Έλεγα να αρχίσω σήμερα με την επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα, αλλά οι εξελίξεις ζωής με τα εμβόλια προηγούνται. Ο Πάπας και η επίσκεψή του έπεται αμέσως μετά. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να υπάρξει άμεσα άνοιγμα της πλατφόρμας για την 3η δόση του εμβολίου κατά κορωνοϊού, για όλους τους πολίτες 18 και άνω στους τρεις μήνες. Όπως ανακοίνωσε, στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο χρόνος που πρέπει να γίνεται στο εξής η τρίτη δόση μειώθηκε στους τρεις μήνες, από έξι έως σήμερα, για όλους τους πολίτες 18 ετών και άνω. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει: Μπορούν να κάνουν την 3η δόση 3 μήνες μετά την διάγνωση. Σημειώνεται πως ο σχεδιασμός για όσους έχουν κάνει Jhonson & Jhonson δεν αλλάζει κι η ενισχυτική δόση θα γίνεται στους δύο μήνες. «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επανεξέτασε τα δεδομένα με τη μετάλλαξη «Όμικρον» και αποφάσισε τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες από 18 και άνω τρεις μήνες μετά» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Αυτά για την τρίτη (αναμνηστική) δόση που πρέπει οι πάντες ( όσοι έχουν συμπληρώσει τρεις μήνς από τη δεύτερη δόση) να σπεύσουν να την κάνουν. Είναι το μοναδικό όπλο κατά του κορωνοϊού που έχουμε και κατά των μεταλλάξεών του. Με σχεδόν 700 διασωληνωμένους και 97 θανάτους και με την μετάλλαξη «Όμικρον» να κάνει την εμφάνισή της  και στην Ελλάδα, χωρίς χρονοτριβή, τώρα που ανοίγει η πλατφόρμα πάμε για εμβόλιο. Όσοι δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση ας ξεκινήσουν τώρα σώζοντας τους εαυτούς τους, τις οικογένειες και τους φίλους τους. Ήδη, μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, τα ραντεβού ακόμα και για την πρώτη δόση πολλαπλασιάστηκαν. Ας πάμε όμως στον επίσημο επισκέπτη μας, τον προκαθήμενο τη Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που φθάνει σήμερα στην Αθήνα.
***
Το 500σαράκι του Πάπα
Τον αποκαλούν «Πάπα των Φτωχών» και όντως ξεχωρίζει για τη σεμνότητά του. Να σκεφτείτε στην Κύπρο επέλεξε για τις μετακινήσεις του, όχι κάποια πανάκριβη θωρακισμένη λιμουζίνα, αλλά ένα ταπεινό Fiat 500. Το εν λόγω όχημα αγοράστηκε καινούργιο από την κυπριακή κυβέρνηση. Το επέλεξε ο ίδιος ο Πάπας, καθώς όπως έλεγε δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει λιμουζίνες. Η κυπριακή κυβέρνηση, έβαλε πωλητήριο στο Φιατάκι, μόλις έφυγε ο Πάπας από την Κύπρο και η τιμή του, να είστε σίγουροι, πως θα αυξηθεί. Και κάτι ακόμα. Η διαμονή του στη Λευκωσία ήταν όντως λιτή και συμβολική. Προτίμησε ένα απλό κελί, στο ισόγειο (για να μην ανεβαίνει σκάλες) στο φραγκισκανικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία. Το εν λόγω κελί διαθέτει ένα παράθυρο που βλέπει σε ένα κήπο και σε ευθεία γραμμή στα κατεχόμενα.
***
Πρόεδρος και Πάπας στη Λέσβο για τους πρόσφυγες
Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας φθάνει σήμερα από την Λάρνακα στην Αθήνα με ειδική πτήση και στις 12 το μεσημέρι θα βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο. Για να προλάβουν διάφορες «ιδιοτροπίες» του καιρού  η υποδοχή θα γίνει μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα τον τιμήσει, όπως κάνει πάντοτε στους επίσημους προσκεκλημένους της χώρας μας η Προεδρική Φρουρά. Εν συνεχεία θα υπάρξει κατ΄ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αμέσως μετά με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι όμως δίπλα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά στο Προεδρικό Μέγαρο (έτσι αποφεύγονται οι πολλές μετακινήσεις). Λίγο πριν από τη 1 μετά το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πάπας Φραγκίσκος θα απευθύνουν ομιλίες σε λίγους προσκεκλημένους ανάμεσα στους οποίους εκτός από τον Πρωθυπουργό,  τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Εξωτερικών θα είναι και ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο Πάπας θα μεταβεί μαζί με την Πρόεδρο στη Λέσβο σε Δομή Προσφύγων όπου θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Νότης Μηταράκης.  Ακολουθεί  Θεία Λειτουργία, στο Μέγαρο Μουσικής, όπου αναμένεται πλήθος κόσμου. Εσείς θα πρέπει να ξέρετε ότι θα τεθούν σε ισχύ  έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, με 3.500 αστυνομικούς επί ποδός λόγω της επίσημης επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα το τριήμερο 4-6 Δεκεμβρίου 2021. Έχουν ήδη απαγορευθεί και οι συναθροίσεις και οι , διαδηλώσεις.
