Η Νορβηγία επανέφερε υγειονομικούς περιορισμούς κατά της Covid στο Όσλο και την περιφέρειά του, μετά την εμφάνιση ύποπτης εστίας της παραλλαγής Όμικρον, η οποία μπορεί να έχει επηρεάσει τους μισούς από τους σχεδόν 120 καλεσμένους σε ένα χριστουγεννιάτικο γεύμα, παρότι είναι όλοι εμβολιασμένοι.

Εάν η νέα παραλλαγή ανιχνευτεί σε όλους τους καλεσμένους που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, θα πρόκειται μακράν για τη μεγαλύτερη γνωστή εστία της Όμικρον στην Ευρώπη.

«Η κατάσταση είναι ανησυχητική», δήλωσε η Νορβηγίδα υπουργός Υγείας Ίνγκβιλντ Κιέρκολ σε συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση που προκάλεσε ανησυχία.

Λίγο νωρίτερα, ο δήμος του Όσλο είχε επιβεβαιώσει ότι ένα κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον είχε εντοπιστεί σε αυτό το στάδιο ανάμεσα σε πενήντα — «μεταξύ 50 και 60», σύμφωνα με τις αρχές — ανθρώπους που μολύνθηκαν από την Covid έπειτα από ένα χριστουγεννιάτικο γεύμα σε εστιατόριο της πρωτεύουσας στις 26 Νοεμβρίου.

Για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού να βγει εκτός ελέγχου, η νορβηγική κυβέρνηση επέβαλε νέους περιορισμούς στο Όσλο και την περιφέρειά του που τίθενται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα.

Μεταξύ άλλων μέτρων, η χρήση μάσκας — μέχρι τώρα συνιστάτο μόνο σε εθνικό επίπεδο — θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί, τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα όπου είναι αδύνατη η τήρηση της απόστασης.

Κανόνας η τηλεργασία

Η τηλεργασία θα γίνει επίσης ο κανόνας εκεί όπου είναι δυνατόν, ο αριθμός των ατόμων θα περιοριστεί το πολύ στα 100 στις ιδιωτικές εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους, οι πελάτες των μπαρ και των εστιατορίων θα πρέπει να εγγράφονται σε κατάλογο και το αλκοόλ θα σερβίρεται μόνο σε καθήμενους.