Στην «πρώτη γραμμή» βρίσκονται ιδιωτικοί γιατροί όπου μαζί με τους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων, προσφέρουν στις περιοχές που δοκιμάζονται από τον κοροναϊό, την ώρα που η πίεση στο σύστημα Υγείας είναι μεγάλη.

Για 30 ημέρες, περίπου 150 γιατροί πνευμονολογίας, παθολογίας και γενικής ιατρικής σε Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, θα βρίσκονται σε επιστράτευση, καθώς αναμένεται η κορύφωση του 4ου κύματος που θα χτυπήσει ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για εφιαλτικές εφημερίες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με ασθενείς μετανιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Ανεμβολίαστοι με κοιτούν μετανιωμένοι και κλαίνε»

Η προσαρμογή των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία ήταν βίαιη, καθώς έπρεπε να γίνει σε χρόνο ρεκόρ λόγω της πίεσης που δέχεται το σύστημα με τις «πολεμικές» εφημερίες. «Μέσα σε λίγες ημέρες, έχω δει πολύ πόνο. Ασθενείς με κοιτούν στα μάτια και με ρωτούν αν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο όταν πάρουν εξιτήριο. Με κοιτούν μετανιωμένοι και κλαίνε, μου λένε ότι παρασύρθηκαν από άλλους. Δυστυχώς είναι αργά, όμως τους προτείνω να πάρουν τις οικογένειες τους και να τους παροτρύνουν να εμβολιαστούν» διηγείται ο πλευμονολόγος Δρόσος Τσαβλής. «Ακόμα και ένας ιερέας που νοσηλεύεται, δήλωσε μετανιωμένος που δεν έκανε το εμβόλιο και θέλει να το κάνει τώρα» συμπληρώνει.

Δεν άλλαξε τίποτα στα νοσοκομεία…

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το makthes.gr, οι γιατροί δηλώνουν απογοητευμένοι από τις συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία, που όπως λένε δεν έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες. «Λείπω 12 χρόνια από τα δημόσια νοσοκομεία και δυστυχώς δεν βλέπω καμία βελτίωση. Ακόμα οι ανάγκες είναι οι ίδιες, από κουβέρτες μέχρι προσωπικό» τονίζει ο κ. Τσαβλής.

«Μετά από 23 χρόνια που έχω να δουλέψω σε δημόσιο νοσοκομείο, δυστυχώς δεν άλλαξε τίποτα. Είναι απαράδεκτο οι δομές και οι υπηρεσίες να είναι ακόμα στο ίδιο επίπεδο» επισημαίνει ο κ. Χατζηαποστόλου. «Θα έπρεπε να γίνεται σωστότερη διαχείριση» τονίζει ο πνευμονολόγος.

«Δεν τρομάζω από τον κοροναϊό»

Ο Πάνος Χατζηαποστόλου πηγαίνει στο «Ιπποκράτειο» από τις 8 το πρωί μέχρι το απόγευμα και μετά συνεχίζει στο ιατρείο του. «Φυσικά νιώθω διαλυμένος αλλά θα αντέξουμε» σχολιάζει. Ο ίδιος λέει πως δεν φοβάται να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό στην πρώτη γραμμή της μάχης. «Δεν τρομάζω, εξέταζα και πριν περιστατικά με κοροναϊό δια ζώσης. Με αυτό που τρόμαξα είναι το δαιδαλώδες του νοσοκομείου που προσπαθώ να προσαρμοστώ» λέει ο κ. Χατζηαποστόλου.

Ωστόσο, οι ιδιώτες γιατροί επισημαίνουν πως σε κάθε περίπτωση έχουν συνδράμει στη μάχη με τον κορονοϊό και πριν την επίταξη. «Για δύο χρόνια προσφέρουμε, αναχαιτίζοντας την πίεση από τα νοσοκομεία της πόλης, αφού δεχόμασταν περιστατικά στο γραφείο μας και τους βοηθούσαμε για να μην πάνε στα νοσοκομεία. Αυτή την στιγμή, μιλάω με 70 ασθενείς μου στο τηλέφωνο που έχουν κορονοϊό και τους δίνω οδηγίες αντιμετώπισης της νόσου για να το περάσουν σπίτι τους» δηλώνει ο Δρόσος Τσαβλής.