***
Ζήτησε και για τη Λέσβο το Φίατ
Φίατ 500σαράκι, ζήτησε ο Πάπας και για τις μετακινήσεις του στην Ελλάδα. Δεν ξέρω τελικά εάν το αίτημα αυτό ικανοποιηθεί (που μάλλον θα ικανοποιηθεί). Η αλήθεια είναι ότι ζήτησε ένα μικρό αυτοκίνητο. Του πρόσφεραν ένα μικρό γαλλικής κατασκευής ηλεκτρικό, αλλά ο Πάπας δεν το ήθελε. Και ξέρετε γιατί; Όχι επειδή ήταν ηλεκτρικό, αλλά επειδή δεν ήταν… ιταλικό. Έτσι προτιμήθηκε  το Φιατάκι, το οποίο σας ενημερώνω θα μεταφερθεί και στη Μυτιλήνη όταν ο Πάπας επισκεφθεί την Δομή προσφύγων Μαυροβουνίου. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο το κράτησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης. Για το Φιατάκι και την τύχη που θα έχει, δεν γνωρίζω, αλλά όπως μου είπε ο υπουργός του άρεσε η ιδέα να το μεταπωλήσει μόλις φύγει από την Ελλάδα ο Πάπας. Να γίνει δηλαδή ότι έγινε στην Κύπρο για την ενίσχυση των κρατικών ταμείων.
***
Το τελευταίο τραγούδι για ένα ζευγάρι που έφυγε από κορωνοϊό
Ραγίζει καρδιές η αποκάλυψη νοσηλεύτριας στις Σέρρες για ένα ζευγάρι που έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό. Η επικουρική νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Σερρών, Στέλλα Χινάκη καθηλώνει. Πρόκειται για μια σεμνή και αφοσιωμένη νοσηλεύτρια που τραγουδάει στους ασθενείς για να τους δίνει κουράγιο στη μεγάλη μάχη που δίνουν με τον κορωνοϊό. Η ίδια περιγράφει με συγκίνηση ένα περιστατικό με ένα ζευγάρι, που καθώς νοσηλευόταν στο νοσοκομείο σε χωριστούς θαλάμους, ο άντρας, της ζήτησε να τραγουδήσει ένα τραγούδι στην σύζυγό του. Το περιγράφει στο epiloges.tv και λυγίζει η κυρία Χινάκη, καθώς, όπως λέει μετά από λίγες μέρες χάθηκαν και οι δυο. Η νοσηλεύτρια δεν ξεχνά να ευχαριστήσει τις συναδέρφους της και την διευθύντρια του τμήματος, για την αγάπη και την συμπαράσταση που δείχνουν η μία στην άλλη και να ζητήσει από τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν για να μη ζήσουμε και άλλες δύσκολες καταστάσεις.
***
Όταν αρνούνται την διασωλήνωση
Η σκηνή που θα σας περιγράψω συμβαίνει τώρα σε μια από  τις ΜΕΘ του νοσοκομείου αναφοράς Σωτηρία. Δύο αρνητές του εμβολίου αρνούνται και τη διασωλήνωση. Έχουν φθάσει στα πρόθυμα του θανάτου, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, το οξυγόνο τους εξαντλείται κι όμως δεν θέλουν να διασωληνωθούν. Το ίδιο και οι συγγενείς τους που είναι έξω από το νοσοκομείο απειλούν ότι εάν διασωληνωθούν θα καλέσουν την αστυνομία. Το περιστατικό δεν θα γινόταν καθόλου γνωστό εάν δεν ανακοινωνόταν από κυβερνητική πηγή. Και το ερώτημα που υπάρχει είναι τι κάνουν οι γιατροί; Αφήνουν κάποιο να πεθάνει; Όχι βεβαίως προσπαθούν στην αρχή να πείσουν και εν συνεχεία απευθύνονται σε εισαγγελικές αρχές. Όχι ακριβώς όμως απευθείας στον εισαγγελέα, αλλά σε εισαγγελέα μέσω… αστυνομικού τμήματος και περιμένουν οδηγίες. Και το άλλο κύριο ερώτημα που έχουν οι γιατροί είναι πόσο …αντισυνταγματικό είναι να μπορείς να σώσεις μια ζωή ;Τι γίνεται στις περιπτώσεις απεργίας πείνας; Γιατί, λένε όταν  πάει κάποιος να αυτοκτονήσει πέφτοντας στο κενό θεωρείται νομικά εντάξει να τον κρατήσει κάποιος να μην πέσει;
***
Εισαγγελέας για το θάνατο 25χρονου
Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, με αφορμή τον θάνατο 25χρονου φιλοξενούμενου του Παραρτήματος Αποθεραπείας Παιδιών με αναπηρία Θεσσαλονίκης. Η υφυπουργός μετέβη σήμερα, στον Άρειο Πάγο, όπου συναντήθηκε διαδοχικά με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την Αντιεισαγγελέα Ανηλίκων. Σκοπός της συνάντησης, ήταν η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου με αφορμή το θάνατο του 25χρονου, σε βάρος του οποίου -όπως τονίζεται χαρακτηριστικά- είχε ασκηθεί βία υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες. Η κυρία Μιχαηλίδου, με τη μηνυτήρια αναφορά της, ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το εάν συντελέστηκαν και άλλες πράξεις κακοποίησης τόσο του 25χρονου όσο και άλλων φιλοξενουμένων και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες.
