«Πυρά» κατά του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε η Ρωσία μετά το περιστατικό που συνέβη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα όταν ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος βρέθηκε στην πορεία ενός πολιτικού επιβατικού αεροπλάνου.

Το αεροπλάνο του ΝΑΤΟ απογειώθηκε από τη στρατιωτική βάση της Σούδας, διέσχισε τη διαδρομή που είχε καθοριστεί για πολιτικά αεροπλάνα, δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας, δήλωσε εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αερομεταφορών.

«Το πρωί της 03/12/2021, στις 09:53, πάνω από τα ανοιχτά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στην περιοχή ευθύνης των ρωσικών υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας, πέταξε το αναγνωριστικό αεροσκάφος NATO CL600, διασχίζοντας το καθορισμένο για πολιτικά αεροσκάφη δρομολόγιο εναέριας κυκλοφορίας. Το πλήρωμα του κατασκοπευτικού αεροσκάφους δεν ανταποκρίθηκε σε επανειλημμένα αιτήματα των υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας» επισήμανε εκπρόσωπος του τμήματος.

Η πτήση του πολιτικού αεροσκάφους

Πηγή: Flightradar

Δύο πτήσεις σχεδόν ταυτόχρονα

Ο ίδιος τόνισε ότι σχεδόν ταυτόχρονα στην παραπάνω περιοχή εκτελούνταν τα δρομολόγια των πτήσεων δύο πολιτικών αεροσκαφών: του A333 Aeroflot που πέταξε από το Τελ Αβίβ στη Μόσχα και του CL650 της Μάλτας που πέταξε από το Σότσι στα Σκόπια στη Βόρεια Μακεδονία.

«Οι κατευθύνσεις και τα υψομετρικά επίπεδα των πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών άλλαξαν αμέσως. Με τα μέτρα που ελήφθησαν, οι Ρώσοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εξασφάλισαν την ασφαλή συνέχιση των πτήσεων στην παραπάνω περιοχή πάνω από τα ανοιχτά νερά της Μαύρης Θάλασσας», πρόσθεσε.

Η αυξημένη συχνότητα των πτήσεων των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δημιουργεί κινδύνους για τα πολιτικά αεροσκάφη. Έτσι, οι ρωσικές αεροπορικές αρχές καταγγέλλουν το περιστατικό που έλαβε χώρα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω της διπλωματικής οδού, όπως εξήγησε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Μεταφορών.

«Στον εναέριο χώρο πάνω από τα ανοιχτά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, έχουν αποτραπεί απειλές για πολιτικά αεροσκάφη. Η αυξημένη συχνότητα των πτήσεων των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαύρης Θάλασσας, αυξάνουν το ρίσκο για επικίνδυνα περιστατικά για τα πολιτικά αεροπλάνα» ανέφερε.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προαναφερθείσες στρατιωτικές πτήσεις χωρίς ραδιοεπικοινωνία ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων των πολιτικών αεροπλάνων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, οι ρωσικές αεροπορικές αρχές θα ξεκινήσουν την υποβολή διαμαρτυρίας μέσω της διπλωματικής οδού», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αερομεταφορών.