Με ικανοποιητικούς ρυθμούς τρέχουν οι εμβολιασμοί μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τόσο για την υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 όσο και για την μείωση στους 3 μήνες της τρίτης δόσης.

Η ολοένα και αυξανόμενη προσέλευση των πολιτών επαναφέρει την λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων και τις 7 ημέρες την εβδομάδα ενώ συνεχώς προστίθενται και νέοι χώροι έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση.

Είναι ενδεικτικό πως χθες πραγματοποιήθηκαν συνολικά 96.938 εμβολιασμοί. Οι 16.957 αφορούσαν την πρώτη δόση, 13.251 πολίτες έκαναν την Παρασκευή τη δεύτερη δόση τους και 69.016 την τρίτη δόση. Πρόκειται για ένα σημαντικό αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερα από σήμερα που άνοιξε για όλο τον ενήλικο πληθυσμό η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση. Ανάλογοι εμβολιαστικοί ρυθμοί είχαν να καταγραφούν από τον περασμένο Μάιο που γινόντουσαν σταθερά πάνω από 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα.

Εμβολιασμοί παντού

Εκτός από τα εμβολιαστικά κέντρα βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις που θα πραγματοποιηθούν κυρίως στις περιοχές που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Ο ΕΟΔΥ θα συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις με στόχο την αυθόρμητη προσέλευση των πολιτών για να εμβολιαστούν χωρίς ραντεβού και μακριά από τα κέντρα υγείας στα οποία ορισμένοι ενδεχομένως να αισθάνονται άβολα.

Ήδη σε ειδικούς χώρους που έχουν δημιουργηθεί με αφορμή διάφορα event σε πλατείες και απομακρυσμένα σημεία έχουν γίνει περίπου 20.000 εμβολιασμοί, ενώ συνεχίζονται και οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί στους ηλικιωμένους και σε άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Οι δράσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο και χωρίς ταλαιπωρία να μπορέσουν να προσελκύσουν πολίτες που ακόμα το σκέφτονται.

Καθημερινά 15.500 εμβολιασμοί για τους άνω των 60

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν εμβολιαστεί όσον τον δυνατόν περισσότεροι μέχρι το τέλος του χρόνου και κυρίως οι ανεμβολίαστοι των άνω των 60 που κινδυνεύουν περισσότερο στην περίπτωση που νοσήσουν.

Στα εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας θα κρατούνται ραντεβού προκειμένου να προηγούνται οι ανεμβολίαστοι έτσι ώστε να κάνουν την πρώτη δόση μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Όσον αφορά την αναμνηστική δόση που το χρονικό διάστημα μειώθηκε στους τρεις μήνες, οι δικαιούχοι αυξήθηκαν στα 2 εκ. ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό στόχος είναι όσοι εμβολιάστηκαν μέχρι τέλος Αυγούστου να έχουν βρει ραντεβού μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Οι λόγοι που μειώθηκε στο τρίμηνο η αναμνηστική δόση

Η μετάλλαξη «Όμικρον» και τα επιδημιολογικά στοιχεία στους σκληρούς δείκτες (εισαγωγές, διασωληνωμένοι, θάνατοι) που εξακολουθούν να επιδεινώνονται ήταν οι λόγοι που έκαναν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει από την επιτροπή εμβολιασμού να κατεβάσει το χρονικό διάστημα για την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης στους 3 μήνες από τους 6 που ίσχυε.

Επίσης θετικό ρόλο έπαιξαν και τα στοιχεία που δείχνουν πως με την αναμνηστική δόση αυξάνονται σημαντικά τα αντισώματα κάτι που επιβεβαιώθηκε στην πράξη και στον Ισραήλ όπου η σημαντική αύξηση των εμβολιασμένων με την τρίτη δόση, αποσυμφώρησαν το σύστημα υγείας και μείωσαν τους επιδημιολογικούς δείκτες.

«Έχουμε ήδη αρκετές μελέτες και ειδικά από το Ισραήλ που έχει εμβολιαστεί αρκετός πληθυσμός με την αναμνηστική δόση» είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους υποστηρίζοντας πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν μείωση την χρονική απόσταση ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση.