Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στην Κύπρο και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

«Αποτελεί ύψιστη τιμή για την πολιτεία, για εμένα προσωπικά και του λαού, να σας υποδεχόμαστε στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ιστορική στιγμή και προκαλεί συγκίνηση», είπε ο Κύπριος Πρόεδρος. Πρόσθεσε πως, «η Κύπρος καθόρισε την πορεία του Χριστιανισμού».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα πετυχαίνοντας να γίνει η Κύπρος ένας πυλώνας ασφάλειας. Την ίδια ώρα συμμεριζόμαστε την δίκη σας ανησυχία για την περιβαλλοντική καταστροφή. Αναγνωρίζοντας τις συνέπειες της, αναλάβαμε πρωτοβουλία για λήψη αποφάσεων με τις χώρες της περιοχής για λύσεις που θα εξαλείψουν τους κινδύνους καταστροφής», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

«Δημόσια εκφράζω ευχαριστίες για την πρωτοβουλία να μεταφέρετε 50 μετανάστες από την Κύπρο», είπε. Εδώ και 47 χρόνια, παρά την πολιτική βούληση για βιώσιμη λύση λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας παραμένουμε η μόνη διαιρεμένη χώρα είπε, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρoς.

Ο χαιρετισμός του Πάπα

«Ήρθα ως προσκυνητής σε μια χώρα που είναι μικρή γεωγραφικά αλλά μεγάλη ιστορικά», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος. Συμπλήρωσε ότι «είστε μια ανοικτή πύλη και ένα λιμάνι».

Έκανε επίσης εκτενή αναφορά στον πρώτο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Κύπρο, Μακάριο.

Είπε ότι «είναι αγγελιοφόρος της ομορφιάς η Κύπρος. Η ομορφιά λάμπει στην αρχιτεκτονική και τέχνη της. Μοιάζει με ένα μαργαριτάρι μεγάλης αξίας και γίνεται αυτό που είναι χάρη στο πέρασμα του χρόνου».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι «συλλογίζομαι τον εσωτερικό πόνο εκείνων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η οδός προς την ειρήνη χαρακτηρίζεται από μια λέξη: τον διάλογο». Κλείνοντας είπε «ο Θεός να ευλογεί την Κύπρο».

Δρακόντεια τα μέτρα

Η Κύπρος υποδέχεται τον Ποντίφικα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας και με αυστηρό πρωτόκολλο. Σε όλα τα σημεία της επίσκεψης θα γίνεται έλεγχος safe pass.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα υποδεχθεί τον Πάπα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου την Παρασκευή στις 08:30 το πρωί και ακολούθως θα μεταβούν στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στις 09:00.

Θα ακολουθήσει Θεία Λειτουργία και ομιλία από τον Πάπα στο Στάδιο. Ο Πάπας θα αφιχθεί στον χώρο στις 10:00.

Στην Εκκλησία Τιμίου Σταυρού στην Πύλη Πάφου θα πραγματοποιηθεί οικουμενική προσευχή του Πάπα μαζί με μετανάστες. Η άφιξη του Πάπα είναι προγραμματισμένη για τις 16:00.

Ο Πάπας θα αναχωρήσει το πρωί του Σαββάτου στις 09:10 το πρωί.

Πηγή φωτογραφίας: sigmalive.com