«Να κάνουν το εμβόλιο για τον κοροναϊό και αυτοί που έχουν μεταμοσχευτεί και αυτοί που πρόκειται να μεταμοσχευθούν», τόνισε ο ακαδημαϊκός, ιατρός – χειρουργός μεταμοσχεύσεων, Ανδρέας Τζάκης.

Ο κ. Τζάκης, μίλησε για το τι ισχύει για όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση ή έχουν προγραμματίσει να κάνουν, σε σχέση με τον εμβολιασμό τους για τον κοροναϊό, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάσταση με τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, χτυπώντας «καμπανάκι κινδύνου» και επισημαίνοντας τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Ειδικότερα μιλώντας στο MEGA ο κ. Τζάκης ανέφερε ότι: «Να κάνουν το εμβόλιο για τον κοροναϊό και αυτοί που έχουν μεταμοσχευτεί και αυτοί που πρόκειται να μεταμοσχευθούν. Σε πολλά νοσοκομεία, όπως και στο δικό μας στην Αμερική, δε δεχόμαστε αρρώστους να είναι στη λίστα, αν δεν είναι εμβολιασμένοι. Πρέπει να έχει κάνει ο ασθενής το εμβόλιο πριν, για να γίνει η μεταμόσχευση. Η πιο επικίνδυνη φάση μετά τη μεταμόσχευση είναι οι πρώτοι 3 μήνες και τότε χρειάζεται η μεγαλύτερη προφύλαξη. Για αυτό επιβάλλεται να είναι οι άρρωστοι εμβολιασμένοι όταν κάνουν τη μεταμόσχευση. Αυτή είναι η γενικά αποδεκτή λύση», εξήγησε ο κ. Τζάκης σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις και το εμβόλιο για τον κοροναϊό.

«Κάποιος πρέπει να κάνει το εμβόλιο πρώτα, και μετά να το σκεφτεί, παρά το αντίθετο. Ο κίνδυνος από τον ιό είναι σοβαρός και παρών. Πρέπει κανείς να προφυλαχτεί όσο μπορεί καλύτερα και το εμβόλιο είναι η καλύτερη προφύλαξη που έχουμε αυτή τη στιγμή», τόνισε ο ίδιος.

Για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Αναφερόμενος στην κατάσταση με τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Τζάκης είπε ότι «Έχουμε εξελίξεις αυτές τις ημέρες για τις μεταμοσχεύσεις. Έγινε μία έκθεση από το Ωνάσειο, που τεκμηρίωσε με στοιχεία την κατάσταση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα υπάρχουν διπλάσια άτομα από ό,τι σε όλη την Ευρώπη σε αιμοδιάλυση, αντί να έχουν κάνει μεταμόσχευση. Υπάρχουν σχεδόν 15.000 άτομα με χρόνιες παθήσεις που χρειάζονται μεταμόσχευση και δεν εξυπηρετούνται κανονικά. Το κόστος της αιμοδιάλυσης μακροχρόνια είναι δεκαπλάσιο από ό,τι των μεταμοσχεύσεων. Η έκθεση παραδόθηκε στον πρωθυπουργό. Αυτή πρέπει να είναι η βάση για τις μεταβολές που πρέπει να γίνουν για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα. Είμαστε πίσω. Δεν υπάρχει σύστημα αυτή τη στιγμή που να μπορεί να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να γίνουν μεταμοσχεύσεις. Υπάρχει προσωπικό, αλλά θα χρειαστεί να εκπαιδευτεί και άλλο. Πρέπει οι μεταμοσχεύσεις να πουν σε μια καινούργια βάση».

«Ο κοροναϊός φαίνεται πως θα είναι μαζί μας για καιρό»

«Στη Θεσσαλονίκη, επειδή το δημόσιο νοσοκομείο ήταν γεμάτο διοχετεύσαμε τις προγραμματισμένες επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία, που δέχτηκαν με τις αμοιβές του δημοσίου να θεραπεύσουν τους αρρώστους. Υπάρχουν λύσεις και πρέπει να βρεθούν. Ο κοροναϊός φαίνεται πως θα είναι μαζί μας για καιρό. Δεν μπορεί όλα αυτά να πάνε πίσω για καιρό», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα ο κ. Τζάκης.

Μιλώντας για το κατά πόσο ένας δότης οργάνων μπορεί να έχει περάσει κοροναϊό, αλλά και ποια είναι τα όργανα που χτυπάει ο ιός, ο κ. Τζάκης εξήγησε ότι «Υπάρχουν δότες που έχουν περάσει κοροναϊό. Μπορεί μερικά όργανα να καταστραφούν, όπως οι πνεύμονες, αλλά κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά. Βεβαίως, αν έχει κάποιος ενεργό κοροναϊό, δεν μπορεί να δώσει τον πνεύμονά του, όμως έχουμε βρει τρόπους να χρησιμοποιούμε ό,τι όργανα μπορεί να χρησιμοποιηθούν, για να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας. Έχουν γίνει και μεταμοσχεύσεις πνεύμονα, μετά την καταστροφή πνευμόνων από κοροναϊό».