Στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, ένα χωριό που βρίσκεται κυριολεκτικά κάτω από τις καμινάδες του μεγαλύτερου Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ, βρέθηκε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην ΠΕ Κοζάνης. Πρόκειται για ένα από τα τρία χωριά της Δημοτικής Ενότητας Ελλησπόντου του Δήμου Κοζάνης που η οικονομία τους επηρεάζεται από την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ.

Οι κάτοικοι του χωριού μετέφεραν τους προβληματισμούς τους και την αγωνία τους για την απολιγνιτοποίηση  που -όπως δήλωσαν- εξελίσσεται ραγδαία τόσο με το κλείσιμο του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου όσο και με την εκχώρηση ακόμη και καλλιεργήσιμων εκτάσεων για δημιουργία φωτοβολταϊκων πάρκων, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Ακρινής έθεσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το φλέγον θέμα που αφορά τη μετεγκατάσταση του οικισμού που παρότι είναι νόμος του κράτους, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας  τόνισε ότι «έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στην περιοχή» και ότι χρειάζεται ένα «συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο δίκαιης μετάβασης που θα κρατήσει θέσεις εργασίας και το εισόδημα  των πολιτών». Είπε ότι «ότι αυτή την στιγμή  δεν υπάρχει σχέδιο πάρα μόνο εξαγγελίες για απολιγνιτοποίηση», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι απανθρακοποίηση, αλλά μετατροπή σε φυσικό αέριο που και αυτό είναι μεταβατικό καύσιμο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε για την άμεση ανάγκη «ο σχεδιασμός της μετάβασης να περιλαμβάνει δημόσιες επενδύσεις» γιατί η περιοχή «κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με την ερημοποίηση». Αναφερόμενος στο θέμα των εδαφών που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΔΕΗ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το εάν «μετά το άμεσο κλείσιμο των εργοστασίων και των ορυχείων τα εδάφη αυτά θα αποκατασταθούν πλήρως».

Μια ομάδα παραγωγών του χωριού που  δραστηριοποιείται στον τομέα της αιγοπροβατορτροφίας και που έχουν συστήσει την πρότυπη μονάδα  Proud Farm που είναι η πρώτη νεοφυής επιχείρηση της Δυτικής Μακεδονίας,  μετέφεραν στον Αλέξη Τσίπρα την αγωνία τους για το θέμα των  χαμηλών ευρωπαϊκών ενισχύσεων στην γεωργία και την κτηνοτροφία εξαιτίας της υπεραξίας που δημιουργούσε τα προηγούμενα χρόνια η δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή, γεγονός που -όπως ανέφεραν- δεν ισχύει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της τεράστιας υποχώρησης της λιγνιτικής  παραγωγής και την έξοδο αρκετών λιγνιτικών μονάδων από το ενεργειακό σύστημα.

Οι κάτοικοι του Αγ. Δημητρίου προσέφεραν στον Αλέξη Τσίπρα μια ποντιακή λύρα, παραδοσιακά εδέσματα και τοπικά προϊόντα που παράγουν οι καλλιεργητές του χωριού.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