Στη σημασία των νέων αναμορφωμένων προγραμμάτων σπουδών στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη σχετική εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας για τα 166 νέα προγράμματα σπουδών για νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που μπαίνουν πιλοτικά σε εφαρμογή από φέτος και θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή το 2023.

Πιο ενδιαφέρον σχολείο για μαθητές και δημιουργικό για καθηγητές

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «όλο αυτό το σπουδαίο έργο γίνεται για τους μαθητές, για να πηγαίνετε στο σχολείο με περισσότερο κέφι και χαρά» και μίλησε εφόδια, γνώσεις, και δεξιότητες που θα συνοδεύουν τα νέα παιδιά σε ολόκληρη τη ζωή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τον ενθουσιασμό και τη χαρά του για τα νέα προγράμματα λέγοντας ότι δυστυχώς έπρεπε να περάσουν δεκαετίες ολόκληρες για να αναμορφώσουμε το τι διδάσκουμε και πως το διδάσκουμε.

«Μέσα από τα νέα προγράμματα σπουδών προωθούμε τη συνθετική γνώση. Η συνθετότητα του κόσμου μας υποχρεώνει να τον βλέπουμε συνδυαστικά» είπε ο κ. Μητσοτάκης και μίλησε για μια νέα προσέγγιση που θα κάνει πιο ενδιαφέρον το σχολείο για τους μαθητές και πιο δημιουργικό για τους δασκάλους και τους καθηγητές.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι σημαντικές αλλαγές έχουν τη στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας ενώ σε ότι αφορά τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις απαντώντας στο ερώτημα αν γίνονται απότομες και βίαιες αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης είπε ότι «δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές γίνονται σε βάθος χρόνου».

Επένδυση στο μέλλον

«Βιαζόμαστε αλλά ότι κάνουμε το κάνουμε μελετημένα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν σε ένα σχολείο που δεν θα είναι βαρετό και συμβατικό ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δάσκαλοι και καθηγητές μέσα από τα νέα προγράμματα σπουδών θα εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους.

Το τελικό αποτύπωμα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αυτών των μεταρρυθμίσεων θα φανεί σε χρόνια από τώρα και θα ξεπεράσει κατά πολύ τη ζωή αυτής της κυβέρνησης. «Στην κυριολεξία είναι μια επένδυση στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης ενώ χαρακτήρισε επανάσταση για την παιδεία την χρήση της τηλεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.