεν περίμενε την είσοδο του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα και υπήρξε αρχικά μια φημολογία που τον ήθελε να αποχωρεί. Εμεινε μέχρι τέλους και όπως είχε πει παρουσίασε το ολιστικό του σχέδιο για τη χώρα που στηρίζεται στη ριζική αποκέντρωση της εξουσίας. Ο Χάρης Καστανίδης, επίσης, πιέστηκε από την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού. Εκανε μια καμπάνια στηριζόμενη στη δύναμη των φίλων και των ιδεών του. Εστίασε σε ταυτοτικά ζητήματα προτάσσοντας την ανάγκη ενότητας την επόμενη μέρα.
Ο Παύλος Χρηστίδης με σύνθημα «restart»και με συχνές αναφορές στη Φώφη Γεννηματά έκανε μια κίνηση ρίσκου.
Φαίνεται να του βγαίνει στο πεδίο της δημιουργίας υποθήκης για το μέλλον. Και οι τρεις είχαν περισσότερα να κερδίσουν παρά να χάσουν από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Η κάλπη θα δείξει αν παραμείνουν στα δημοσκοπικά τους ποσοστά, αν συμπιεστούν από την πίεση των διεκδικητών της εισόδου στον δεύτερο γύρο ή αν κάνουν την έκπληξη.

Το κλειδί Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επένδυσε και αυτός στις εντυπώσεις από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις ανοιχτές συγκεντρώσεις με τις οποίες έκλεισε την προεκλογική του καμπάνια. Το κύριο χαρακτηριστικό των συγκεντρώσεων του κ. Ανδρουλάκη ήταν η σύνθεση του ακροατηρίου του. Ολες οι γενιές του ΠαΣοΚ αλλά και μια αξιοσημείωτη παρουσία νέων ανθρώπων που θεωρούν ότι ήλθε η ώρα να πάρουν τη σκυτάλη της παράταξης. Αυτό το μήνυμα ήθελε να περάσει ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής. Οτι μπορεί ως αρχηγός να ενώσει όλες τις γενιές της παράταξης και κυρίως να την ανανεώσει εκλογικά φέρνοντας στις κάλπες τη νέα γενιά που κρατά απόσταση από τα κόμματα. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει υψηλή δημοφιλία στη βάση και διαθέτει οργανωμένα δίκτυα υποστηρικτών σε κάθε νομό της χώρας. Το κλειδί είναι η παρουσία του στον δεύτερο γύρο. Εκεί, φαίνεται ότι διαθέτει περισσότερες εφεδρείες από όσες ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να επικρατεί έναντι και των δύο. Το σύνθημα-σημαία της υποψηφιότητάς του, «ανακύκλωση ή ανανέωση», εκτιμάται ότι θα ισχυροποιηθεί, θα αποδειχθεί κρίσιμο. Το ζητούμενο για τον κ. Ανδρουλάκη είναι αν ο ενθουσιασμός του νεανικού ακροατηρίου των συγκεντρώσεών του μετατραπεί σε κινητοποίηση που εξασφαλίσει μία από τις δύο θέσεις του «τελικού».

Ψηφοφορία σε 840 εκλογικά τμήματα

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ. Θα λειτουργήσουν 818 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ 22 εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν για τους αποδήμους σε 11 χώρες, τα περισσότερα στη Γερμανία. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος ή κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής ως μέλος ή φίλος του Κινήματος. Οσοι έχουν γεννηθεί το 2005 (είναι δηλαδή 16 ετών) για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ. Για την κάλυψη των εξόδων της εκλογικών διαδικασιών όλοι οι ψηφοφόροι θα καταθέτουν το ποσό των 3 ευρώ. Οι ψηφοφόροι θα εισέρχονται στο εκλογικό τμήμα ένας-ένας, με μάσκα. Οσοι βρίσκονται συνεχώς στο εκλογικό κέντρο (μέλη εφορευτικής επιτροπής, εκπρόσωποι των υποψηφίων κ.λπ.) θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης εξαμήνου ή αρνητικό εργαστηριακό τεστ 48 ωρών αν πρόκειται για rapid και 72 ωρών αν πρόκειται για μοριακό έλεγχο.