***
Πώς η Αλεξανδρούπολη αναβαθμίζεται
Αυτές τις ημέρες η Αλεξανδρούπολη λόγω της «απόβασης» των Αμερικανών βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος όχι μόνον των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ για τον νέο νευραλγικό στρατιωτικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην περιοχή, αλλά και στις άμεσες προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως μου έλεγε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αναδειχθεί η Αλεξανδρούπολη, ώστε να καταστεί οικονομικός και ενεργειακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και τι κάνει η κυβέρνηση για αυτό; Αναβαθμίζει λιμενικά, οδικά και σιδηροδρομικά την πόλη. Ας τα πάρουμε όμως ένα-ένα: 1) Λιμενικά: Το υπουργείο Μεταφορών προχώρησε στην επίλυση ενός προβλήματος που απασχολούσε το λιμάνι εδώ και 30 χρόνια και αφορούσε τα ακίνητα κυριότητας του ΟΣΕ και διαχείρισης  ΓΑΙΟΣΕ εντός της λιμενικής ζώνης. Με νομοθετική  ρύθμιση αποφασίστηκε η διαχείριση και η εκμετάλλευση αυτών των εκτάσεων να μην κατακερματίζεται. Έτσι το δικαίωμα περιήλθε μεν στο οικείο Οργανισμό Λιμένος χωρίς να θίγεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΣΕ. 2) Οδικά: Νέα περιφερειακή οδός που θα συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία Οδό (το έργο θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια). 3) Σιδηροδρομικά: Δημοπρατείται το σιδηροδρομικό έργο Θεσσαλονίκη- Καβάλα- Αλεξανδρούπολη- Τοξότες (πεδινή χάραξη) και αναβαθμίζεται η γραμμή με ηλεκτροκίνηση και η μετατροπή της σε γραμμή υψηλών ταχυτήτων.
***
Οι Αμερικάνοι για την >Αλεξανδρούπολη
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εξελίσσεται στον κεντρικό άξονα της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας στον βορρά της Ελλάδας, πέρα από τον ρόλο του ως βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τόνισε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επισκέφθηκε, σήμερα, το λιμάνι στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης Atlantic Resolve 2021.
***
Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής ο Μόσιαλος
Στις 7 Δεκεμβρίου σε μια ειδική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών θα γίνει η αναγόρευση του Ηλία Μόσιαλου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Μόσιαλος θα μιλήσει με θέμα «Το σύστημα Υγείας μετά την πανδημία».
***
Πώς πείστηκε ένας ταξιτζής να εμβολιασθεί

«Μόλις συζήτησα αναλυτικά με ιδιοκτήτη ταξί για τα εμβόλια» έγραψε σε ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλος. «Έβρεχε και κολλήσαμε για αρκετή ώρα στην κίνηση στο κέντρο της Αθήνας. Δεν έχει κάνει το εμβόλιο γιατί τρώει πρατόγαλο και χλωροτύρι και θεωρούσε ότι ήταν προστατευμένος. Εξήγησα γιατί δεν είναι. Θεωρούσε επίσης ότι τα mRNA εμβόλια μένουν στο σώμα μας για πάντα και ίσως προκαλέσουν μακροχρόνιες παρενέργειες. Δεν ισχύει αυτό. Το mRNA μένει στον οργανισμό μας για λίγες ημέρες η εβδομάδες και μετά διαλύεται. Το ερώτημα με το mRNA και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις μου το έχουν θέσει αρκετοί πολίτες τις τελευταίες ημέρες. Χρειάζεται συστηματική ενημέρωση με υπομονή και κατανόηση όλων των ανησυχιών. Οι περισσότεροι από αυτούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο δεν είναι αρνητές η ψεκασμένοι. Δεν είναι σωστά ενημερωμένοι και έχουν εύλογες ανησυχίες. Νομίζω ότι τον έπεισα να κάνει το εμβόλιο».