Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στη χώρα πρέπει να ισχύσει από τον Φεβρουάριο.

Επίσης, η Γερμανία θα επιβάλλει επιπλέον περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο στις κοινωνικές επαφές για τους μη εμβολιασμένους, που μπαίνουν σε ιδιότυπο καθεστώς lockdown. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να πάνε σε καταστήματα (πλην των απαραίτητων για τη διαβίωσή τους) ή μπαρ. Η απόφαση θα οριστικοποιηθεί μετά από συζήτηση στην Μπούντεσταγκ και κάτω από την καθοδήγηση του Συμβουλίου Ηθικής στη Γερμανία.

«Έχουμε καταλάβει ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να παρθούν περισσότερα μέτρα», είπε η Άνγκελα Μέρκελ. «Ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία θα είναι ανοιχτά μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει», είπε η απερχόμενη καγκελάριος.

Έπειτα από έναν πρώτο γύρο συζητήσεων την Τρίτη, η απερχόμενη καγκελάριος, ο διάδοχός της Όλαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων της Γερμανίας συναντήθηκαν σήμερα εκ νέου για να αποφασίσουν τα νέα μέτρα που θα ληφθούν.

Ανησυχητική η κατάσταση

Αν και η υγειονομική κατάσταση στη χώρα παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες μικρή βελτίωση, συνολικά είναι ανησυχητική, με δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα Covid-19 να καταγράφονται καθημερινά και τον δείκτη επίπτωσης επτά ημερών να ξεπερνά τις 440 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, την ώρα που πολλά νοσοκομεία βρίσκονται στα πρόθυρα κορεσμού.

Η κατάσταση περιπλέκεται από την τρέχουσα μεταβατική περίοδο στη Γερμανία, καθώς η Μέρκελ αποχωρεί από την καγκελαρία και ο Όλαφ Σολτς αναμένεται να εκλεγεί νέος καγκελάριος από την Μπούντεσταγκ την επόμενη εβδομάδα.

Η σημερινή συνεδρίαση και οι νέοι περιορισμοί που προωθεί ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός έχουν στόχο να δείξουν, όπως ελπίζει ο Σολτς, ότι «δεν υπάρχει κενό εξουσίας, όπως κάποιοι αναφέρουν αυτή την περίοδο».