Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το ενδιαφέρον και η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ, για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, στις 20.00 είχαν ήδη ψηφίσει πάνω από 260.000 πολίτες, «σπάζοντας» το φράγμα των εκλογών του 2017, όταν ο τελικός αριθμός των ψηφοφόρων είχε φθάσει στις 211.191.

Τα πρώτα αποτελέσματα για τους νικητές των εκλογών αναμένονται μετά τις 10 το βράδυ όταν θα έχει ενσωματωθεί το 15% περίπου των ψηφοφόρων ανά την επικράτεια. Τότε θα γίνουν και οι πρώτες δηλώσεις των υποψηφίων. Θα πρόκειται για το 15% των συνολικών αποτελεσμάτων, αλλά δεδομένου ότι θα είναι πανελλαδικό, θα αποτελεί ένα σχετικά ασφαλές πρόκριμα για τα τελικά αποτελέσματα, εκτός εάν οι διαφορές των υποψηφίων είναι πολύ μικρές.

Λίγο πριν τις 19.30 με δηλώσεις στη Χ. Τρικούπη, ο κ . Καρανικόλας δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος ψηφόρος που έχει προσέλθει στις κάλπες αφήνοντας να εννοωθεί ότι οι κάλπες δεν θα κλείσουν στις 20.00.

Η απόφαση της Επιτροπής

Τελικά με αποφάση της αρμόδιας επιτροπής θα δοθεί παράταση όπου και όσο χρειαστεί προκειμένου να ψηφίσει και ο τελευταίος ψηφοφόρος που αναμένει στην ουρά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 260.000 πολίτες και σε πολλά Εκλογικά Τμήματα υπάρχουν μεγάλες ουρές αναμονής πολιτών που περιμένουν να ψηφίσουν.

Είναι προφανές ότι η παράταση που δόθηκε ως τις 20:00 σε πολλές περιπτώσεις δεν αρκεί. Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, χωρίς να δοθεί άλλη γενική παράταση η ΕΔΕΚΑΠ αποφάσισε ότι σε όποιο Εκλογικό Τμήμα υπάρχει κόσμος που περιμένει να ψηφίσει, η ψηφοφορία θα παραταθεί μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος πολίτης που περιμένει στην ουρά στις 20:00».

Ουρές και καθυστερήσεις

Η εικόνα σε πολλά εκλογικά κέντρα της Αθήνας νωρίς το απόγευμα παρουσίαζε μεγάλες ουρές και και καθυστερήσεις λόγω της μεγάλης προσέλευσης και μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τελικά αποχωρούσαν χωρίς να ψηφίσουν.

Στις 17.00 συνεδρίασε η ΕΔΕΚΑΠ (αρμόδια επιτροπή του κόμματος για τη διαδικασία των εκλογών) και αποφάσισε η οι κάλπες να παραμείνουν ανοικτές για μία επιπλέον ώρα λόγω της μεγάλης προσέλευσης ψηφοφόρων. Έτσι οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 και όχι στις 19.00 όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Παράταση

Νωρίτερα η πλευρά Παπανδρέου είχε καταθέσει αίτημα για παράταση της ψηφοφορίας, με την πλευρά Λοβέρδου να δηλώνει σύμφωνη, υπενθυμίζοντας ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ζητήσει να στηθούν περισσότερες κάλπες ανά την επικράτεια, ακριβώς επειδή ανέμενε μεγάλη προσέλευση.

Θετική ήταν και η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, τονίζοντας ότι είναι αυτονόητη η παράταση σε περίπτωση που χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΔΕΚΑΠ, από τις 11 και μετά, ο ρυθμός έφτασε τους 500 ψηφοφόρους ανά λεπτό, ενώ έπεσε στους 430 ανά λεπτό μόνον αργά το μεσημέρι.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης συμμετοχής είναι το γεγονός ότι στις 14.20 είχαν ψηφίσει 150.000 άνθρωποι, ενώ την ίδια ώρα, στην εκλογή του 2017, είχαν ψηφίσει 109.000 πολίτες.

Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει και λειτουργούν 816 από τα 819 εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα.

Στην Αυστραλία, η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ψήφισαν 108 άνθρωποι: Ανδρουλάκης (12) 11.1%, Γερουλάνος (2) 1.85%, Καστανίδης (3) 2.78%, Χρηστίδης (3) 2.78%, Λοβέρδος (34) 31.48%, Παπανδρέου (54) 50%.