Ανατροπή είχαμε στην απόφαση για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Μπορεί όλοι να περίμεναν ότι θα μειωθεί ο χρόνος από τους έξι μήνες που ίσχυαν μέχρι τώρα, αλλά σχεδόν κανείς δεν ανέμενε ότι το διάστημα θα έφτανε να είναι στους τρεις μήνες, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην επίσημη ενημέρωση που πραγματοποίησε σήμερα.

Να τονίσουμε ότι η απόφαση πάρθηκε έπειτα από τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η απόφαση για την τρίτη δόση

Ο κ. Θεμιστοκλέους διάβασε την απόφαση της Επιτροπής, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία παρανόηση: «Με την ανάδυση της παραλλαγής Όμικρον και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα και επανεξέτασε εκτάκτως τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την Covid – 19 καταλήγοντας στα εξής:

Χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις. Σε περίπτωση προηγηθείσας νόσου Covid-19 ο εμβολιασμός συστήνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωσή της.

Η διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιεί τις συστάσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία του πληθυσμού».

Τι ισχύει για το εμβόλιο της  Johnson & Johnson – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Ο κ. Θεμιστοκλέους πρόσθεσε: «Άρα με βάση την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχουμε τη μείωση του διαστήματος της αναμνηστικής δόσης από τους 6 μήνες, που ήταν μέχρι σήμερα, στους 3 μήνες για τις ηλικίες 18 και άνω.

Το διάστημα των 2 μηνών για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson παραμένει και όπως επίσης για όσους έχουν νοσήσει έχουμε τη μείωση του διαστήματος εμβολιασμού που σύστηνε η Επιτροπή. Είχαμε σύσταση για εμβολιασμό 6 μήνες μετά τη νόσηση και αυτό το διάστημα κατεβαίνει στους 3 μήνες.

Η πλατφόρμα, έτσι ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το τρίμηνο από τη δεύτερη δόση, θα ανοίγει σταδιακά από σήμερα το βράδυ μέχρι αύριο το πρωί».

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίξει, απόψε, γύρω στα μεσάνυχτα, ωστόσο θα μπαίνουν σταδιακά οι ΑΜΚΑ των δικαιούχων. Μέχρι τα ξημερώματα εκτιμάται ότι θα έχει ανοίξει για όλους.

Το παρασκήνιο της απόφασης – Οι 2+1 παράγοντες

Δύο ήταν οι βασικοί παράγοντες που «μέτρησαν» για να μειωθεί το διάστημα ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό. Πρώτον, η πανδημία στη χώρα συνεχίζει να «δίνει» υψηλά νούμερα σε όλους ανεξαιρέτως τους δείκτες την ώρα που μπαίνουμε σε εορταστική περίοδο και ο καιρός χειμωνιάζει, άρα οι πολίτες θα έχουν περισσότερες συναναστροφές σε κλειστούς χώρους.

Δεύτερον, η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, όσο κι αν δεν έχει αξιολογηθεί πλήρως η απειλή της, κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι μπορεί να «μολύνει» τα Χριστούγεννα.

Ένα ακόμα στοιχείο που φαίνεται να μέτρησε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης είναι τα θετικά αποτελέσματα των μελετών στο Ισραήλ για την ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης.

Οι διευκρινίσεις του Μάριου Θεμιστοκλέους

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους στη σημερινή ενημέρωση, μετά από ερωτήσεις που του έγιναν, αναφέρθηκε και αυτός στο παρασκήνιο της λήψης της απόφασης.

Μετά από ερώτηση του in.gr και της Σοφίας Χρήστου, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου θα γνωστοποιήσει ακόμα περισσότερα στοιχεία την ερχόμενη Δευτέρα στην τακτική ενημέρωση, ενώ μίλησε για το πώς θα στηριχτεί επιχειρησιακά αυτή η απόφαση.

Ανάμεσα σε άλλα είπε: «Επιχειρησιακά έχουμε αυξήσει πάρα πολύ τη δυναμικότητά μας. Αυτή τη στιγμή διανύουμε μία εβδομάδα που, αν το βάλουμε συνολικά, είναι από τις πιο υψηλές εβδομάδες που έχουμε από την αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος μέχρι τώρα. Δηλαδή έχουμε 93.000, 92.000 εμβολιασμούς σε καθημερινή βάση.

Ταυτόχρονα όμως, τον Μάιο και τον Ιούνιο που είχαμε τόσους υψηλούς αριθμούς εμβολιασμών, δεν είχαμε τις παράλληλες δράσεις. Και όταν λέω παράλληλες δράσεις εμβολιάζουμε αυτή τη στιγμή στα σπίτια, έχουμε εμβολιάσει περίπου στις 20.000 άτομα στις πλατείες, σε απομακρυσμένα σημεία. Και θα δείτε και άλλες δράσεις στην συνέχεια.

Θα συνεχίσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατακτήσουμε και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά και το ποσοστό εμβολιαστικής και αναμνηστικής δόσης κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό».

«Αξιολογήθηκαν τα επιστημονικά δεδομένα»

Ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ξεκαθάρισε, σε διευκρινιστική ερώτηση του sputnik.gr, πως η Ελλάδα προχωρά στη μείωση του διαστήματος χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου στους πολίτες άνω των 18 ετών, καθώς αυτή ήταν η εκτίμηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία αξιολόγησε τα επιστημονικά δεδομένα της χώρας αλλά και άλλων κρατών.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έθεσε τα δεδομένα και προχώρησε στη σχετική απόφαση, εκτιμώντας τα επιστημονικά δεδομένα και της πατρίδας μας και άλλων χωρών, όπως π.χ. του Ισραήλ που έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμών. Υπάρχουν κι άλλες χώρες, όπως η Αγγλία που έχει προχωρήσει στους τρεις μήνες και άλλες στους πέντε μήνες» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ίδια η εκτίμηση και από άλλους επιστήμονες

Την ίδια εκτίμηση για την τρίτη δόση κάνουν κι άλλοι επιστήμονες. Για παράδειγμα, ο Ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος εξήγησε ότι: «Πρέπει να δημιουργήσουμε ισχυρό τείχος ανοσίας και για την παραλλαγή Όμικρον. Δεν τίθεται θέμα μειωμένου εύρους χρόνου προστασίας των εμβολίων. Η τρίτη δόση προσφέρει εξαιρετική ανοσία. Υπάρχει όφελος για τους ίδιους τους εμβολιασμένους και κατ’ επέκταση για τη χώρα».

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA